annonse
annonse
annonse

The Crown, 1. sæson

Overdådigt kostumedrama

Dronning Elizabeths liv er et glimrende udgangspunkt for en dramatisk tv-serie, som lykkes godt for Netflix.

Netflix har mejslet en vækststrategi ud med fokus på øget produktion af lokale tv-serier. I den henseende var Marseille den første, der var tilpasset specielt til det europæiske marked – uden at vi blev imponeret af denne omgang House of Cards i europæisk indpakning. I disse dage lancerer streaming-giganten en væsentlig dyrere produktion, som burde kunne nå et langt bredere publikum, også uden for Europas grænser.

I 2006 skildrede Helen Mirren dronning Elizabeth II i den fremragende film The Queen, som Peter Morgan skrev manuskript til. Morgan står nu som hovedmand bag og medforfatter til The Crown. Men hvor The Queen fokuserede på dronningens reaktion på og liv efter Lady Dianas død, tager The Crown os med til begyndelsen af hendes tid som statsoverhoved for Storbritannien og Commonwealth-landene. Et liv, hun egentlig ikke var født til.

KÆRLIGHEDEN OVERTRUMFER ALT

Den 20. januar 1936 indtog kronprins Edward tronen og efterfulgte sin far, George V, som kong Edward VIII af Storbritannien. I 42 år havde han forberedt sig på rollen som statsoverhoved, men kærlighedens uransagelige veje gav ham en meget kort regeringstid – faktisk så kort, at han aldrig officielt blev kronet.

Edward var faldet for en amerikansk kvinde ved navn Wallis Simpson, men der var lige det problem, at hun ikke var af royal byrd og – Gud forbyde det! – skilt hele to gange. Hvilket i øjnene på både den konservative og traditionstro Windsor-familie i Buckingham Palace, den lige så konservative anglikanske kirke og Baldwin-regeringen gjorde hende fuldstændig uegnet som dronningeemne.

Edward fik et simpelt valg: Kærligheden eller tronen! Den 11. december 1936, efter knap 11 måneder på tronen, abdicerede han og blev efterfulgt af sin lillebror Albert. Edward blev derefter persona non grata i kongefamilien.

The Crown
The Crown

DEN STAMMENDE KONGE

Albert (Harris), “den stammende konge”, tog kongenavnet George VI. Han var tydeligvis ikke så veltilpas i mediernes grelle søgelys, men blev ikke desto mindre vellidt af folket. I en alder af kun 56 år døde han af kræft i 1952. Og hans ældste datter hed Elizabeth …

Elizabeth Alexandra Mary blev født den 21. april 1926 og levede de første år af sit liv i lykkelig uvidenhed om, at hun som tiårig ville rykke op som nummer ét i arvefølgen til den britiske trone. Som niece til den kommende konge kunne hun forvente at leve et idyllisk, nærmest afskærmet liv uden medierne og folkets konstante overvågning. Men det var før Wallis Simpson kom ind i billedet.

Da Elizabeth tiltrådte som Storbritanniens sjette regerende dronning gennem tiderne, hun var kun 25 år gammel. En enormt arbejde lå foran hende, og med sådan en baggrund plus familie, intriger og drama er der rigeligt stof at tage af for tv-seriens manuskriptforfattere.

NYE TIDER

Dronning Elizabeth II (Foy) bliver hovedkulds kastet ud i rollen som regent, da hendes far pludselig dør, mens hun er på en lang rejse til Commonwealth-landene med sin nye brudgom, prins Philip (Smith).

Som en ung og uerfaren regent bliver hun i begyndelsen herset med af både erfarne (mandlige) rådgivere, de to dronningemødre og selveste Sir Winston Churchill. De blander sig i alt fra familienavn og bopæl til prinsgemalens fritidsaktiviteter. Men Elizabeth finder snart sin egen stemme og former regentrollen i sit eget, mere moderne billede.

Claire Foy er et fund som den vævre og lidt usikre kvinde, der ufrivilligt bliver kastet ud på dybt vand og hurtigt lærer at svømme. Med simpel mimik og gestik rammer hun den virkelige Elizabeth lige på kornet, og med sin blanding af britisk korrekthed og en lidt trodsig stædighed er hun seriens mest fascinerende person – og den, der undergår den største forandring.

Serien er også forbilledlig i sin fremstilling af de udfordringer, som den ærekære og traditionelle prinsgemal kæmper med i sit forsøg på at finde og forme sin rolle som underlagt sin hustru, dronningen. Som han frustreret siger: “Jeg vil være gift med Elizabeth, ikke dronningen.” Ikke desto mindre forlanger hun, at han skal knæle for hende under kroningsceremonien.

Matt Smith (Doctor Who) spiller rollen som den småfrustrerede prins med troværdighed og stærk indlevelse; desuden er han som snydt ud af næsen på den virkelige Philip. En mand, der ofte taler, før han tænker, og som prøver at forny rollen som regentgemal og kæmper med at tilpasse sig sit nye liv som “taskebærer” for sin mægtige hustru.

