annonse
annonse
annonse

anmeldelse: All the Money in the World

").appendTo(self), multiplier = maxWidth/ourText.width(), newSize = fontSize*(multiplier-0.1); ourText.css( "fontSize", (maxFontSize > 0 && newSize > maxFontSize) ? maxFontSize : newSize ); var scrollHeight = self[0].scrollHeight; if (scrollHeight > maxHeight) { multiplier = maxHeight/scrollHeight; newSize = (newSize*multiplier); ourText.css( "fontSize", (maxFontSize > 0 && newSize > maxFontSize) ? maxFontSize : newSize ); } } self.empty(); if (words.length > maxWords) { while (words.length > 0) { var newText = words.splice(0, maxWords).join(" "); console.log calcSize(newText); self.append("
"); } } else { calcSize(orgText); } }); }; })(jQuery); $(function(){ $(".filmtitle.little").textfill(); $(".filmtitle.much").textfill(0, 11); });

Nådesløst familiedrama

Sir Ridley Scott giver os endnu et skud filmkunst, idet han kaster sig over en af alle tiders rigeste mænd og kidnapningen af hans barnebarn.

Rom, 1973: Det 16-årige barnebarn af J. Paul Getty – en af de rigeste finansfyrster gennem tiderne – bliver kidnappet. Hurtigt fremsættes der krav om løsepenge på ufattelige 17 millioner dollars (svarende til ca. 800 millioner dollars i nutidspenge).

Bortset fra hans enorme formue og kunstsamling er Getty mest kendt for denne udtalelse, efter at hans barnebarn var blevet kidnappet: “Hvor meget er De villig til at betale?” Getty: “Ingenting.”

Hård fødsel

Filmen er nok – lidt uretfærdigt – mest kendt for Ridley Scotts radikale beslutning om nyindspilning af alle scener med Kevin Spacey kun en måned før premieren. Efter #MeToo-afsløringer om Spacey kunne Sir Ridley ikke stå inde for det færdige produkt. Den dengang 87-årige Christopher Plummer blev hasteindkaldt, og på utrolige otte dage indspillede de hele 22 scener på ny – et greb, der øgede budgettet fra 40 til 50 millioner dollars.

Med “problemet” Spacey ryddet af vejen var det nu op til Plummer at fortolke hovedrollen som den mildt sagt excentriske oliemilliardær.

Om det var moralsk rigtig eller forkert at klippe Kevin Spacey ud, er en diskussion for eftertiden, men lad os bare sige, at vi er ikke er lige så klippefast overbevist som Scott om, at Spacey måtte fjernes. Når det er sagt, så ville en Kevin Spacey i hovedrollen have taget meget fokus fra selve filmen, så ud fra et kommercielt synspunkt kan beslutningen nok forsvares. Én ting er sikkert: Slutresultatet med Plummer som Getty er blevet en helstøbt film.

(Foto: Netflix)

Dysfunktionel familie

J. Paul Getty opbyggede sin formue ved at investere i olie i Afrika. Han var en foregangsmand, der var tidligt ude, så muligheder, hvor andre så problemer, og var kendt som en benhård og kynisk forhandler.

Hvis han havde succes i forretningslivet, så var familielivet til gengæld i en helt anden forfatning. I et flashback kommer vi ind i den lille stue hos John P. Getty Jr. (Buchan) i San Francisco midt i 1960’erne. Han og konen Abigail (Williams) med deres fem børn har problemer med økonomien, og Junior er lidt for glad for illegale substanser. Konen foreslår, at han kontakter sin succesrige far, hvorpå det kommer frem, at de knap nok kender hinanden.

