annonse
annonse
annonse

anmeldelse: Coco

AnimasjonFamilie
Coco

Magi i Dødsriget

En af de smukkeste film nogensinde!

Pixar har gjort det igen: Hævet grænsen for, hvad der er muligt at formidle via en animationsfilm – Coco skriver animationshistorie!

I samme åndedrag som USA’s præsident kalder mexicanerne slyngler, narkohandlere og voldtægtsforbrydere, kommer Disney-ejede Pixar med en smuk og spektakulær hyldest til landets kultur, dets folk og musik.

Familiekonflikt

I en lille mexicansk by møder vi drengen Miguel (Gonzalez). Han kommer fra en stolt familie, der har opbygget en skomagervirksomhed over mange generationer. Den eneste malurt i bægeret er, at alle former for musik er totalt forbudt i familien. Hvorfor? Fordi Miguels tipoldemor blev forladt af sin mand, der søgte en karriere som musiker. Et nagende sår, der aldrig er helet. Problemet er bare, at det eneste, Miguel ønsker, er at synge og spille guitar …

Hans indtørrede rosin af en oldemor, Coco, er den eneste, der (lige akkurat) kan huske hendes musikalske far, men hun er ved at blive dement. Da den årlige De Dødes Dag nærmer sig, vil Miguel optræde på torvet, men familien forbyder ham så meget som at tale med byens musikanter, for slet ikke at tale om selv at gribe en guitar.

Lidet aner de, at han oppe på loftet har en lille “tempel” til ære for Mexicos store afdøde crooner, Ernesto de la Cruz (Bratt). Da hemmeligheden opdages, og bedstemor smadrer hans guitar, stikker Miguel af og slynger ud, at han ikke længere vil være en del af familien.

(Foto: Disney/Pixar)

Voksen tematik

Som det ofte er tilfældet med Pixars film, er de møntet på et langt bredere publikum end altædende niårige. Jovist vil den fremkalde begejstring og smil hos de mindste, men her er også et væld af referencer og dialoger, der vil gå hen over hovedet på dem.

Manuskriptforfatterne (instruktør Unkrich og Jason Katz) skal have al mulig ære for at skrive noget, der både appellerer til de mindste og til os, der lidt mere oppe i årene. Tematikken er indimellem morbid, men uden at det bliver skræmmende. De mangefacetterede skeletter i Dødsriget har fået klare menneskelige træk og er tækkeligt klædt, så man efterhånden glemmer, at man ser en film fuld af døde mennesker.

Miguel stilles også over for voksne moralske valg, hvor den nemmeste udvej er at love noget og så bryde sit løfte. Hvilket han hurtigt opdager kan have dramatiske konsekvenser. Hans vej hjem fra Dødsriget byder på mange strabadser, farverige eventyr og musikalske afbræk med værdien af familie og at gøre det rigtige som moralsk bagtæppe. Miguel ankommer som barn, men vender tilbage som ung voksen.

(Foto: Disney/Pixar)

Dybt emotionel

I bund og grund handler Coco om familieværdier, om at tage vare på hinanden og ikke glemme, men hædre familien. Desuden får vi også den evige konflikt mellem den voksne og den opvoksende generation om, hvad man skal bruge sit liv på. Mens Miguels familie vil have ham ind i den solide familievirksomhed (for det har man gjort i generationer), vil han bare gerne have lov til at spille sin livsbekræftende musik.

En følelsesmæssige varme løber som en rød tråd gennem Coco, iblandet en passende dosis befriende humor. Filmskaberne formidler alle disse følelser på forbilledlig vis uden antydning af moralisering og løftede pegefingre; bortset måske fra en vis afsky for overfladisk forfængelighed.

Den måde, Miguels hjælpende hånd Héctor (Bernal) er skrevet ind i filmen på, hvor han kommer fra ingenting som en lidt irriterende bifigur, men vokser som person og bliver en stadig vigtigere figur, er simpelthen subtil filmkunst.

Miguel tager ham først for at være en andenrangs lurendrejer, der kun tænker på sig selv og er villig til at gøre og sige hvad som helst for at komme over broen til de levendes land. Men langsomt, men sikkert stiger Héctor – næsten umærkeligt – i kurs hos både Miguel og seerne.

(Foto: Disney/Pixar)

Detaljerig farveeksplosion

Den gode historie er en af Cocos kvaliteter, men lige så imponeret er vi over den fantasifulde og teknisk brillante animation, der oser af overskud!

