annonse
annonse
Anmeldelse: Mission: Impossible – Rogue Nation

Blu-ray anmeldelse

Femte runde med Tom Cruise i rollen som superagenten Ethan Hunt er en stilsikker action-thriller, der befæster seriens fortsatte berettigelse.

annonse

Siden 1996 har Tom Cruise gestaltet rollen som specialagent Ethan Hunt i det superhemmelige IMF. Det hele startede med en usædvanlig god thriller instrueret af Brian de Palma og er siden fortsat i en mere actionpræget retning.

Vi var bestemt ikke imponeret af den fjerde film, Ghost Protocol (2011). Trods heftige actionscener havde filmen et uinteressant plot, irriterende personer og en svag skurk, og alt for ofte kom plat komik i vejen for historien. Men med Rogue Nation kan vi med glæde konstatere, at Tom Cruise leverer sin bedste Mission: Impossible-film siden den første.

 

På kanten af loven

Specialagenterne i The Impossible Missions Force (IMF) tager sager, som CIA ikke kan håndtere, fordi de ikke tåler dagens lys. De opererer på kanten af loven og rapporterer ikke til nogen. Det vil den nuværende CIA-direktør (Baldwin) sætte en stopper for – en organisation, der ikke er åben og ikke kan drages til ansvar, har ingen eksistensberettigelse i nutidens politiske landskab.

MISSION: IMPOSSIBLE - ROGUE NATION

Derfor trækkes IMF til høring i Kongressen, og med bombningen af Kreml (i fireren) på CV’et bliver IMF hurtigt smidt på historiens lodseplads. Luther (Rhames) og Brandt (Renner) overføres til CIA, mens Hunt fortsætter med at operere på egen hånd – med både CIA og forbrydernetværk på nakken.

Med Hunt på flugt får vi et intrikat plot, hvor alle jagter alle, og vi aldrig er sikre på, hvilken dagsorden de forskellige aktører har.

MISSION: IMPOSSIBLE – ROGUE NATION

James Bond

Med Rogue Nation har Mission: Impossible-franchisen taget et stort (og vellykket) skridt i retning af de moderne James Bond-film, dvs. Craig-æraen.

Manuskriptet til Rogue Nation sender Hunt på jagt efter et verdensomspændende forbrydersyndikat – “the Syndicate” (!) – der minder mistænkeligt om 007’s Spectre. Desuden har Hunt denne gang en næsten lige så omfattende rejseplan som i en hektisk James Bond-film, hvilket bl.a. fører ham til Marokko, Wien og London.

MISSION: IMPOSSIBLE - ROGUE NATION

Denne gang har man faktisk også kopieret Bond i den forstand, at der er lagt en actionsekvens ind før forteksterne. Og sikke en scene! Hunt skal stoppe en transport af kemiske våben og bliver bogstavelig talt nødt til at hoppe på et fly i fart.

Ikke et ondt ord om at skele til og “kopiere” ting, der fungerer, og denne gang har manuskriptforfatterne og instruktøren da også givet os en mere troværdig og realistisk Ethan Hunt. Borte er ting som handsker, der kan holde dig fast på ydersiden af en 800 meter høj bygning. Den påtagede og platte humor fra forrige film er (heldigvis) også nedtonet, og hele IMF fremstår mere som en virkelig organisation, hvor Jeremy Renner (The Bourne Legacy) nu har fundet en stil, der klæder hans rolle.

Selv et af den forrige films største irritationsmomenter, en anmassende og påtaget morsom Simon Pegg, fungerer godt som humoristisk afbræk i Rogue Nation. Og Cruise selv er – med sine 53 år på bagen – stadig et meget vellykket actionhelt med et charmerende glimt i øjet og krudt i benene.

MISSION: IMPOSSIBLE - ROGUE NATION

Svensk heltinde

Vi ved ikke, hvilket forhold Tom Cruise (der også er producer) har til svenskere, men ikke alene blev skurken i den forrige film blev spillet af svenske Michael Nyqvist – hvilket ikke var den store succes – denne gang er der også en svensker i en af hovedrollerne. I Rogue Nation spiller Rebecca Ferguson nemlig MI6-agenten Ilsa Faust – og det gør hun med bravur.

MISSION: IMPOSSIBLE ROGUE NATION

Faust er den mest handlekraftige og troværdige kvindelige hovedrolle i hele serien. Hun er måske filmens femme fatale, men har langt mere end sit tiltalende ydre at spille på (selv om det unægtelig også bliver fremhævet).

Ferguson gør en glimrende indsats som den komplekse agent og bidrager til at give figuren flere dimensioner. En figur, der bliver filmens mest interessante, idet man både er usikker på, hvilken side hun er på, og hvad hendes egentlige dagsorden er.

Der er faktisk blevet plads til endnu en svensker, idet Jens Hultén spiller en skurk, der elsker at torturere sine fanger. En meget karikeret figur, som vi heldigvis ikke ser så meget til.

MISSION: IMPOSSIBLE - ROGUE NATION

Repetition

Filmens svaghed er, at der efterhånden er blevet lidt for mange elementer, der absolut skal med en Mission: Impossible-film.

