Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Dolby vil levere lyden til Virtual Reality

Dolby Laboratories laver en udgave af Atmos til VR-brug. Så vi kan se frem til virtuel surround i den virtuelle verden.

Skrevet af / 04/03/2015 - 08:45
Dolby vil levere lyden til Virtual Reality

Følg Lyd & Billede på Twitter  og Instagram Instagram

Virtual Reality er det store emne for tiden. Med fuldblods VR-briller på hovedet eller et hybrid-hovedsæt, der placerer smartphonen foran øjnene på bæreren, kan man tage en sviptur ind i en virtuel verden med helt nye visuelle muligheder. Alt fra adventurespil til interaktive VR-spillefilm vil tilbyde nye oplevelser, hvor man selv er anbragt i midten af begivenhederne. Men hvad med lyden?

Læs også: HTC og Valve laver Virtual Reality-briller

Amerikanske Dolby er fast leverandør, når det gælder lydspor til biograffilm og hjemmebio. Og nu vil de også have del af VR-kagen. Efter at have lanceret den tredimensionale Atmos audio-standard for biografer og senere hjemmemarkedet, introduceres nu også en Atmos-version til virtual reality. På sin egen blog lancerer Dolby samarbejde med Jaunt, producent af VR-film som Black Mass, monsterfilmen Kaiju Fury og ikke mindst en live 3D-koncertoptagelse med Paul McCartney.

dolby_atmos_vr_2
Virtual Reality film er i stand til at transportere dig direkte til en anden verden, her på scenen med Paul McCartney. Så er det vigtigt, at lyden matcher!

Hvordan VR-versionen af Atmos fungerer i praksis, er endnu uklart. Vi tvivler på, at Dolby har planer om at omplante pro-versionen af Atmos, som giver mulighed hele 64 højttalere omkring publikum, til er enkelt VR headset med hovedtelefoner! Det bliver nok snarere en light-udgave i stereo, hvor man bruger Dolbys objektbaserede soundtrack med metadata til at placere lydeffekterne, når man drejer hovedet. Men vi udelukker ikke, at mere avancerede “Surround” hovedtelefoner med ekstra højttalerkanaler eller binaural processering kan komme på tale i fremtiden. Så scenen er sat for virtuel 3D-lyd i den virtuelle verden!

Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun blev ansat som journalist på Lyd & Billede i 2004 og har spillet en aktiv rolle i udviklingen af Lyd & Billede som magasin og website. Audun er ekstremt kvalitetsbevidst og kendt for sine kræsne ører og sit skarpe blik. Som redaktionschef holder han et vågent øje med alt, hvad journalisterne skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Billedes TV-tests.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

AI planlægger vores ferie

Styr computeren med hjernen

Solpaneler i øjnene?

Googles AI fantaserer sig frem til spil

Ny AI udfordrer GPT-4

Google lancerer mini-AI

Kinas supercomputer slår rekord

AI-generator skaber realistiske videoer

ChatGPT får hukommelse - som kan slås fra

Kan dette pandebånd kontrollere drømme?

Googles chatbot skifter navn til Gemini

ISS modtager opgraderet computer

0
Lyd & Billede
Scroll to Top