Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

Årets anlæg

Det er ikke altid, guldvinderne i hver kategori tilsammen udgør det bedste anlæg. Men i år er vi så heldige, at de supplerer hinanden perfekt.

Skrevet af / 15/11/2013 - 12:12
Årets anlæg

Blu-ray-afspiller
Oppo BDP-103
6.895 kroner

Surround-receiver
Yamaha RX-A1030  
9.990 kroner

Højttalere
Elac FS 190 5.1         
29.995 kroner

I alt:  46.880 kroner

Oppo BDP-103 er den bedste Blu-ray-afspiller, vi har testet i år, og hvad kunne være bedre udgangspunkt i et surround-anlæg?

Med sin store, fyldige og varme lyd, kombineret med en bred vifte af muligheder og god brugervenlighed, blev Yamaha RX-A1030 ikke ufortjent kåret som årets surround-receiver.

Og endelig har vi højttalerne fra Elac, som trods deres kompakte mål præsenterer et stort og opløst lydbillede.

Opsætning
Anlægget sluttes nemt til og sættes op med autokalibrering. Her kan man vælge imellem forskellige lydidealer. I vores rum blev det bedst med “Front”, som justerer alle højttaleres klang til fronthøjttalernes. Alternativt kan “Natural”, “Flat” eller “Through” vælges; sidstnævnte springer hele tonejusteringen over.

Oppo-afspilleren tilsluttes med HDMI-kabel, men til musik i stereo lyder det lidt bedre med analoge kabler. Bl.a. fordi der opstår noget jitter ved overførsel af PCM-lyd via HDMI.

Lydkvalitet
Elac-højttalerne lyder meget opløst, men deres analytiske klangkarakter kan blive for meget med den forkerte type forstærker. Yamaha-receiveren har dog en fyldig karakter, som passer rigtig godt sammen med højttalerne. De supplerer hinanden perfekt!

Film og musik i surround lyder meget finmasket, og lyden fylder rummet med luftige toner. Mange filmhøjttalersæt med en rundere diskantgengivelse kan være rarere at lytte til, når det bliver højt, men på bekostning af detaljerne. Elac-højttalerne er ikke bygget til at dundre løs med øredøvende biografniveau, og hertil anbefaler vi også mere forstærkerkraft. Selv om man kan presse lidt mere ud af Yamaha-receiveren med et THX-højttalersystem.

Pakken byder imidlertid på mere end høj nok lyd til en almindelig stue, og det med en opløsning og tonekvalitet, som det er svært at matche til denne pris.

Music i stereo lyder også fint. De gulvstående Elac FS 197 er en smule tamme i bassen på egen hånd, men det hjælper at sætte dem på nogle gode spikes, og det kan betale sig også at bruge subwooferen i stereo.

Yamaha RX-A1030  Elac FS 190 5  Anlegg Oppo BDP-103

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft et fuldtidsjob, før han kom til Lyd & Billede. Her har han til gengæld været næsten halvdelen af sit liv, siden han i 2001 sendte en jobansøgning til den forkerte adresse (han ville egentlig søge job i et lydstudie af samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsagelig inden for hi-fi, hovedtelefoner og hjemmebiograf, men det sker, at han brillerer på andre områder.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vil du læse hele artiklen?

Med LB+ Total får du adgang til ALT indhold på Lyd & Billede og LB Home.

Allerede abonnent? Log ind.

  • Prøv LB+ i 30 dage
    Kun 29,-

    Fornyes efter 30 dage, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 mnd
    93.25 kr/mnd

    Du sparer 312 kr

Ønsker du kun adgang til Lyd & Billede eller L&B Home?

Klik her for at bestille adgang til Lyd & Billede

Klik her for at bestille adgang til L&B Home

Nu kan du linke til alle musiktjenester på én gang

Endelig en prisvenlig Roon-streamer!

En DAC i samuraiernes fodspor?

Denne lille boks kan gøre dine gamle B&O-højttalere "trådløse"

Den ultimate forstærker

High-end forforstærker med moderne streaming

McIntosh opdaterer forforstærkeren

Kompakt hi-fi i stilrent design

Lenco bejler til vinylelskere

Pladespiller til sheiker og baroner

Astell&Kern: Musikafspiller i guld!

1500 gæster så hi-fi i København

0
Scroll to Top