Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Near Field Communication

Vi tegner her et portræt af teknologien, der gør din mobiltelefon til dit betalingskort.

Skrevet af / 17/06/2011 - 11:53
Near Field Communication

Hvis det står til de danske teleselskaber, så vil du meget snart kunne lade din tegnebog blive hjemme og nøjes med at have mobiltelefonen med, når du skal i byen. TDC, Telenor, Telia og 3 er nemlig blevet enige om, at de alle vil understøtte mobil betaling via NFC-teknologien, og det betyder ikke blot, at dit dankort snart flytter ind i mobilen. Med tiden vil også sygesikringskortet, rejsekort og diverse medlems- og rabatkort blive unødvendige. Al denne information vil nemlig i stedet befinde sig i SIM-kortet i din NFC-klare mobiltelefon, og så er det nok at telefonen berører en såkaldt NFC-tag ved kassen nede i supermarkedet, så har du betalt for dine varer.

Hvis du undrer dig over, hvorfor mobilselskaberne savler ved tanken om at gøre din mobiltelefon til både betalings- og kreditkort, så tænk lige over størrelsen på firmaer som VISA, Mastercard, Diners Club og American Express. Så er der den detalje, at mobilselskaberne ved at håndtere dine betalinger vil komme til at vide mere om dig end nogensinde før. Nu kan de ikke kun holde øje med, hvor og hvornår du bevæger dig og hvem, du taler med. De vil også kunne danne en helt nøjagtig profil af dine forbrugsvaner, og dens slags informationer er som bekendt mange penge værd.

Nå ja, så skal der også sælges en sørens masse nye mobiltelefoner, for i dag er der på det danske marked kun meget få mobiler, som er udstyret med NFC-chip.

NFC kan bruges til andet end mobile betalinger. Der findes allerede et NFC-headset, som man kan parre med sin NFC-mobiltelefon, blot de to enheder rører ved hinanden, og man kan også for eksempel dele fotos eller kontaktinformationer mellem to NFC-mobiler, som kommer i nærkontakt. Sidst men ikke mindst vil NFC kunne erstatte de QR-koder, man i dag bruger i stort omfang til at videreformidle links og andre informationer til mobiltelefoner.

NFC i udlandet
Hvis du for alvor vil opleve, hvordan NFC fungerer i praksis, så er du nødt til at forlade Danmark for en stund. Flere steder i udlandet er der allerede mange steder, hvor man kan betale med sin mobiltelefon ved hjælp af NFC eller NFC-lignende teknologi. Her er et par eksempler:

Osaifu-Keitai (Japan)
I Japan har forbrugerne siden 2004 kunnet bruge deres mobiltelefon som digital tegnebog ved hjælp af tjenesten Osaifu-Keitai, som drives af teleselskabet NTT DoCoMo, som er Japans største mobiloperatør. Osaifu-Keitai er tilgængeligt på rundt regnet 60 millioner japanske mobiltelefoner, som alle har indbygget en såkaldt FeliCa-chip fra Sony. FeliCa hører formelt ikke til NFC-standarden, men teknologien virker på nøjagtig samme måde.

NTT DoCoMo har lavet en masse aftaler med diverse firmaer, som altså alle sammen tilbyder, at man kan betale for deres varer eller i øvrigt få adgang til information via Osaifu-Keitai. Eksempelvis kan man købe billet til både bus og tog hos Shinki Bus og East Japan Railway, man kan købe drikkevarer fra tusindvis af Coca Cola automater, og man kan bruge sin mobiltelefon både til betaling af småbeløb via Edy-tjenesten og som kreditkort via NTT DoCoMos iD-tjeneste.

T-Money (Sydkorea)
I hovedstaden Seoul samt andre steder i Sydkorea understøtter mobiltelefoner forsynet med NFC-teknologi et trådløst betalingssystem ved navn T-Money. Det drejer sig blandt andet om den koreanske version af Samsung Galaxy S 2 samt Samsung SHW-A170K.

T-Money har eksisteret i en årrække og kan bruges til at betale for busser og taxaer samt i udvalgte butikker såsom Lotte World forlystelsesparken, Kyobo Book Centre og GS 25. Som udgangspunkt er T-Money baseret på smartcards, men på nuværende tidspunkt er der blandt koreanske forbrugere cirka 50.000 mobiltelefoner i cirkulation, som understøtter T-Money.

NFC i Danmark
Hvis du har en mobiltelefon med indbygget NFC-chip, så er der endnu ikke den store fare for, at chippen bliver slidt, hvis du holder dig hjemme i Danmark. Et lille firma ved navn NFC Danmark gør dog deres bedste for at introducere teknologien til danskerne, hvilket man blandt andet kunne opleve, hvis man deltog i årets Roskilde Festival. Her havde NFC Danmark i samarbejde med Tuborg, TDC og Pay4it opstillet 14 selvbetjente ølhaner, som man kunne tappe øl fra efter at have betalt med sin NFC-mobiltelefon. Dog er der så få mobiltelefoner med NFC i omløb i Danmark, at man også kunne købe øl fra automaten via sms.

Det samme gælder hos Kødbyens Pølser på Flæsketorvet i København, hvor man via et system, som også er sat op af NFC Danmark, kan betale for sin hotdog eller ristede med brød ved at sende en sms.

