Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Google begraver smarthome-system

Ikke så smart. Brugere af smarthome-produkter fra Revolv er oprørte over, at deres udstyr bliver ubrugeligt.

Skrevet af / 06/04/2016 - 12:44
Google begraver smarthome-system

I vores moderne hverdag er software næsten vigtigere end den hardware, den er installeret i. Det er meget godt med en superhurtig computer med masser af lagerplads og hukommelse, men uden et styresstem er den ubrugelig. Det samme gælder for vores smartphones og tablets, og i takt med, at hjemmet skal være “smart”, vil det samme i sidste ende vil gælde for vores vaskemaskiner, køleskabe og belysning. I fremtiden skal alt dette tilkobles netværket, så du kan styre og effektivisere hjemmet med en app.

Revolv var et af de første selskaber, der tilbød at styre det smarte hjem. Deres produkt var en central, hvorfra andre kompatible smart-produkter kunne styres via den samme app. Såsom multirumsanlæg fra Sonos, smarte strømstik, switches og overvågningskameraer fra Belkin, og Philips Hue intelligent belysning for at nævne et par stykker.

I 2014 blev Revolv opkøbt af Google. Det var en overtagelse, som ingen mærkede noget særligt til. Ejere af Revolv-centraler kunne fortsat glæde sig over deres intelligente hjem, og de fik regelmæssige opdateringer og forbedringer af deres udstyr.

Planen har som udgangspunkt været at finde en måde at indarbejde Revolv i Googles egen smarthome-koncept Nest. Men i videreudviklingen af Nest er Revolvprodukterne blevet agterudsejlet, og man har ikke afsat ressourcer til at vedligeholde og videreudvikle Revolver-platformen.

(Foto: Producent)
Revolv ophører med at fungere den 15. maj 2016. Skærmbillede fra revolv.com

Konsekvensen er, at alle, der har et Revolv-produkt efter den 5. maj 2016 vil sidde med et ubrugeligt stykke elektronikskrald. Styresystemet lukkes, mobil-app’en nægter at åbne, og smartcentralen vil ikke fungere.

(Foto: Producent)
Begrundelsen for at lukke Revolv er sådan set reel nok. Skærmbillede fra revolv.com

En reel beslutning?
I bund og grund er det en reel nok beslutning at lukke Revolv, hvis Google mener, at de i Nest har et bedre produkt, og garantiperioden på alle Revolv-produkter er udløbet. En ekstra finte er dog, at i henhold til den amerikanske lov om ophavsret, kan alle, der laver en tredjeparts-app til Revolv, risikere at blive sagsøgt af rettighedshavere og desuden risikere fængsel i op til fem år.

Planlagt forældelse
Såkaldt planlagt forældelse har længe været en del af producenternes taktik til at få forbrugerne til konstant at købe mere. Det var for eksempel et vigtigt middel til at få USA ud af den store depression i 1930’erne.

Et eksempel på planlagt forældelse er inkjetprintere, der stopper med at skrive, ikke fordi de er løbet tør for blæk, men fordi de har udskrevet et bestemt antal sider, siden sidste patron blev skiftet (ref. BBC-filmen The Men Who Made Us Spend). Eller en smartphone, der er en anelse hurtigere end sin forgænger, og udstyret med en ekstra feature, og som alle derfor “må” have. Resultatet er, at forgængeren bliver skrottet længe før den er udtjent.

Udfordrende tider
Brugere af Revolv-centralen er forståeligt nok vrede. Men Google har juridisk set sit på det tørre, da de har holdt produktet i live, indtil garantiperioden var udløbet. Det virkelige problem er det udsendte varsel. Hvad sker der, når kaffemaskinen nægter at lave kaffe, bilen ikke længere starter, eller vandrør fryser om vinteren, fordi man bruger et centralvarmesystem fra en producent, der netop er blevet opkøbt og kontrolleret af et multinationalt selskab? Eller, som The Guardian spekulerer: Hvad med en smart-opvaskemaskine, der nægter at vaske service fra ikke-godkendte andre producenter? Herunder porcelænet du arvede fra bedstemor.

(Foto: Producent)
En Tesla kunne hurtigt blive ubrugelig, hvis producenten pludselig gik konkurs. Foto: Lasse Svendsen, L&B

Vi lever i spændende tider, hvor hidtil dumme produkter bliver smarte. Men det gør også dem afhængige af, at den grundlæggende teknologi, softwaren, til stadighed tilbydes og vedligeholdes. Vi er fra computerverdenen vant til, at gamle programmer måske ikke virker længere, hvis for eksempel udvikleren er gået konkurs eller er blevet opkøbt, og programmerne lagt i graven. Løsningen er så at finde et nyt program, der udfører samme opgave.

(Foto: Producent)
Vi er vant til, at gammel computersoftware ikke altid fungerer på et nyt styresystem.

Det er ikke så nemt med andre typer af produkter, såsom vaskemaskiner, belysning eller for den sags skyld bilen i garagen. Hvis den software, der styrer produktet, pludselig skrinlægges, er det ikke givet, at nogen laver et tredjepartsprogram, der får produktet til at arbejde igen.

Det betyder, at det produkt, der dybest set er så godt som nyt, risikerer pludselig at blive skrald, fordi softwaren ikke længere er der. Ikke alene er det irriterende for forbrugerne, det er også en gigantisk udfordring for miljøet. Affaldsmængderne stiger i takt med, at forbrugerne konstant vælger at købe nye produkter. Og ikke kun fordi de ønsker de nyeste trends – men også fordi de er tvunget til det af producenter, der ikke længere tilbyde støtte til et ellers tilfredsstillende produkt.

Hvil i fred, Revolv!

Kilder: revolv.comboingboing.netThe Guardian

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft et fuldtidsjob, før han kom til Lyd & Billede. Her har han til gengæld været næsten halvdelen af sit liv, siden han i 2001 sendte en jobansøgning til den forkerte adresse (han ville egentlig søge job i et lydstudie af samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsagelig inden for hi-fi, hovedtelefoner og hjemmebiograf, men det sker, at han brillerer på andre områder.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Solpaneler i øjnene?

Googles AI fantaserer sig frem til spil

Ny AI udfordrer GPT-4

Google lancerer mini-AI

Kinas supercomputer slår rekord

AI-generator skaber realistiske videoer

ChatGPT får hukommelse - som kan slås fra

Kan dette pandebånd kontrollere drømme?

Googles chatbot skifter navn til Gemini

ISS modtager opgraderet computer

Nu bliver Googles AI meget klogere - på dansk!

Hyperloop i Italien

0
Scroll to Top