Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Einsteins hjerne i iTunes

Download hjernen fra verdens største geni til din iPad!

Skrevet af / 29/10/2012 - 11:05
Einsteins hjerne i iTunes

Han forandrede vores forståelse af tid for altid. Han afdækkede mysteriet om tyngdekraften, og hvordan den påvirker universet. Ikke mindst kom han op med en forståelse af forholdet mellem masse og energi med tidens mest ikoniske ligning: E=MC², også kendt som Masseenergiloven. Han var Albert Einstein.

Hvordan klarede han alt dette? Hvad adskilte hans tankegang fra alle vor andres? En af dem, der undrede sig, og som besluttede sig for at prøve at finde ud af det, var Thomas Harvey, patolog ved Princeton universitetssygehus i New Jersey. Han stjal Einsteins hjerne ved en obduktion i 1955. Et tyveri, som umiddelbart herefter blev velsignet af Einsteins søn, men som alligevel bevirkede, at Harvey blev fyret fra sit job, da han nægtede at give hjernen tilbage til sygehuset.
Harvey havde skåret Einsteins hjerne op i over 200 småstykker, som han opbevarede i formaldehyd (giftigt biprodukt af oxideret metanol).

Var det ikke for denne makabre gerning, som Harvey udførte, mens han stod over videnskabsmandens krop for næsten 60 år siden, ville vi ikke have haft det eksemplar, vi har i dag.

Nu er alle stykkerne af Einsteins hjerne blevet scannet og langt ind i en iPad-app ved navn ”NMHMC Harvey”, som er tilgængelig på iTunes store for 70 kroner.

Alle indtægter går til det amerikanske forsvars National Museum of Health and Medicine, Medicine in silver Spring, Md. og National Museum of Health + Medicine Chicago (NMHMC).

Einstein anno 1921
Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft et fuldtidsjob, før han kom til Lyd & Billede. Her har han til gengæld været næsten halvdelen af sit liv, siden han i 2001 sendte en jobansøgning til den forkerte adresse (han ville egentlig søge job i et lydstudie af samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsagelig inden for hi-fi, hovedtelefoner og hjemmebiograf, men det sker, at han brillerer på andre områder.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

AI planlægger vores ferie

Styr computeren med hjernen

Solpaneler i øjnene?

Googles AI fantaserer sig frem til spil

Ny AI udfordrer GPT-4

Google lancerer mini-AI

Kinas supercomputer slår rekord

AI-generator skaber realistiske videoer

ChatGPT får hukommelse - som kan slås fra

Kan dette pandebånd kontrollere drømme?

Googles chatbot skifter navn til Gemini

ISS modtager opgraderet computer

0
Lyd & Billede
Scroll to Top