Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Bøjelige OLED-tv fra LG

Fremtidens skærme kan både bøjes, foldes og rulles sammen. Og så bliver de gennemsigtige, siger LG.

Skrevet af / 14/10/2015 - 10:42
Bøjelige OLED-tv fra LG

Lyd & Billedes udsendte medarbejder tilbringer denne uge i Seoul i Sydkorea, hvor LG har inviteret en stor del af den skandinaviske fagpresse. Temaet er det seneste inden for tv og hjemmeunderholdning.

lg-twin-towers
LGs “Twin Towers” hovedkvarteret i Seoul. Foto: Audun Hage, Lyd & Billede

Allerede ved ankomsten til den sydkoreanske hovedstad står det klart, at kendte mærker som LG og Samsung har en høj status i deres hjemland: Logoerne ses overalt på bygninger, hvor vi går. Men her på hjemmebane står de for meget mere end blot elektronik: Moderselskabet LG Corp spænder alene over 100 forskellige virksomheder inden for en lang række forretningsområder, lige fra telekommunikation til tandpasta!

Blandt disse er det fristende at nævne LG Electronics, som er en af ​​de største afdelinger, og det, som de fleste af os herhjemme forbinder med LG med, samt panelproducenten LG Display, der står bag udviklingen af ​​OLED-teknologi.

Hvad OLED er? Hvis du ikke har lagt mærke til de organiske lysdioder, er det tiden at sætte sig ind i teknologien. Opfinderen selv, dr Ching W. Tang, giver en god introduktion i denne video fra LG:

Satser på OLED

Foto: LG
Foto: LG

Det er ingen hemmelighed, at OLED har været en vigtig prioritet for LG gennem de seneste år; et initiativ, der kun ser ud til at vokse fremover. Der investeres kraftigt i at øge produktionskapaciteten og reducere omkostningerne for i sidste ende at kunne tilbyde OLED-tv til konkurrencedygtige priser. Vi har allerede set priser på under 20.000 kroner for et 55″ Full HD OLED, og ​​vi venter spændt på at se, om større 65″ 4K-modeller også vil komme ned på et behageligere prisniveau.

Bøjelige skærme  en realitet om 2-3 år
LG startede den første fagdag i Seoul med at tale om tv-tendenser og den generelle udvikling på tv-fronten. De påpeger, at tendensen går i retning af større skærme, og at forbedret kvalitet på ​​kildematerialet (herunder 4K og senere 8K-opløsning) stiller højere krav til skærmkvaliteten. Her tror LG ikke uventet, at OLED-billedpaneler er i en unik position, ikke kun på grund af den overlegne kontrast, men også de fleksible egenskaber: De har allerede vist, at OLED-paneler kan gøres tynde nok til at kunne bøjes, foldes eller endda rulles sammen.

LG-Rollable-OLED-1024x573
Fleksible, foldelige OLED-skærme kan blive en realitet om få år. Foto: LG

Hvad er formålet med fleksible paneler, bortset fra, at det er alle tiders partytrick? Ifølge LG vil det i takt med, at OLED-skærmene når størrelser på 70-80 tommer eller endnu mere være en fordel, hvis skærmen kan rulles sammen efter brug og stuves af vejen ligesom et lærred.

Gennemsigtig OLED
Gennemsigtige OLED-paneler er en anden variation, der kan opfylde ønsket om et tv, der er usynligt, når det ikke er i brug, eller som kan ses fra begge sider.

Transparent-LG-OLED
Hvad med et gennemsigtigt OLED-TV? LG har udviklet OLED-paneler med op til 30% lysgennemtrængning, og gennemsigtigheden er stadig stigende. Foto: LG

LG har allerede fungerende prototyper inden for de nævnte principper, men det vil tage tid at udvikle skærmene til et niveau, der er robust (og betaleligt) nok til hjemmemarkedet. Ikke desto mindre forudser LG, at de første kommercielle løsninger kan være på plads inden for to-tre år, i første omgang indenfor markedsføring og digitale skilte.

OLED-belysning

lg-oled-light
Fleksible OLED-lyspaneler er også under udvikling. Foto: LG

Ved siden af tv arbejder LG på at udvikle OLED til andre formål, herunder belysning. OLED-paneler kan med tiden blive en konkurrent til konventionelle LED’er takket være en slank formfaktor, høj effektivitet og præcis farvetemperatur. Nogle af disse produkter sælges allerede på det koreanske marked. Også OLED-lysene kan bøjes, som i denne video:

Mange af de produkter LG har vist, er stadig i “krystalkuglen”. I morgen fortsætter turen til ​​LG Digital Park i Pyeongtaek for mere konkrete hands-on produktdemonstrationer af nyheder indenfor tv og audio/video. Vi lover at komme med yderligere opdateringer i takt med, at vi kommer over vores jetlag!

Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun blev ansat som journalist på Lyd & Billede i 2004 og har spillet en aktiv rolle i udviklingen af Lyd & Billede som magasin og website. Audun er ekstremt kvalitetsbevidst og kendt for sine kræsne ører og sit skarpe blik. Som redaktionschef holder han et vågent øje med alt, hvad journalisterne skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Billedes TV-tests.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

AI planlægger vores ferie

Styr computeren med hjernen

Solpaneler i øjnene?

Googles AI fantaserer sig frem til spil

Ny AI udfordrer GPT-4

Google lancerer mini-AI

Kinas supercomputer slår rekord

AI-generator skaber realistiske videoer

ChatGPT får hukommelse - som kan slås fra

Kan dette pandebånd kontrollere drømme?

Googles chatbot skifter navn til Gemini

ISS modtager opgraderet computer

0
Lyd & Billede
Scroll to Top