Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

Ægte hi-fi som PA-anlæg

Hi-Fi Klubbens scene på den norske Øya-festival huser et lydanlæg, der er baseret på ægte hi-fi-højttalere fra B&W. Effekten er svimlende 135.000 watt!

Skrevet af / 13/08/2015 - 14:28
Ægte hi-fi som PA-anlæg

Hi-fi og PA er to helt forskellige ting. Et PA-system er designet til at spille dundrende højt på store områder, imens hi-fi handler om den renest mulige lyd i en normal stue. Det er derfor helt specielt, at Hi-Fi klubben og Bowers & Wilkins er gået sammen for at opbygge et PA-system med højttalerenheder, beregnet til hi-fi brug på Hi-Fi Klubbens egen scene på årets Øya-festival.

JonasPrangerød
En repræsentant for festivalen er stolt over at samarbejdet med Hi-Fi Klubben.
BW_PA-anlegg
Hi-Fi klubbens telte på festivalen har fire store højttalertårne, hver med seks 15″, otte 10″ og fire mellemtoner. Om med hele 16 domediskanter i line source-opsætning er der også masser af luft i diskantområdet!

Demonstration
Efter en demonstration med electronicamusikeren André Bratten var der ingen tvivl om, at dette var ægte hi-fi. Især diskanten, som på et typisk PA-system lyder skarpt og uden luft, skinner på en måde, som undertegnede ikke kan huske at have hørt ved hverken koncert eller klubscene. Men også bassen, som varetages af 25 tordnende 15-tommere, lyder renere og blødere end den normale PA-bas. Det lyder heftigt, og det lyder højt. Men da der ikke optræder klipning, virker det ikke så højt, som hvis det havde været et normalt PA-anlæg, vi lyttede til.

Danny_Haikin
“Det vejer et ton, og systemet kræver 135.000 watt,” kan Danny Haikin fra B&W informere os om.

Vi taler med B&W
Vi ønskede at vise verden magien i god lyd. Det meste af vores udstyr er beregnet til brug i hjemmet. Vi ønskede at gøre noget, hvor vi kunne underholde tusindvis af mennesker. Så vi byggede dette system, som er baseret på vores Signature akustikteknologier. Vi trykkede så at sige på zoomknappen, og gjorde systemet stort og kraftigt nok til at skabe flot lyd for omkring tusind mennesker på festivalen,” siger Danny Haikin, som er mærkevaredirektør hos Bowers & Wilkins, i et interview med os.

Men nogen masseproduktion bliver der ikke tale om.

Vi har ingen planer om at blive et selskab for professionel audio. Med dette her har vi skabt noget, der lyder fantastisk, men det er meget upraktisk! Det vejer et ton, og systemet kræver 135.000 watt. Der er næppe andre, der ville købe noget lignende, men det er et fantastisk system for os at bruge på denne type af festivaler,” siger Haikin.

Baseret på standardhøjttalere
Højttaleerenhederne er standardkonstruktioner fra B & W. Domediskanterne er baseret på CM S2-serien. Disse er monteret i søjleformation (line source), for at sprede diskanten jævnere på afstand.

Mellemtonerenhederne er fra 800-serien, og det samme er basserne. Men basenhederne er modificeret til at kunne tåle mere effekt. Basområdet er delt i to, hvor i alt 32 ti-tommere dækker det øvre basområde, mens 24 15-tommere tager sig af dybbassen. Det hele er fordelt på fire højttaler tårne. Hvert tårn har også 16 diskanter og fire mellemtoneenheder.

Højttalerne kræver virkelig enorme mængder af effekt. Vi driver subwoofere med 8.000 watt pr. kasse.

Der bliver i alt 96.000 watt subwoofereffekt alene! De samlede 136.000 watt forstærkereffekt leveres af MC2.

Hvis din vej går forbi Øya-festivalen i år, så tjek lyden på ​​Hi-Fi Klubbens scene!

Se interview med Danny Haikin herunder:

Læs også: High-end-disko på 50 kW

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft et fuldtidsjob, før han kom til Lyd & Billede. Her har han til gengæld været næsten halvdelen af sit liv, siden han i 2001 sendte en jobansøgning til den forkerte adresse (han ville egentlig søge job i et lydstudie af samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsagelig inden for hi-fi, hovedtelefoner og hjemmebiograf, men det sker, at han brillerer på andre områder.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vil du læse hele artiklen?

Med LB+ Total får du adgang til ALT indhold på Lyd & Billede og LB Home.

Allerede abonnent? Log ind.

  • Prøv LB+ i 30 dage
    Kun 29,-

    Fornyes efter 30 dage, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 mnd
    93.25 kr/mnd

    Du sparer 312 kr

Ønsker du kun adgang til Lyd & Billede eller L&B Home?

Klik her for at bestille adgang til Lyd & Billede

Klik her for at bestille adgang til L&B Home

Goldmund effektforstærker: Men spørg ikke om prisen ...

En forstærker for drømmere

Vinyl sætter ny rekord

Komplet anlæg i retrostil

Pladespiller med plug and play

Nyt fra schweiziske Soulution

Rogers LS3/5A - klassikeren vi ikke glemmer

En klassiker vi ikke glemmer

Da hi-fi var en livsstil

Noget helt særligt til din pladesamling

Nu kan du linke til alle musiktjenester på én gang

Endelig en prisvenlig Roon-streamer!

0
Lyd & Billede
Scroll to Top