Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

Årets bedste A/V-kilder

Du kan have et enormt tv, en monster forstærker og højttalere på størrelse med køleskabe, men uden en ordentlig kilde bliver lyd og billede bare ikke godt nok. Her er de bedste musik- og videoafspillere, vi har testet i 2013.

Skrevet af / 02/12/2013 - 05:04
Årets bedste A/V-kilder

Kodeordet for underholdningsåret 2013 er uden tvivl streaming. Vi konsumerer musik og film som aldrig før, og teknologien, der giver os adgang til den underholdning, vi vil have, bliver stadig bedre og mere tilpasset vores behov.

Fra digital til analog
Flere og flere tager skridtet fra fysiske formater til streaming via netværk. Men før de digitale lydsignaler kan blive til hørbar lyd, skal de igennem en digital-til-analog konverter (DAC). Den henter digital information ud af musikfilerne og omdanner det til analog lyd, som du kan høre gennem forstærkeren og højttalerne. Information, der går tabt her, kan ikke vindes ind igen senere i signalkæden.

Hvis du køber en god DAC, kan du forbedre lyden fra alle digitale lydkilder – ikke bare din gamle cd-afspiller, men også tv’et og pc’en. Vores tests har vist, at der er overraskende stor forskel på DAC’er, og du har ikke brug for “gyldne ører” for at høre det!

Netværksafspillere
En netværksbaseret musikafspiller er mere end en D/A-konverter. Det er en fritstående musikafspiller, som henter musikfiler enten lokalt på en harddisk eller via streaming over internettet, og som kan fjernstyres via tablet eller mobiltelefon.

Musikafspilleren buffer musikfilerne internt, før signalet sendes videre til en intern D/A-konverter. Det giver i nogle tilfælde bedre lyd end direkte sammenkobling af pc og DAC. De bedste musikafspillere kan spille alt fra komprimeret Spotify over cd-kvalitet og helt op til studie-master kvalitet (24 bit). Så begynder det at lyde fedt.

Pladespillere
Der er stadig nogle, som foretrækker helt analog lyd. De traditionelle pladespillere nyder voksende popularitet, også hos det yngre publikum. Mange er tiltrukket af den håndgribelige, organiske følelse af et stort pladealbum kombineret med den flotte lyd.

Blu-ray-afspillere
De fleste Blu-ray-afspillere understøtter i dag streaming af film via internettet, ud over at kunne afspille fysiske film. Dermed kan du nyde dine yndlingsfilm i den bedst tilgængelige kvalitet og samtidig have adgang til andre nye film og serier via nettet. Selv de billigste Blu-ray-afspillere til omkring en tusindlap er et klart skridt opad i forhold til det gamle dvd-format.

Blu-ray giver fremragende billedoplevelser og mulighed for højopløst, krystalklar lydkvalitet i op til syv kanaler – så længe du har et passende lydanlæg.

 

hegel

Årets bedste Lydkilder Digitalkonverter

Hegel HD25

Hegels bedste og dyreste DAC sprænger grænserne for, hvad vi troede var muligt i prisklassen. HD25 løfter musik fra digitale lydkilder til nye højder.

Hegel HD25

Det her er Hegels første DAC med asynkron USB-overførsel, som skal give endnu lavere jitter. Jitter er digital støj, der skyldes, at måling af signalet sker på et forkert tidspunkt. Indbyrdes tidsforskydninger i digitalsignalet gør, at det lyder fladere, og det tilføjer noget forvrængning, da lydbølgerne bliver uregelmæssige. Hegel har tidligere været modstander af asynkron USB, fordi der ikke fandtes gode nok metoder, mente de. Men nu er de altså lykkedes med asynkront, sådan som de mener, det bør gøres.

Konverteren styres med fjernbetjening og har også digital volumenkontrol. Med sin høje opløsning og god analogdel hævdes den at have bedre volumenkontrol end mange forforstærkere.

Kabinettet giver ikke det bedste indtryk, hvad byggekvalitet angår; f.eks. blegner det i sammenligning med Weiss DAC202. Men Hegel har valgt det lidt kedelige kabinet for i stedet at lægge pengene der, hvor det tæller – på indersiden.

Der er ingen hokuspokus ved brugen af HD25. Vælg indgang med fjernbetjeningen, og du er oppe og køre med det samme. For filer med en højere opløsning end 96 kHz skal du installere en driver i Windows, mens Mac er helt driver-løs. Hvis du mister fjernbetjeningen, kan du skifte indgang ved at slå to gange på toppen af ​​frontpladen. Men volumenkontrol får du ikke uden fjernbetjening.