Det er dog gnidningerne mellem Elizabeth og en anden, langt mere magtfuld mand, der er blandt seriens højdepunkter.

the-crown-sesong-1_5x the-crown-sesong-1_7x the-crown-sesong-1_8x the-crown-sesong-1_9x the-crown-sesong-1_10x the-crown-sesong-1_2x the-crown-sesong-1_3x the-crown-sesong-1_4x
<
>
The Crown Season 1

SIR WINSTON

Storbritanniens mest sagnomspundne og legendariske premierminister gennem tiderne, Sir Winston Churchill, indtager igen Downing Street 10, lige før Elizabeth bliver dronning. Og traditionalisten Churchill ser helst, at intet (heller ikke hans omfattende alkoholforbrug) forandres.

Men i en alder af 77 år er han så småt begyndt at miste grebet, og oppositionen (plus hans partifæller) ser deres snit til at ofre den gamle ræv under fog-krisen i 1952. Her omkom tusindvis af Londons indbyggere i den stærkt forurenede luft, mens Churchill var optaget af bagateller. Den nybagte dronning går så vidt som til at overveje at bede ham træde tilbage og dermed skabe en konstitutionel krise.

John Lithgow er en fryd for øjne og ører som den farverige og politisk ukorrekte Churchill. Manden, der til et kvindeligt parlamentsmedlem, som kritiserede hans drikkeri, svarede: “Bessie my dear, you are ugly, but tomorrow I shall be sober and you will still be ugly,” giver stof til både underholdning og drama.

I serien bliver han og den unge dronning også modpoler i brydningstiden mellem det gammeldags og det moderne. Alligevel har de en gensidig respekt for hinanden og ikke mindst den post, de hver især beklæder.

KVALITETSSERIE

The Crown er afgjort en serie, vi vil følge fremover, da den byder på glimrende underholdning med sin blanding af menneskeligt drama, intriger og fascinerende historietime fra en ikke så fjern fortid. Her får både kostumedrama-fans, royalister og politisk og historisk interesserede deres behov dækket.

Det er også imponerende, hvordan det er lykkedes at genskabe 1950’ernes London og Buckingham Palace ned til mindste detalje. På det plan oser serien af kostbar kvalitet og sans for detaljer. Det samme gælder de spektakulære kostumer, der bidrager til at føre os tilbage til den svundne tid. Der er tydeligvis brugt meget energi på research i arkiver og officielle breve, samtidig med at man har digtet på de private samtaler indbyrdes i kongefamilien.

Dog går der lidt for meget tid med at udpensle livet internt på slottet, og enkelte episoder er lidt langtrukne og handlingstomme. Det havde måske fungeret bedre med otte episoder i stedet for ti? Man burde være gået lidt hårdere til værks i klipperummet og samtidig have øget progression i tid.

Men der er helt sikkert drama nok til at fylde flere sæsoner, og glimrende skuespil over hele linjen bidrager til at sikre serien fem stjerner. Hele første sæson kan streames på Netflix fra den 4. november. (Anmeldelsen er baseret på de første fem af ti episoder).

TA

Fakta

  • Release: 4. november 2016
  • Instruktion: Benjamin Caron m.fl.
  • Med: Claire Foy, Matt Smith, Alex Jennings, Vanessa Kirby, John Lithgow, Jared Harris, Jeremy Northam
  • Genre: Drama
  • Land: UK
  • År: 2016
  • Tid: 08:40 timer

Film

Ekstra

Lyd

Billede

Har du noget at tilføje?

Velkommen til Lyd & Billedes diskussionsforum. Vi vil gerne vide, hvad du mener. Hold dig til emnet og vær saglig, så slipper vi for at slette eller moderere indlæg. Andre spørgsmål eller synspunkter rettes til redaktion@lydogbillede.dk.

Canon gravlægger spejlrefleks

Med det nye spejlløse EOS RP ser vi enden på spejlreflekskameraerne.

Trådløs soundbar fra McIntosh

Se soundbaren, der tror, at den er et anlæg.

Topsejt rejsekamera fra Fujifilm

Fujifilm X-T30 får lav pris og vilde egenskaber.

anmeldelse
The Truth Matters

Løgnene bag Irak-krigen

Bush-regeringen løj om årsagerne til den anden Irak-krig – og pressen undlod at stille dem til ansvar.

anmeldelse
The Predator (2018)

Et pust fra ­fortiden

Ikke et remake, men en mislykket fortsættelse af og en trist homage til originalfilmen fra 1987.

16x zoom fra Olympus

Kompakt 12-200 mm zoom.

Tre nye Leica specialobjektiver

Sådan ser de ud, de tre specialobjektiver, som Leica for nylig udsendte til M-systemet.

anmeldelse
Peppermint

Fuldstændig ­uengagerende

Blodtørstig Jennifer Garner i blodfattig actionkliché.

Test
Nikon Z6

Fuldtræffer med fuldformat

Det billigste er det bedste i Nikons nye Z-serie af systemkameraer.