Getty Senior blev gift og skilt hele fem gange og var berygtet for følgende ufølsomme udtalelse: “A lasting relationship with a woman is only possible if you are a business failure.” Og som bekendt var han ikke ligefrem en fiasko i forretningslivet …

Sådan set havde Getty en delvis logisk grund til at nægte at betale løsepenge: Han havde trods alt 14 børnebørn, og hvis han betalte for et af dem, ville det skabe en farlig præcedens. Men det var nok ikke her, hunden lå begravet. Getty var usandsynligt nærig af sind, samtidig med at han bar kraftigt nag til sin tidligere svigerdatter Abigail, efter at hun fik forældremyndigheden ved skilsmissen fra den narkotiserede Junior.

(Foto: Netflix)

Intern kamp

Det er ikke så meget kidnapningsdramaet omkring John Paul Getty III (Charlie Plummer), og hvorvidt han overlever, der er omdrejningspunkt for filmens spænding; snarere er det dramaet i kulissen i den dysfunktionelle familie, der driver filmen frem.

Getty minder på mange måder om den ældre Carl Barks-version af Onkel Joakim: En stenrig, venne- og familieløs, indelukket og grådig gnavpotte. Han bor i de rene paladser, men vasker alligevel sine skjorter selv, når han er på hotel, så han kan spare et par dollars, og i sit hjem har han installeret en mønttelefon til gæster, der gerne vil ringe.

Faren til kidnapningsofferet er totalt fraværende; han er bosat i Marokko, hvor han lever det glade liv med vin, kvinder og sang (og stoffer).

(Foto: Netflix)

Perfektionist

Arbejdsnarkomanen Ridley Scott er trods sine 80 år stadig en meget produktiv instruktør. Desuden er han kendt for sit fokus på detaljer og på kvalitet i alle led. Intet er overladt til tilfældighederne på hans imponerende film-CV.

Som altid inviterer Scott til en visuel fest med fotografering, lyssætning og klip i verdensklasse. Michelle Williams er fremragende som moren, der svinger fra desperation over vrede til beslutsomhed og handling, mens Marc Wahlbergs karakter er lidt for ordinær, grænsende til det karikerede.

Vi får nok aldrig at vide, hvor god en præstation Kevin Spacey ville have ydet som Getty, men at den ville have overgået Plummers fabelagtige og subtile skuespilkunst i verdensklasse, tror vi næppe. Plummer er et fund i rollen som alle tiders mest nærige gnavpot; det er lige til at få kuldegysninger af!

All the Money in the World er en usædvanlig fascinerende film baseret på helt utrolige virkelige begivenheder, med en ekstraordinær mands liv i fokus. Ikke fejlfri, men afgjort til fem stjerner.

Mærkeligt nok udkommer filmen ikke i 4K, men Blu-ray-udgivelsen er slet ikke dårlig. God skarphed, fremragende sortniveau og et komplekst lydspor (DTS-MA 5.1) imponerer. Bonusmaterialet består af nogle udeladte scener og tre små features; ikke lange, men de belyser filmen godt.

(Foto: Netflix)

 

Fakta

Blu-ray
Release: 12. juni 2018
Instruktion: Ridley Scott
Med: Michelle Williams, Christopher Plummer, Mark Wahlberg, Romain Duris, Timothy Hutton, Charlie Plummer
Land: USA
År: 2017
Tid: 2:12 timer

Film

Ekstra

Lyd

Billede

Har du noget at tilføje?

Velkommen til Lyd & Billedes diskussionsforum. Vi vil gerne vide, hvad du mener. Hold dig til emnet og vær saglig, så slipper vi for at slette eller moderere indlæg. Andre spørgsmål eller synspunkter rettes til redaktion@lydogbillede.dk.

Panasonics 2019-TV-modeller får Dolby Vision og HDR10+

Det er kun den allerbilligste TV-model, der må stå uden for det gode selskab, når Panasonic ruller forbedrede HDR-formater ud. Og Dolby Atmos.

Handsker til touch-skærme

Brug mobilen uden at fryse om fingrene.

Lukket topmodel og forstærker fra Focal

De fantastiske Utopia har fået et lukket alternativ i form af Stellia. Focal giver os også lige hovedtelefonforstærkeren Arche, nu de er i gang.