Lydkvalitet
Hegel HD25 er en mirakelkur for lydsystemet. Uanset om anlægget er medium- eller meget dyrt, er det virkelig imponerende, hvor god lyd der kommer ud af den. Lydkvaliteten starter ved kilden, og meget tættere på kilden end DAC kommer man ikke.

HD25 lyder stort og opløst med en fantastisk tyngde i bassen. Hele registeret er på plads, så det giver ikke mening at kalde den varm eller kold. Den er neutral, men med så mange klanglag, at den alligevel lyder lige så blødt som varmt smør. Det er simpelthen præcis den lyd, vi gerne vil have. Årets bedste digitalkonverter!

 

 

oppo-BDP-103

Årets bedste A/V-kilder, Blu-ray-afspiller

Oppo BDP-103

Oppos nye BDP-103 er den bedste Blu-ray-afspiller, vi har testet i år!

Anlegg Oppo BDP-103

Amerikanske Oppo har valgt at specialisere sig i dvd- og Blu-ray-afspillere, og har i løbet af få år oparbejdet et ry for at være blandt de bedste – og det til en pris, hvor de fleste entusiaster kan være med.

BDP-103 kan meget mere end bare at afspille almindelige Blu-ray-film. Den kan f.eks. (mod et pristillæg) gøres zonefri, så den understøtter Blu-ray-film fra andre regioner. Foruden dvd- og cd-afspilning, inklusive DVD Audio og SACD, understøtter den også video-streaming med den populære abonnementstjeneste Netflix om bord. Desuden kan den afspille indhold fra din pc eller direkte fra en USB-harddisk.

Oppo BDP-103 har et væld af smarte tilslutningsmuligheder, inklusive et par, vi ikke har set før: Foruden to HDMI-udgange har den også dobbelt HDMI-indgang, hvilket er usædvanligt for en Blu-ray-afspiller. Det lader dig tilslutte ekstra enheder som tv-modtager eller spilkonsol og udnytte den interne videoprocessors færdigheder til at forbedre billedkvaliteten.

Billedkvalitet
Forskellen i billedkvalitet mellem forskellige Blu-ray-afspillere har traditionelt ikke været særlig stor. Men BDP-103 giver alligevel et mærkbart skarpere og mere detaljeret, støjfrit Blu-ray-billede med stabil skarphed, også når billedet bevæger sig. Ligeledes sker opskaleringen af dvd og andre lavopløste videokilder endnu mere gnidningsløst via den avancerede videochip. BDP-103 gør også underværker med streaming af indhold fra YouTube og Netflix, som indimellem ser imponerende godt ud.

Til næsten 6.000 kroner er Oppo BDP-103 langtfra en billig affære, men så får du også den hidtil bedste og mest komplette Blu-ray-afspiller, vi har testet. At den er pengene værd, forudsætter selvfølgelig, at du rent faktisk kan udnytte kvaliteten og de ekstra finesser, Oppo kan byde på. Men til high-end billedkvalitet i kræsne hjemmebio-installationer er der foreløbig ingen over og ingen ved siden af!

Læs testen her

 

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft et fuldtidsjob, før han kom til Lyd & Billede. Her har han til gengæld været næsten halvdelen af sit liv, siden han i 2001 sendte en jobansøgning til den forkerte adresse (han ville egentlig søge job i et lydstudie af samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsagelig inden for hi-fi, hovedtelefoner og hjemmebiograf, men det sker, at han brillerer på andre områder.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vil du læse hele artiklen?

Med LB+ Total får du adgang til ALT indhold på Lyd & Billede og LB Home.

Allerede abonnent? Log ind.

  • Prøv LB+ i 30 dage
    Kun 29,-

    Fornyes efter 30 dage, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 mnd
    93.25 kr/mnd

    Du sparer 312 kr

Ønsker du kun adgang til Lyd & Billede eller L&B Home?

Klik her for at bestille adgang til Lyd & Billede

Klik her for at bestille adgang til L&B Home

Ny og bedre forstærker fra Cambridge Audio

Goldmund effektforstærker: Men spørg ikke om prisen ...

En forstærker for drømmere

Vinyl sætter ny rekord

Komplet anlæg i retrostil

Pladespiller med plug and play

Nyt fra schweiziske Soulution

Rogers LS3/5A - klassikeren vi ikke glemmer

En klassiker vi ikke glemmer

Da hi-fi var en livsstil

Noget helt særligt til din pladesamling

Nu kan du linke til alle musiktjenester på én gang

0
Lyd & Billede
Scroll to Top