Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Intel vil hjælpe ”verdens klogeste mand”

Fysikeren Stephen Hawking kommunikerer stadigt langsommere. Intel forsøger at få fart på sagerne.

Skrevet af / 22/01/2013 - 13:34
Intel vil hjælpe ”verdens klogeste mand”

Stephen Hawking er måske det nærmest, vi kommer Einstein i vores tid, og han bliver ofte beskrevet som ”verdens klogeste mand”. Dette til trods for at han selv er modstander af IQ-tests og derfor aldrig har taget en.

Hawking er verdens mest kendte fysiker og fortaler for teorien om, at vi lever i et multivers; at vores univers bare er et af et uendeligt antal universer, som til sammen danner multiverset.

ALS
Stephen Hawking er også verdens mest kendte kørestolsbruger. Han har nemlig amyotrofisk lateralsklerose, eller ALS, en nervesygdom, som angriber motoriske nerveceller i rygmarven og hjernen. Det er derfor ikke mindre end et medicinsk mirakel, at han fortsat lever. Gennemsnitlig levetid efter diagnosetidspunktet er 3-4 år. Hawking fik sin diagnose som 21-årig og kunne fejre sin 70-års fødselsdag i 2012! I år har han altså levet med sygdommen i 50 år!

Et ord i minuttet
Hawking er måske den klogeste fysiker, som lever i dag. Derfor er vi prisgivet, at han kan kommunikere sine tanker og teorier. De sidste 10 år har han gjort dette ved at rykke med kinden, for så at få dette ryk oversat til ord af en computer, udviklet af Intel. Men efter 50 år med sin sygdom, er der ikke meget tilbage af hans ansigtsbevægelser. Han er nu nede på omkring et ord i minuttet, noget som gør det vanskeligt at kommunikere i hverdagen.

Intels chefingeniør Justin Rattner har imidlertid lagt mærke til, at Hawking har nogle andre pålidelige bevægelser, som kan bruges til kommunikation. Hvis bare en af dem kan udnyttes, kan Hawking kommunikere med morsekode, som er mere effektiv, end metoden han bruger i dag.

Ny teknologi
Intel har hjulpet Hawking med kommunikation siden 1990´erne og er nu med på, at en opgradering er nødvendig. Der er fortsat meget, vi kan lære af denne herlige professor, og nu ønsker Intel at forbedre teknologien, samtidig med at de vil udvikle omfattende teknologisk assistance til masserne. Dette vil i så fald også yderligere kunne styrke verdens største chipproducent Intels position på teknologimarkedet.

Teknologien vil omfatte nye apparater, herunder kameraer, accelerometre, mikrofoner og termometre, som sammen vil få konteksten ud af enhver situation, og dermed give Hawking hjælp til at tale, tjekke kalenderen, surfe på nette og bruge sociale medier.

Forhåbentlig vil Intel klare at klemme endnu nogle ord ud af den aldrende mirakelprofessor, som vi fortsat har meget at lære af.

Kilde: Scientific American

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft et fuldtidsjob, før han kom til Lyd & Billede. Her har han til gengæld været næsten halvdelen af sit liv, siden han i 2001 sendte en jobansøgning til den forkerte adresse (han ville egentlig søge job i et lydstudie af samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsagelig inden for hi-fi, hovedtelefoner og hjemmebiograf, men det sker, at han brillerer på andre områder.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

AI planlægger vores ferie

Styr computeren med hjernen

Solpaneler i øjnene?

Googles AI fantaserer sig frem til spil

Ny AI udfordrer GPT-4

Google lancerer mini-AI

Kinas supercomputer slår rekord

AI-generator skaber realistiske videoer

ChatGPT får hukommelse - som kan slås fra

Kan dette pandebånd kontrollere drømme?

Googles chatbot skifter navn til Gemini

ISS modtager opgraderet computer

0
Lyd & Billede
Scroll to Top