Guardians of the Galaxy 3D

Blu-ray anmeldelse

Med Guardians of the Galaxy tager Marvel brodden af den pompøse sci-fi-genre én gang for alle, og det sker med humor, action – og med bravur.

Med genoplivningen af Star Wars lykkedes det George Lucas at støde de fleste af de oprindelige fans fra sig i afsky over den barnagtiggørelse af sagaen, som den langørede Jar Jar Binks personificerede. Hvis Episode I-III (med Episode III som en mulig undtagelse) var Star Wars for otteårige, så er Guardians of the Galaxy sagaens flabede fætter.

Vi møder først hovedpersonen Peter Quill som dreng ved hans mors død, og da han flygter ud af hospitalet, bliver han suget op af et rumskib. 26 år senere rejser Quill (Pratt), der nu kalder sig Star Lord, rundt i galaksen som en lidt lurvet tyv. Da han – i bedste Indiana Jones-stil – stjæler en mystisk kugle fra den über-fanatiske Ronan (Pace), har han gabt over langt mere, end han kan sluge.

For at få kuglen tilbage sender Ronan lejemorderen Gamora (Saldana) efter ham, og kampen om verdens fremtid er i gang. Nåh ja, undervejs møder vi også et omvandrende træ og en skydegal vaskebjørn.

Mange vil kunne huske Tilbage til fremtiden 2, hvor Michael J. Fox på grund af et tidsrejseparadoks kommer til at skabe en alternativ version af verden anno 1985. Med Guardians of the Galaxy får vi en slags alternativ fremtidsverden; en absurd, men herlig og vellykket blanding mellem Babylon 5, Star Trek og Star Wars.

Hvis ikke både Marvel Studios og Lucasfilm var ejet af Disney, ville der nok komme et sagsanlæg om plagiat fra George Lucas. Quill er som snydt ud af næsen på den unge Han Solo, mens Gamora er den handlekraftige og intelligente prinsesse Leia. Chewbacca er der selvfølgelig også i form af den gryntende træstamme Groot, vaskebjørnen Rockets partner. Efter en kort tur i galaksens hårdeste fængsel og en spektakulær flugt får de vaneforbryderen Drax (Bautista) med som den femte af galaksens brogede vogtere. Selv “Kejseren” er med.

I begyndelsen af filmen var vi lidt skeptiske. Her var det lidt for absurd, og der var for mange effekter a la Babylon 5 med det ene mere sære væsen end det andet, og “mennesker” i alle regnbuens farver. Zoe Saldana går her fra blå smølf, undskyld, avatar til grøn zen-whoberian. Men Guardians of the Galaxy slipper af sted med det takket være et meget opfindsomt og charmerende manuskript og en række personer, som man holder af og med.

Annonce: Artiklen fortsætter nedenfor

Man må tage filmen som det, den er: En rendyrket underholdningsmaskine, der kører i små to timer. Og det er særdeles veldrejet underholdning: Actionscenerne er glimrende og giver indimellem åndenød, de mange jokes og frække replikker (der nok vil gå hen over hovedet på de mindste) falder tæt, og det høje tempo holdes filmen igennem. Det bliver aldrig kedeligt eller langtrukkent, hvilket ikke mindst den stjernespækkede rollebesætning er med til at sørge for. Hatten af for Glenn Close og John C. Reilly, der formår at holde den alvorlige maske i deres alle scener!

Soundtracket er noget helt særlig. Quill har altid sit kæreste eje med sig, en walkman med et popmiks fra 1970’erne og 80’erne, som hans mor har lavet – ubetaleligt! Det her er topunderholdning, som vi gerne vil se mere af. Fem bundsolide stjerner til vores fem nye lurvede venner!

Billedkvaliteten er i en klasse for sig. Selv i 3D er farverne og kontrasten laserskarp. Og sjældent har vi set bedre og mere fornuftig brug af 3D. Filmen byder på usædvanlig flot dybde, og vi får en række elementer, der effektivt springer ud af skærmen og næsten rammer os lige i planeten. Desuden “falder” der ting og sager ud over billedets kant og ned over de sorte 21:9-striber. Pragtfuldt!

Lydsporet dundrer af sted, så subwooferen truer med at løfte sofaen fra gulvet, og samtidig er dialogerne fuldstændig klare og tydelige – sådan skal det gøres!