Scenerne i Dødsriget er et overflødighedshorn af en farveeksplosion, hvor detaljerigdommen tager vejret fra én. Fra gamle skelet-tanter over fabeldyr til lysende blomsterblade er det animation af en anden verden (!) og flere klasser over andre animationsstudier som DreamWorks og Sony. At se Coco på en lille skærm er nærmest en forbrydelse.

Selv menneskene er begyndt at virke skræmmende livagtige; det er næsten, så man glemmer, at Miguel “kun” er en animeret person og ikke af kød og blod.

Summa summarum: Coco føjer sig ind i den lange række af animationsklassikere fra Pixar. En film, du vil grine, græde og føle dig varm om hjertet af, når rulleteksterne kører. En født klassiker og absolut en af verdens smukkeste film. Seks klare stjerner!

(Foto: Disney/Pixar)

Teknisk superb

De spektakulære farver og filmens unikke detaljerigdom kommer fortræffeligt frem på Blu-ray-udgivelsen (Coco udkommer desværre ikke i 4K i Norden). Krystalklart billede, utrolig dybde, naturlige teksturer og strålende farver. Her er sort helt sort uden antydning af gråt – den optimale billedkvalitet, det er muligt at presse ud af Blu-ray-formatet.

Lydsporet (DTS-MA 7.1) giver os et noget nær perfekt mikset surround-spor med masser af dybde og meget tydelig tale, hvor det komplekse lydbillede aldrig gror til.

Det omfattende bonusmateriale giver os bl.a. et indsigtsfuldt og fascinerende kommentarspor, udeladte scener, trailers samt hele 12 features om alt fra musikken til castingen plus baggrundsstof fra Mexico.

Fakta

Release: 21. juni 2018

Instruktion: Lee Unkrich

Stemmer: Anthony Gonzalez, Gael García Bernal, Benjamin Bratt, Alanna Ubach, Renee Victor, Jaime Camil

Land: USA

År: 2017

Tid: 1:45 timer

Film

Ekstra

Lyd

Billede

Har du noget at tilføje?

Velkommen til Lyd & Billedes diskussionsforum. Vi vil gerne vide, hvad du mener. Hold dig til emnet og vær saglig, så slipper vi for at slette eller moderere indlæg. Andre spørgsmål eller synspunkter rettes til redaktion@lydogbillede.dk.
anmeldelse
The Predator (2018)

Et pust fra ­fortiden

Ikke et remake, men en mislykket fortsættelse af og en trist homage til originalfilmen fra 1987.

16x zoom fra Olympus

Kompakt 12-200 mm zoom.

Tre nye Leica specialobjektiver

Sådan ser de ud, de tre specialobjektiver, som Leica for nylig udsendte til M-systemet.

anmeldelse
Peppermint

Fuldstændig ­uengagerende

Blodtørstig Jennifer Garner i blodfattig actionkliché.

Test
Nikon Z6

Fuldtræffer med fuldformat

Det billigste er det bedste i Nikons nye Z-serie af systemkameraer.

Audiovector slipper musikken fri

Med jording af højttalerne er det lykkedes Audiovector at forbedre lyden.

anmeldelse
BlacKkKlansman

En politisk ­knytnæve

Spike Lee leverer en af sine bedste film – om racehad før og nu.

Bedre skærmkalibrering

Datacolor har forbedret kalibreringen.

Test
Nokia 5.1 Plus

Billig Nokia ­overrasker en smule

Nokia 5.1 Plus er på flere punkter bedre, end man med rette kan forvente til prisen. Men man kommer ikke uden om et par kompromiser.

Test
Audeze Mobius

Ud af hovedet-oplevelse

Audezes luksus-headset laver om på hovedtelefonernes grundregler. Og så lyder det godt!

annonse
Gruppetest
6 trådløse hovedtelefoner

Seriøs trådløs lyd

Hovedtelefoner til dig, der tager lydkvalitet alvorligt, men ikke har lyst til at blive totalt ruineret.

anmeldelse
Velvet Buzzsaw

Kunstnerisk mord

Et relativt mislykket genremiks mellem ironisk satire og slasher-film.

Udendørs og indbyggede højttalere fra Sonos

Serien, der er produceret sammen med Sonance, er især egnet til den nye Amp.

