Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Apple tager fat om hele sundheden

Sådan holder din iPhone rede på din træning og din sundhed – og styrker samtidig forskningen.

Skrevet af / 22/05/2015 - 05:00
Apple tager fat om hele sundheden

Alle moderne smartphones indeholder en række sensorer, der kan bruges til at måle, hvordan man bevæger sig, hvor langt og hvor længe. Derfor er det ikke så underligt, at det vrimler med apps, der kan hjælpe dig med din træning.

At finde ud af, hvor længe du har gået, hvor langt du løb i går, eller om du holder det rigtige tempo, når du cykler, er ikke sværere end at downloade og installere en af de mange populære apps fra iTunes App Store. Men hvis du bruger forskellige apps til forskellige ting, bliver det hurtigt uoverskueligt.

Med iOS 8 lancerede Apple derfor et omfattende system, der skal hjælpe dig med at samle alle dine oplysninger og præsentere dem et enkelt sted. Det giver udviklerne af apps en nem måde at koble sig ind i systemet på og både tilføje og hente data. Selv om de kommer fra andre kilder end deres egen app.

Det gør det også nemmere for dig, så du ikke behøver at indtaste de samme ting forskellige steder hele tiden. Det drejer sig om app’en Sundhed, der ligger på startskærmen.

En guldgrube for forskerne
For nylig fortalte Apple, at sundheds-app’en havde vakt stor opmærksomhed blandt forskere. Både for dem, der studerer enkelte sygdomme, og dem, der følger befolkningens sundhedstilstand, er det et problem at indsamle data. Det er dyrt at finde frivillige, der vil deltage i undersøgelser, og ressourcekrævende at indsamle data over en længere periode. De spurgte sig selv, om man ikke kunne gøre det over nettet og automatiseret i stedet. Derfor har Apple præsenteret en udvidelse af teknikken kaldet ResearchKit.

Snarere end at være en særlig app er det en standardiseret teknik, som forskerne kan bruge i deres egne apps. Ved at indbygge teknikken kan deres apps indsamle data fra brugernes apps regelmæssigt og sikkert.

Brugerne kan selv bestemme, om de vil dele deres resultater, og hvem der skal have adgang til deres medicinske data. Forsker-apps’ene kan ud over at trække grundlæggende data ud af sundheds-app’en også indrapportere specifikke målinger som blodtryk eller brug af astmainhalator.

Gennem disse apps kan forskerne få adgang til et meget større og bredere udvalg af befolkningen. Ikke kun dem, der har tid til at deltage i undersøgelser, og som bor inden for transportafstand af institutterne.

Apps’ene vil desuden gøre det muligt for forskerne at interagere med brugerne ved at bede dem udføre specifikke opgaver eller besvare spørgeskemaer. Svarene samles ind og præsenteres automatisk, så forskerne kan bruge mere tid på at analysere data end på at rode med blanketter.

iPhone_6_Svr_Family_Apps-PRINT

Er allerede begyndt
En app, der er allerede taget i brug, er Asthma Health, udviklet af Icahn School of Medicine. App’en bruges til at uddanne astmapatienter om deres sygdom, så de kan overvåge sig selv, og til at påvirke deres adfærd i en positiv retning og opmuntre dem til at holde sig til behandlingsplanen fra deres læge.

Gennem app’en vil forskerne forsøge at finde et mønster i, hvornår symptomerne opstår, og hvad der kan udløse et astma-anfald. Målet er at kunne tilbyde mere personlig behandling i fremtiden.

Share the Journey er en anden app, udviklet af Dana-Farber Cancer Institute, Penn Medicine, Sage Bionetworks og UCLA’s Jonsson Comprehensive Cancer Center. I undersøgelsen forsøger forskerne at forstå, hvorfor nogle brystkræftpatienter kommer sig hurtigere end andre, hvorfor symptomerne varierer over tid, og hvordan man kan lindre dem. Gennem sensorer og spørgeskemaer indsamler man data om træthed, humør, søvnproblemer, og hvordan motion spiller ind i processen.

For at forstå risikofaktorerne bag diabetes har Massachusetts General Hospital udviklet app’en GlucoSuccess. Den lader dels deltagerne besvare spørgsmål om kost, fysisk aktivitet, og hvilken medicin de tager, dels kan den måle folks blodsukker regelmæssigt.

Ud over at give forskerne data får patienterne feedback, så de selv kan se, hvordan deres kost og motion påvirker blodsukkerniveauet. Målet er, at de skal blive mere bevidste og træffe aktive valg for at få det bedre.

Verdens største studie af Parkinsons sygdom gennemføres af Sage Bionetworks og University of Rochester ved hjælp af app’en mPower. Den indeholder en lang række øvelser såsom at trykke hurtigt på skærmen og hukommelsespil samt analyser af ens stemme og motionsniveau. Det kan alt sammen give en indikation af, hvor fremskredet sygdommen er, og hvor hurtigt den udvikler sig.