Vi får meget bonusmateriale med i købet, men det meste er korte minidokumentarer, som ikke går i dybden med filmen. Derudover er der en del udeladte og udvidede scener samt et godt, informativt kommentarspor.

Fakta

  • Release: 3. december 2014
  • Instruktion: James Gunn
  • Medvirkende: Chris Pratt, Zoe Saldana, Dave Batista, Vin Diesel, Bradley Cooper, Lee Pace, John C. Reilly, Glenn Close
  • Genre: Science fiction
  • Land: USA
  • År: 2014
  • Tid: 02:01 t.

Film

Ekstra

Lyd

Billede

Har du noget at tilføje?

Velkommen til Lyd & Billedes diskussionsforum. Vi vil gerne vide, hvad du mener. Hold dig til emnet og vær saglig, så slipper vi for at slette eller moderere indlæg. Andre spørgsmål eller synspunkter rettes til redaktion@lydogbillede.dk.

Alt om Samsungs 2019 QLED-TV’er

Samsungs kommende 2019-modeller får et markant løft i billedkvalitet, og denne gang gælder det ikke kun for topmodellerne.

Test
Samsung QE65Q900R

8K mod 4K-TV: ­Teknisk knockout

Er Samsungs mindste og billigste 8K-skærm bedre end et almindeligt godt 4K-TV? Vi tester!

Tidal giver studielyd på iPhone

Tidal-brugere kan glæde sig over, at iPhone har fået MQA-understøttelse og dermed kommer tættere på lyden på studieoptagelsen.

Gruppetest
5 trådløse hovedtelefoner med støjreduktion

Dejlig stille på flyet

Støjreducerende hovedtelefoner modvirker træthed og beskytter din hørelse på lange flyrejser.

Messebilleder fra Sound Society 2019

Fuldt hus, da Hotel Royal for anden gang var rammen om den aarhusianske high-end-messe.

Test
Acer Swift 5 SF515-51T-58UX

Acer på slankekur

Acer Swift 5 er den letteste ultrabærbare i sin kategori. Men derfor er den alligevel ikke nogen letvægter!

anmeldelse
Triple Frontier

Greed is good…

Tidligere amerikanske elitesoldater beslutter sig for at røve en sydamerikansk narkobaron. Det går helt ikke helt efter planen.

Test
Audiovector QR5

Den mest komplette ­højttaler

QR5 leverer rytmerne uden tøven, giver musikken luft – og slår næsten benene væk under deres egne topmodeller.

Test
ikko OH1

Biller i ørerne

Kinesiske ikko debuterer med høje ambitioner til hverdagspris.

Test
RME ADI-2 DAC

Den bedste lyd vi har hørt

Du finder næppe en bedre DAC til prisen end RME ADI-2 DAC.

Test
Stax SR-009s

Det her er ikke lyd – det er magi

Nu ved jeg, hvordan det er at have et helt univers presset ind mellem ørerne.

anmeldelse
A star is Born

Kemien slår gnister

Cooper og Gaga synger sig ind i filmhistorien med et medrivende remake af “modgang gør stærk”-klassiker.

Lysstærk Leica 35 mm

Her er den første vidvinkel til Leicas SL full-frame-kameraer.

Test
IKEA TRÅDFRI Sæt med udtag

Tænd og sluk med mere

Gør dum elektronik lidt smartere. Især sammen med TRÅDFRI Gateway.

Test
IKEA TRÅDFRI Gateway

IKEAs port til det smarte hjem

Skal man have mest muligt ud af sine TRÅDFRI Smart Home-produkter, kommer man ikke uden om TRÅDFRI Gateway.

Gruppetest
5 gaming-tastaturer

Fingeren på fyr-knappen

Luftfartsmaterialer og toptunet finmekanik er, hvad der skal til, hvis du vil komme sejrende ud af kampen på skærmen. Vi har lagt hånd på fem af de bedste mekaniske tastaturer til spil.

Sigma udsender objektiver til Panasonic og Leica

11 nye Art-objektiver til full-frame-kameraer med L-fatning.

Skarpere portrætobjektiv fra Sony

Det lysstærke 135 mm f/1.8 er lavet til full-frame-kameraer.

10 mm ultravidvinkel til full-frame

Supervidvinkel til de største kameraer.

Test
Nikon Nikkor Z 50 mm f/1.8 S

Nikons skarpeste 50 mm

Nikons bedste objektiv er en følsom 50-millimeter.