Gruppetest
5 budget-pickupper

Den vigtigste del

En ny og bedre pickup er den enkleste og bedste løsning til bedre lyd.

De første billeder fra Lumix S1R

Vi har fotograferet med Panasonics nye flagskib, som kan tage billeder på op til 187 megapixel!

Hovedtelefoner til skydespil

Logitech har udviklet en helt ny lydteknologi specielt til skydespil.

Test
Denon CEOL N10

Bonsai-stereo

Denons dværganlæg udfordrer Sonos-højttalere og soundbars på deres hjemmebane.

Flere Pentax-objektiver

Mens vi venter på nye kameraer, kan vi glæde os over to nye vidvinkelobjektiver.

Gruppetest
5 premium gaming laptops

Fem af de seje

Der skal godt grej til, når der skal games. Vi har haft fem laptops, der ikke stikker op for bollemælk, med på slagmarken.

Test
Marantz NA6006

Fin afspiller med en vigtig mangel

Denne netværksafspiller er nem i brug, kan spille det meste og lyder fantastisk. Men de, der streamer højopløst, vil blive skuffet.

Sonus Faber møder væggen

Den italienske højttalerproducent lancerer højttalere til indfældning.

Leica til eventyrlystne

Der kommer ikke mange Leica M10-P Edition Safari, så her må man kende sin besøgelsestid.

Test
Ring Stick Up Cam Wired

Nem overvågning koster på flere måder

Man får ikke meget udbytte af Ring Stick Up Cam Wired uden et abonnement, der lader Ring uploade brugerens videoer til skyen.

annonse

Ruark pakker anlægget ind

Dette elegante anlæg kommer ikke før til foråret, men kan være værd at vente på.

Mere om Panasonics full-frame-kameraer

Detaljerne om Lumix S-serien og de første objektiver er endelig klar.

Test
Devialet Expert 140 Pro

Drømmeforstærker

Markedets mest avancerede forstærkere har fået en billigere lillebror. Expert 140 Pro er en højteknologisk Formel 1-forstærker, som flere har råd til.

Test
Apple Mac Mini 2018

Racertrimmet Mac Mini

Endelig en ny minicomputer fra Apple med den nyeste generation af hardware.

Nye koncepter fra Q Acoustics

Den prisvindende Concept 500 har fået en lillebror, der står på egne - meget usædvanlige - ben.

Sonos understøtter YouTube Music

Sonos har nu fået indbygget understøttelse af YouTube Music til Premium-abonnenter.

Test
Lenovo ThinkPad X1 Extreme

Ekstremt dyr

ThinkPad-topmodel lever kun op til sit navn for så vidt angår prisen.

Test
Lenovo ThinkPad X1 Carbon

Klassisk og moderne ultrabærbar

ThinkPad X1 Carbon er let, elegant, robust og stærk på samme tid.

Test
Bowers & Wilkins 603

B&W er i den grad tilbage

Den nye 600-serie åbner op og får dynamikken ud på en helt anden måde end forgængerne. Topmodellen 603 er ingen undtagelse.

LED i stedet for blitz

Rotolight er transportable LED-lamper til foto og video.

Honor først med 48 megapixel mobilkamera

Honor View 20 sætter ny rekord i kameraopløsning og har et næsten usynligt selfie-kamera.

Apple vil have dine billeder

Hvis du sidder inde med nogle pletskud taget med en iPhone, kan du vinde konkurrencen Shot on iPhone.

Dem kommer der ikke mange af

Olympus fejrer 100 år med jubilæumsmodel.

Olympus: Nybegynderen er vigtig for os

Under lanceringen af Olympus’ nye flagskib delte de deres tanker om fremtidige produkter.

anmeldelse
Close

Not even close…

Action-thriller sat i Marokko, med haltende manuskript og ditto udførelse.

Fed lyd for tynde tegnebøger

En billig, men god soundbar kan gøre underværker i tv-hjørnet. Her er de fem bedste soundbars til under 5.000 kroner.

anmeldelse
Sex Education, 1. sæson

Masters of Sex for teenagere

Herlig dramakomedie om seksuelt frustrerede og topliderlige unge – som oser af charme!

Test
Nikon Nikkor Z 35 mm f/1.8 S

Nikons bedste vidvinkel

Den koster, men ydelsen fra 35’eren til Nikon Z er noget nær perfekt.