Gruppetest
Seks 4K-TV’er i budgetklassen

Et godt TV nummer 2

På udkig efter et billigt ekstra-TV? Nu hvor butikkernes lagre skal tømmes for sidste års modeller, kan du gøre et decideret kup!

Canon gravlægger spejlrefleks

Med det nye spejlløse EOS RP ser vi enden på spejlreflekskameraerne.

Trådløs soundbar fra McIntosh

Se soundbaren, der tror, at den er et anlæg.

Topsejt rejsekamera fra Fujifilm

Fujifilm X-T30 får lav pris og vilde egenskaber.

anmeldelse
The Truth Matters

Løgnene bag Irak-krigen

Bush-regeringen løj om årsagerne til den anden Irak-krig – og pressen undlod at stille dem til ansvar.

anmeldelse
The Predator (2018)

Et pust fra ­fortiden

Ikke et remake, men en mislykket fortsættelse af og en trist homage til originalfilmen fra 1987.

16x zoom fra Olympus

Kompakt 12-200 mm zoom.

Tre nye Leica specialobjektiver

Sådan ser de ud, de tre specialobjektiver, som Leica for nylig udsendte til M-systemet.

anmeldelse
Peppermint

Fuldstændig ­uengagerende

Blodtørstig Jennifer Garner i blodfattig actionkliché.

Test
Nikon Z6

Fuldtræffer med fuldformat

Det billigste er det bedste i Nikons nye Z-serie af systemkameraer.

Audiovector slipper musikken fri

Med jording af højttalerne er det lykkedes Audiovector at forbedre lyden.

anmeldelse
BlacKkKlansman

En politisk ­knytnæve

Spike Lee leverer en af sine bedste film – om racehad før og nu.

Bedre skærmkalibrering

Datacolor har forbedret kalibreringen.

Test
Nokia 5.1 Plus

Billig Nokia ­overrasker en smule

Nokia 5.1 Plus er på flere punkter bedre, end man med rette kan forvente til prisen. Men man kommer ikke uden om et par kompromiser.

Test
Audeze Mobius

Ud af hovedet-oplevelse

Audezes luksus-headset laver om på hovedtelefonernes grundregler. Og så lyder det godt!

anmeldelse
Velvet Buzzsaw

Kunstnerisk mord

Et relativt mislykket genremiks mellem ironisk satire og slasher-film.

Gruppetest
6 trådløse hovedtelefoner

Seriøs trådløs lyd

Hovedtelefoner til dig, der tager lydkvalitet alvorligt, men ikke har lyst til at blive totalt ruineret.

Udendørs og indbyggede højttalere fra Sonos

Serien, der er produceret sammen med Sonance, er især egnet til den nye Amp.

Gruppetest
5 budget-pickupper

Den vigtigste del

En ny og bedre pickup er den enkleste og bedste løsning til bedre lyd.

De første billeder fra Lumix S1R

Vi har fotograferet med Panasonics nye flagskib, som kan tage billeder på op til 187 megapixel!

Hovedtelefoner til skydespil

Logitech har udviklet en helt ny lydteknologi specielt til skydespil.

Test
Denon CEOL N10

Bonsai-stereo

Denons dværganlæg udfordrer Sonos-højttalere og soundbars på deres hjemmebane.

Flere Pentax-objektiver

Mens vi venter på nye kameraer, kan vi glæde os over to nye vidvinkelobjektiver.

Gruppetest
5 premium gaming laptops

Fem af de seje

Der skal godt grej til, når der skal games. Vi har haft fem laptops, der ikke stikker op for bollemælk, med på slagmarken.

Test
Marantz NA6006

Fin afspiller med en vigtig mangel

Denne netværksafspiller er nem i brug, kan spille det meste og lyder fantastisk. Men de, der streamer højopløst, vil blive skuffet.