Det er åbenbart ikke muligt at skrive et manuskript om Hunt & Co. uden at indlægge mindst én scene, hvor de skal bryde ind i en (tilsyneladende) sikker bygning. Det være sig CIA, en af verdens højeste skyskrabere (to gange!), Kreml eller – som her – en forskningsfacilitet, hvor Hunt må manipulere data i en tank under vand uden ilt. Sejt og forholdsvis spektakulært, men bestemt ikke nyskabende eller originalt, og her bremser det faktisk filmens handling.

MISSION: IMPOSSIBLE ROGUE NATION

Når det er sagt, så er Mission: Impossible – Rogue Nation en meget vellykket fusion mellem hæsblæsende actionfilm og klassisk agent-thriller. Ofte intenst spændende, men hele tiden med en befriende uhøjtidelig og forfriskende legesygt skuespil. Hvis vi også i fremtiden kan forvente så gode film, siger vi gerne ja tak til flere gensyn med Hunt & Co. Fem stjerner!

Billedkvaliteten på Blu-ray er knivskarp, og dialogerne sidder som skud i det lækkert miksede surround-spor (Dolby Atmos). Blandt bonusmaterialet vil vi især fremhæve det gode og informative kommentarspor med Cruise og instruktør McQuarrie. Desuden får vi syv minidokumentarer om alt fra special effects til Tom Cruises omfattende involvering i hele processen.

Fakta & Rating:
 • Release: 30. november 2015
 • Instruktion: Christopher McQuarrie
 • Med: Tom Cruise, Rebecca Ferguson, Jeremy Renner, Simon Pegg, Sean Harris, Ving Rhames, Simon McBurney, Jens Hultén
 • Genre: Action
 • Land: USA
 • År: 2015
 • Tid: 02:11 timer
 • FILM:
 • EKSTRA:
 • LYD:
 • BILLEDE:
 • Læs også:

  Noget af det dummeste vi har set

  Geostorm er en åbenlys fornærmelse mod ethvert normaltbegavet menneske – og dræbende kedelig!

  Sarkastiske superhelte

  Ironi og sarkasme går som en rød tråd gennem vores tredje møde med tordenguden – og det virker.

  Fransk socialrealisme

  Anden runde af Marseille byder på en væsentlig mere realistisk og tilfredsstillende seeroplevelse end den første.

  Ujævnt krigsdrama

  Den tjekkiske modstandsbevægelse planlægger et attentat på hjernen bag “Endlösung”, Tjekkoslovakiets rigskansler Heydrich.

  Skelsættende eksistentialisme

  Alex Garland giver os en science fiction-film langt ud over det sædvanlige. Frygt, angst, døden og spørgsmål om vores egen eksistens er hjørnestenene i dette mesterværk.

  Facaden revner

  En progressiv, meget liberal amerikansk familie sættes på prøve, idet alder, værdier og fordomme konfronteres på ubehagelig vis.

  Charmerende kultursammenstød

  Interessante kultur- og religionskonflikter i en kejtet, men charmerende romantisk komedie.

  Blade Runner 2049

  Der findes hele syv versioner af den oprindelige Blade Runner. Efterfølgeren behøver kun én - den er perfekt i første forsøg!

  Crooked House

  Overraskende kedelig filmatisering af Agatha Christie-krimi.

  Snemanden

  Hollywood kommer til Norge med bulder og brag - men resultatet er en fis i en hornlygte.

  Mother!

  Mesterinstruktøren Darren Aronofsky giver os en ubehagelig filmoplevelse, som man skal bruge tid på at ryste af sig.

  Groundhog Day - 25th anniversary edition

  Trods sin tilsyneladende enkelhed og banalitet fremstår Groundhog Day som en charmerende genistreg.

  Friday Lock

  Det smarte hjem er andet og mere end kameraer og lys i tusindvis af farver. I USA har de længe...

  4 Gaming-tastaturer

  Gaming er hot, og tilbehør til spil sælger som varmt brød. Vi har på det seneste testet gaming-mus, gaming-headsets og...

  Philips 65OLED873

  Mens de andre tv-producenter har travlt med at finpudse, har Philips formået at få deres første 2018-modeller klar i butikkerne....

  Geostorm 3D

  Lad det være sagt med det samme: Vi har ikke noget imod “hjernedøde” actionfilm uden andet formål end ren popcorn-underholdning....

  Sony DSC-RX0

  Sony har længe været specialister i miniaturisering. De har lavet de mindste videokameraer, de mindste stillbilledkameraer og de mindste Walkmen....

  Hasselblad X1D

  Engang for længe siden var alle kameraer store, tunge og uhåndterlige. De glasplader, de anvendte, fyldte meget, de var skrøbelige...

  9 rejseradioer

  Du behøver kun en radiomodtager, så er du klar til sportsudsendelser, debatprogrammer og musik. Og hvis du har en rejseradio,...

  annonse
  annonse
  annonse
  annonse
  -

  Lyd & Billede

  KONKURRENCE

  Nu lanceres en af de mest succesrige filmserier gennem tiderne på 4K UHD Blu-ray: Harry Potter 1-7b.

  DELTAGE

  I samarbejde med Fox/Paramount giver Lyd & Billede nu DIG chancen for at vinde alle otte film på Blu-ray/4K UHD.