Nu har sms jo ikke meget med NFC at gøre – bortset fra at betalingen sker via din mobiltelefon – men ifølge direktør for NFC Danmark, Søren Kragh, er det nødvendigt at skabe lidt røre i markedet. Derfor er sms-betalinger kun et skridt på vejen, har Søren Kragh udtalt til flere medier. Målet for NFC Danmark er at få udbredt NFC-betalingsterminaler rundt omkring i landet i løbet af de kommende år. Til det formål har firmaet allerede nu rejst mellem to og tre milloner kroner, som skal gå til hardware-indkøb.

Søren Kragh forventer, at der i løbet af 2011 vil være mellem 50.000 og 100.000 mobiltelefoner med NFC i Danmark.

Mobiler med NFC 
Der er endnu ikke mange mobiltelefoner med NFC på markedet i Danmark. Rygterne går om, at Apple vil indbygge NFC i den kommende iPhone 5, men vi ved det endnu ikke med sikkerhed. Sikkert og vist er det til gengæld, at den MeeGo-baserede Nokia smartphone, N9, som er lige på trapperne, er blevet forsynet med NFC-chip. Her er de to NFC-mobiltelefoner, som du i skrivende stund kan købe i butikkerne:

Nokia C7
Da C7 kom på markedet sidste år, gik Nokia stille med dørene og reklamerede ikke for, at mobiltelefonen var blevet forsynet med NFC-chip. Ud af æsken er NFC ikke aktiveret i telefonen, men det ændrer sig, hvis du opdaterer din telefon til Symbian Anna, som netop er blevet lanceret.

Pris: Set til 1.790 kroner
Web: kortlink.dk/9bmb

Samsung Google Nexus S
Den Android-baserede smartphone, som Samsung har fremstillet for Google, er udover Android i version 2.3 udstyret med NFC-chip. I andre lande er også Samsungs meget populære Galaxy S 2 forsynet med NFC, men det er altså ikke tilfældet i Danmark.

Pris: Set til 2.499 kroner
Web: kortlink.dk/9bma

Hvad er NFC og RFID – den tekniske forklaring
NFC står for Near Field Communication, og der er tale om en teknologi, der muliggør, at to fysiske enheder trådløst kan udveksle små mængder af data over kort afstand (mindre end 4 cencimeter) eller ved fysisk berøring.

NFC er baseret på en radio-teknologi, som kaldes RFID. Det er en forkortelse af Radio Frequency Identification. RFID er en metode til at lagre og modtage data om objekter. Kommunikationen foregår via elektromagnetisk transmission til et integreret kredsløb, knyttet til det pågældende objekt. RFID-teknologien består således af tre komponenter: En læser sender ved hjælp af radiobølger en forespørgsel til en tag, en lille chip som indeholder unikke data om sig selv, og tag’en svarer læseren ved at returnere disse data. Læseren og tag’en udgør de to fysiske komponenter, mens selve kommunikationen imellem de to udgør den tredje komponent i systemet.

I dag findes der otte frekvensbånd, som anvendes i forbindelse med RFID. Disse inddeles i lave (100-500 KHz), høje (10-15 MHz) og ultrahøje (850 – 950 MHz samt 2,4 – 5,8 GHz) frekvensområder. Det lave frekvensområde har en kort læseafstand og er relativt langsomt, men til gengæld billigst at fremstille. RFID-tags, som sender i dette frekvensområde, benyttes typisk til adgangskontrol, identifikation af dyr samt logistik og kontrol af varebeholdning.

NFC-standarden har en fast defineret frekvens på 13,56 MHz og befinder sig dermed i RFIDs høje frekvensområde, som har en længere læseafstand og fungerer hurtigere.

De ultrahøje frekvensområder bruges til tags, som giver en høj læseafstand og en høj hastighed. Disse tags er dyre at fremstille og kræver ”Line of Sight”, da de højfrekvente radiosignaler er meget retningsfølsomme. Tags af denne type benyttes som regel til Toll collect- eller roadpricing-systemer såsom den BroBizz, man kan bruge, når man kører over Storebæltsbroen eller Øresundsbroen.

NFC kan transmittere data med op til 424 kbit/sekund, og NFC-chippen fungerer i øvrigt selv, hvis der ikke er strøm på mobiltelefonen. Ved hjælp af induktion kan NFC-chippen nemlig modtage strøm via et indkommende, elektromagnetisk signal.

Peter Gotschalk
(f. 1973): Chefredaktør for L&B Home. Peter har arbejdet for Lyd & Billede siden 2012. Han har været aktiv som tech-journalist for talrige medier siden 1998, bl.a. som chefredaktør for gadget-magasinet GEAR og som journalist for magasinerne PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartphones og andre bærbare enheder samt om teknologisk innovation, herunder 5G, elektronisk mobilitet og smarte hjem.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

AI planlægger vores ferie

Styr computeren med hjernen

Solpaneler i øjnene?

Googles AI fantaserer sig frem til spil

Ny AI udfordrer GPT-4

Google lancerer mini-AI

Kinas supercomputer slår rekord

AI-generator skaber realistiske videoer

ChatGPT får hukommelse - som kan slås fra

Kan dette pandebånd kontrollere drømme?

Googles chatbot skifter navn til Gemini

ISS modtager opgraderet computer

0
Lyd & Billede
Scroll to Top