Audiovector slipper musikken fri

Med jording af højttalerne er det lykkedes Audiovector at forbedre lyden.

annonse
anmeldelse
BlacKkKlansman

En politisk ­knytnæve

Spike Lee leverer en af sine bedste film – om racehad før og nu.

Bedre skærmkalibrering

Datacolor har forbedret kalibreringen.

Test
Nokia 5.1 Plus

Billig Nokia ­overrasker en smule

Nokia 5.1 Plus er på flere punkter bedre, end man med rette kan forvente til prisen. Men man kommer ikke uden om et par kompromiser.

Test
Audeze Mobius

Ud af hovedet-oplevelse

Audezes luksus-headset laver om på hovedtelefonernes grundregler. Og så lyder det godt!

Gruppetest
6 trådløse hovedtelefoner

Seriøs trådløs lyd

Hovedtelefoner til dig, der tager lydkvalitet alvorligt, men ikke har lyst til at blive totalt ruineret.

anmeldelse
Velvet Buzzsaw

Kunstnerisk mord

Et relativt mislykket genremiks mellem ironisk satire og slasher-film.

Udendørs og indbyggede højttalere fra Sonos

Serien, der er produceret sammen med Sonance, er især egnet til den nye Amp.

Gruppetest
5 budget-pickupper

Den vigtigste del

En ny og bedre pickup er den enkleste og bedste løsning til bedre lyd.

De første billeder fra Lumix S1R

Vi har fotograferet med Panasonics nye flagskib, som kan tage billeder på op til 187 megapixel!

Hovedtelefoner til skydespil

Logitech har udviklet en helt ny lydteknologi specielt til skydespil.

Test
Denon CEOL N10

Bonsai-stereo

Denons dværganlæg udfordrer Sonos-højttalere og soundbars på deres hjemmebane.

Flere Pentax-objektiver

Mens vi venter på nye kameraer, kan vi glæde os over to nye vidvinkelobjektiver.

Gruppetest
5 premium gaming laptops

Fem af de seje

Der skal godt grej til, når der skal games. Vi har haft fem laptops, der ikke stikker op for bollemælk, med på slagmarken.

annonse
Test
Marantz NA6006

Fin afspiller med en vigtig mangel

Denne netværksafspiller er nem i brug, kan spille det meste og lyder fantastisk. Men de, der streamer højopløst, vil blive skuffet.

Sonus Faber møder væggen

Den italienske højttalerproducent lancerer højttalere til indfældning.

Leica til eventyrlystne

Der kommer ikke mange Leica M10-P Edition Safari, så her må man kende sin besøgelsestid.

Test
Ring Stick Up Cam Wired

Nem overvågning koster på flere måder

Man får ikke meget udbytte af Ring Stick Up Cam Wired uden et abonnement, der lader Ring uploade brugerens videoer til skyen.

Ruark pakker anlægget ind

Dette elegante anlæg kommer ikke før til foråret, men kan være værd at vente på.

Mere om Panasonics full-frame-kameraer

Detaljerne om Lumix S-serien og de første objektiver er endelig klar.

Test
Devialet Expert 140 Pro

Drømmeforstærker

Markedets mest avancerede forstærkere har fået en billigere lillebror. Expert 140 Pro er en højteknologisk Formel 1-forstærker, som flere har råd til.

Test
Apple Mac Mini 2018

Racertrimmet Mac Mini

Endelig en ny minicomputer fra Apple med den nyeste generation af hardware.

Nye koncepter fra Q Acoustics

Den prisvindende Concept 500 har fået en lillebror, der står på egne - meget usædvanlige - ben.

Sonos understøtter YouTube Music

Sonos har nu fået indbygget understøttelse af YouTube Music til Premium-abonnenter.

Test
Lenovo ThinkPad X1 Extreme

Ekstremt dyr

ThinkPad-topmodel lever kun op til sit navn for så vidt angår prisen.

Test
Lenovo ThinkPad X1 Carbon

Klassisk og moderne ultrabærbar

ThinkPad X1 Carbon er let, elegant, robust og stærk på samme tid.

Test
Bowers & Wilkins 603

B&W er i den grad tilbage

Den nye 600-serie åbner op og får dynamikken ud på en helt anden måde end forgængerne. Topmodellen 603 er ingen undtagelse.

LED i stedet for blitz

Rotolight er transportable LED-lamper til foto og video.

Honor først med 48 megapixel mobilkamera

Honor View 20 sætter ny rekord i kameraopløsning og har et næsten usynligt selfie-kamera.

Apple vil have dine billeder

Hvis du sidder inde med nogle pletskud taget med en iPhone, kan du vinde konkurrencen Shot on iPhone.

Dem kommer der ikke mange af

Olympus fejrer 100 år med jubilæumsmodel.

Olympus: Nybegynderen er vigtig for os

Under lanceringen af Olympus’ nye flagskib delte de deres tanker om fremtidige produkter.