Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Nu prøvekøres den næste mobilgeneration

Snart kan man tale, dele filer og lave videochat på mobilen uden at skulle via særlige programmer. Det bygges nemlig direkte ind i 4G-netværket.

Skrevet af / 27/05/2015 - 08:00
Nu prøvekøres den næste mobilgeneration

Videochat, filudvekling og selvfølgelig tale er funktioner, som allerede er velkendte på en moderne smartphone. Men video og fildeling kræver særlige apps, som f.eks. Skype, Facebook Messenger og Dropbox. Og skal du snakke, koster det telefontid og evt. roaming, selv om du befinder dig på det lynhurtige Wi-Fi derhjemme eller på arbejdet.

Det bliver lavet om i den næste mobilgeneration. De teleydelser, vi alle kender i dag – tale, sms/mms og data – får nemlig snart selskab af en lang række nye features som fildeling, chat og tale via både 4G-netværket og Wi-Fi.

Det sker vis den såkaldte IMS-platform. IMS (IP Multimedia Subsystem) vil blandt andet vil gøre videoopkald, gruppechat og fildeling integrerede funktioner på mobilen – på linje med tale og SMS.

Hvor man i dag skal sikre sig, at modtageren af en fil har samme cloudlagringsprogram (f.eks. Dropbox) som én selv installeret på sin mobil, eller at deltagerne i en gruppechat alle er på Facebook Messenger, bliver multimediefunktionerne i løbet af et års tid en fast funktion på nye smartphones.

Det unikke ved vores løsning er, at den er cloud-baseret og virtuel, hvilket gør det billigere og hurtigere at lancere nye services i de enkelte lande, og for kunderne betyder det, at man kan bruge vores tjenester globalt,” siger Henrik Kofod, netværksdirektør for Telia i Danmark. Selskabet tester lige nu IMS-platformen i Sverige og Estland.

IMS bygger på internationale standarder, hvilket betyder, at producenterne af smartphones kan integrere de nye funktioner direkte i mobilen, ligesom fx tale og sms er det i dag.

Det første, man som kunde vil mærke til IMS, vil være Voice over LTE, altså tale via 4G-nettet. Det betyder i praksis, at opkaldet etableres med det samme helt uden ventetid, og at lyden i samtalen er af højeste kvalitet,” siger Henrik Kofod. Han forventer, at VoLTE lanceres i Danmark til næste år.

Fordi IMS er en standardiseret platform, vil man også se nogle af de samme funktioner i andre typer af enheder, f.eks. smart-tv og tablets.

John Alex Hvidlykke
(f. 1964): Journalist og tester. John har arbejdet for Lyd & Billede siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, højttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskæftiget sig med tech-journalistik siden 1982 (!) og har arbejdet for talrige magasiner i forskellige roller, bl.a. GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har desuden skrevet en lang række bøger og undervisningsprogrammer om IT.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Design din drømmemobil

Kommer der Google-AI i iPhone?

Lettere skift fra iPhone til Android

Se det store billede på din Google Pixel

Samsung klar med nye prisbillige mobiler

Professionel lagring til mobilvideo

Polestar-mobil er på vej

Apple tillader alligevel webapps

Budgetmobil fra Nothing

Nye funktioner til Pixel-enheder

Ringenes Herre?

OnePlus Watch 2 præsenteret i Barcelona

0
Scroll to Top