annonce
annonce
Sommertilbud: Få fuld digital adgang til Lyd & Billede i 4 uger for 0 kr Prøv i 4 uger
annonce
annonce
(Foto: Fox/Paramount)
annonce

Festaften med Jackman

Hugh Jackman tager os med til en festforestilling i 1840’ernes cirkusverden. Det, historien mangler af originalitet, vinder den ind med heftige rytmer og spektakulært show.

The Greatest Showman – der er baseret på Phineas Taylor Barnums sande og fascinerende livshistorie – tager os med til et beskidt, trist New York i midten af 1800-tallet. Barnum (Hugh “Wolverine” Jackman) er for nylig ankommet til byen med sin yndige overklassekone, Charity (Williams). Selv kommer han fra små kår, men vil ikke lade klasse standse hans drøm.

Rags to riches

Barnum kæmper for at få enderne til at mødes og ender med at satse alt på at købe et gammelt, mølædt museum. Her giver han sin indre spilopmager og sin underholdningsfascination frit spillerum, idet han hyrer alle mulige mærkelige afarter af menneskeracen, fra damer med skæg over verdens tykkeste mand til dværge og tatoverede mænd – nærmest et freakshow i vaudeville-stil.

P.T. Barnum var en filantrop, innovator og foregangsmand inden for underholdningsbranchen og ringeagtet af de højere samfundslag, men efterhånden som han tjente (mange) penge på sit excentriske show, kunne de ikke længere ignorere ham. Og her ligger filmens menneskelige konflikt. Barnum formår aldrig at lægge sin ydmyge baggrund bag sig, men må konstant bevise, hvor godt det er gået ham, idet han higer efter accept fra dem, han egentlig foragter.

(Foto: Fox/Paramount)

Fra behåret vilddyr til cirkusmand

Jackman er mest kendt for rollen som den behårede Wolverine i X-Men-filmene og Logan, men har spillet med i musicalfilm tidligere (Les Misérables, 2012), og han har en lang musicalkarriere fra teatret bag sig – noget, som i den grad er synligt i The Greatest Showman: Sang, koreografi og dans sidder lige i øjet. Ikke mindst går hans charme og entusiasme som hånd i handske med den excentriske figur, der bobler over af positivitet og gåpåmod.

Filmens store svaghed er plottet og den tynde, forudsigelige handling. Vi skraber kun i overfladen af den komplekse person, og moralen er, at så længe du stræber mod det, du tror på, og er sød og rar, så vil det gå dig godt.

Barnum er for poleret, og vi ikke ved noget om hans egentlige menneskelighed før omkring halvvejs ind i filmen, da succesen er ved at stige ham til hovedet, og han pludselig ikke længere vil vide af sin brogede samling “freaks”.

(Foto: Fox/Paramount)

Den svenske nattergal

Hovmod står for fald, siger man – således også for Barnum. Han bliver aldrig tilfreds, men vil hele tiden videre, og mødet med dronning Victoria trigger ham til at satse endnu mere. Han pantsætter alt, hvad han ejer, og satser det på en storslået turné med den svenske nattergal Jenny Lind (Rebecca Ferguson, Mission: Impossible – Rogue Nation).

Den smækre frøken Lind blænder ham med sin stemme og sin ynde, men kaster samtidig hans fremtid ud på dybt vand.

Rebecca Ferguson stars in Twentieth Century Fox’s “The Greatest Showman.”

En fryd for øjet

Trods den tynde og forudsigelige historie er The Greatest Showman en gennemført fryd for øjet! Den eksperimentelle koreografi (godt hjulpet af CGI) sidder som støbt, og kameraet bringer os midt ind i dansene og sangene. Al ære til instruktør Michael Gracey og filmfotograf Seamus McGarvey. Flere af sangene er farlig tæt på at fæstne sig i hjernebarken, men de er lidt for ens og glider ind i hinanden.