Ved at kombinere data fra alle deltagere håber forskerne at kunne gøre nye gennembrud i forståelsen af sygdommen.

Health DK

Sådan bruger du Sundhed
For at gøre det lettere for apps’ene og for dig selv kan du indføre dine egne data direkte i Sundhed. Start app’en og tryk på Sundhedsdata nederst på skærmen. Begynd f.eks. med grundlæggende data som fødselsdato, køn og blodtype (under Mig). Gå videre til Kropsmål og indtast din højde og vægt.

Det er vigtige grundparametre, som apps’ene behøver, og ved at taste dem ind i Sundhed, slipper du for at gøre det, hver gang du installerer en ny trænings-app.

Livsvigtig information
Men app’en kan meget mere end bare at indsamle og holde styr på data om dig selv til eget brug. Den kan bogstavelig talt redde dit liv.

Hvis du kommer ud for en ulykke, og redningsmandskabet har brug for at få fat i dine pårørende eller at få mere at vide om dig før behandling, så kan din iPhone give dem oplysningerne. Fra låseskærmen kan de nemlig trykke på Nødsituation, vælge Nødinfo og få at vide, hvem du er, få kontaktoplysninger til dine pårørende, om du er organdonor, og om du har nogen sygdomme eller allergier.

For at indtaste disse data i Sundhed trykker du på Nødinfo nederst på skærmen og derefter på Opret Nødinfo. Så er det bare at udfylde Helbredstilstand, Helbredsnoter, Allergi, Medicin, Blodtype, og om du tillader organdonation. Her angiver du også pårørende ved at vælge dem fra kontakter. Desuden kan du vælge at oplyse alder, højde og vægt, der hentes fra dine grundlæggende oplysninger som beskrevet ovenfor.

Glem ikke at vælge “Vis, når enhed er låst”, før du trykker på OK.

Apple Health

Indsamle oplysninger
Nu hvor du har gjort din del, er det tid til at begynde at indsamle sundhedsdata fra apps’ene.

Hvilke apps der understøttes af Sundhed, kan du se på iTunes App Store ved at klikke på Sundhed og fitness under Alle kategorier. Her findes en separat afdeling, hvor Apple oplister populære apps, der understøttes. Nogle eksempler er Runtastic, Health Mate, Nike+ Running, Endomondo, Sleep Cycle Alarm, Map My Run+ og 7 Minute Workout.

Men det er ikke kun apps, som bruger telefonens sensorer, der kan registrere information i Health. Der findes også tilbehør med andre typer sensorer og målinger, som kan bidrage med en masse anden information.

Et eksempel er Garmins pulsmåler, der giver meget bedre oplysninger om din træning end bare hastighed og tid. Eller Withings Aura, som ligger under din madras og ikke kun måler hvor længe, men også hvor godt du sover.

Med Withings’ trådløse vægt kan du løbende få oplyst din vægt og dit kropsfedt, så du ikke behøver at indtaste det selv. Der skulle også være målere til blodtryk, alkoholpromille og blodsukker, som understøttes af Health.

Hvis du er bekymret for, at følsomme oplysninger om dit helbred slipper ud, og hvem der har adgang til dem, så kan du selv se og styre det fra app’en. Bare tryk på Kilder i bunden for at se, hvilke apps der har adgang. Klik på en app for at vælge, hvilke data den kan bidrage med, og – måske endnu vigtigere – hvilke data den kan læse fra Sundhed.

Du kan bare slå alt fra, som det virker suspekt, at en app gerne vil vide om dig, hvis du vil beskytte dit privatliv.

Jonas Ekelund
(f. 1969): Journalist og nyhedsredaktør. Jonas har arbejdet for Lyd & Billede siden 2007 og skriver om det meste, der kan kaldes bærbart, dvs. smartphones, trådløse højttalere og hovedtelefoner. Indimellem trænger hans tests sig ind på kollegernes områder – multirumslyd, hjemmebiograf og foto. Jonas startede sin karriere som tech-journalist på IDG og har skrevet for PC för Alla, Internetworld og det, der senere blev til M3.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Design din drømmemobil

Kommer der Google-AI i iPhone?

Lettere skift fra iPhone til Android

Se det store billede på din Google Pixel

Samsung klar med nye prisbillige mobiler

Professionel lagring til mobilvideo

Polestar-mobil er på vej

Apple tillader alligevel webapps

Budgetmobil fra Nothing

Nye funktioner til Pixel-enheder

Ringenes Herre?

OnePlus Watch 2 præsenteret i Barcelona

0
Scroll to Top