New York under den store indvandringsbølge fra Europa er flot genskabt, og mange af scenerne har et eventyragtigt, næsten kunstigt slør over sig, der klæder filmen, som – i modsætning til La La Land – er pakket ind i “klassisk” musicaldragt.

Den enkle, overfladiske historie trækker ned, og vi kan ikke forstå, hvorfor Zac Efron har fået så stor en rolle (bortset fra at han kan danse, selvfølgelig). Samtidig ser vi skuffende lidt til den dygtige Michelle Williams. Filmen virker også for kort – pludselig får man travlt og haster af sted. Den komplekse historie havde passet bedre til en film på to, måske to en halv time.

Et relativt middelmådigt plot (det er bestemt ikke nogen Moulin Rouge) løftes dog flere niveauer af Jackmans overbevisende og smitsomme præstation. Det samt den visuelle fest og de fængende sange sikrer The Greatest Showman fire solide stjerner. Det er en film med stor underholdningsværdi, og hvis du kan lide musicals, vil du elske den.

(Foto: Fox/Paramount)

Teknisk triumf

Filmen udkommer på 4K UHD Blu-ray, og her svigter den ikke på nogen parametre! Billedkvaliteten er lige så blændende som Barnums prangende cirkusverden; farverne sprudler, og absolut ingen detaljer forsvinder, ikke engang i de mørkeste scener.

En musical er ifølge sagens natur fuld af musik, og lydsporet (Dolby Atmos) får det til at ryste i subwooferen, samtidig med at dialogerne står lige så skarpt og tydeligt, som havde Jackman stået ved siden af os og hvisket os ind i øret. Enestående!

Det omfattende bonusmateriale giver os bl.a. filmen på Blu-ray, kommentarspor, trailere, interviews med skuespillere og instruktør, sing-along og over en time dedikeret til alle sangnumrene.

<
>
(Foto: Fox/Paramount)

Release: 17. maj 2018 Instruktion: Michael Gracey

Med: Hugh Jackman, Michelle Williams, Zac Efron,

Zendaya, Rebecca Ferguson, Keala Settle

Genre: Musical Land: USA År: 2017 Tid: 1:45 timer


Film
Ekstra
Lyd
Billede

Læs også

Netflix får bedre lyd

Netflix får bedre lyd

Netflix lover lydgengivelse i “studiekvalitet” med ny opdatering.Tilføj som favorit
Creed II

Creed II

Stallone genforener alle kræfterne fra “klassikeren” Rocky IV i et pompøst nostalgitrip.Tilføj som favorit
Fantastiske skabninger: Grindelwalds forbrydelser

Fantastiske skabninger: Grindelwalds forbrydelser

Harry Potter-universet udvides med flere fantastiske skabninger i en visuel fest af en film.Tilføj som favorit
Widows

Widows

Et spektakulært kup går spektakulært ad helvede til, men enkerne viderefører deres ægtemænds tvivlsomme forehavende.Tilføj som favorit
I Am the Night

I Am the Night

Pat vokser op i varme, svedige Nevada, men hendes liv bliver vendt på hovedet, da hun som 16-årig lærer sin rigtige baggrund at kende.Tilføj som favorit
The Girl in the Spider’s Web

The Girl in the Spider’s Web

Nordens selvtægtskvinde nr. 1 bliver for alvor amerikaniseret og mister meget af sin særegenhed.Tilføj som favorit
The Highwaymen

The Highwaymen

En anderledes, mere stilfærdig klapjagt på alle tiders mest berømte forbryderpar i USA.Tilføj som favorit
Syndflod af nye tjenester fra Apple

Syndflod af nye tjenester fra Apple

Apple går i flæsket på både Netflix, Steam, bankerne og mediebranchen med bl.a. streaming og digitale abonnementer.Tilføj som favorit
Luk menu

LYD & BILLEDE
LÆSERUNDERSØGELSE
SVAR & VIND

KYGO HOVEDTELEFONER

Vi vil hele tiden forbedre os – og nu vil vi gerne vide, hvad DU mener om os!
DELTAG HER
close-link