Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Pladespiller med laser-pickup

Pladespilleren har fået en renæssance, men det samme har ridser og støj. Japanske ELP lover støjfri, analog aftastning med laser.

Skrevet af / 16/09/2015 - 14:31
Pladespiller med laser-pickup

Vinylplader sælges i stadig højere antal, og pladespillere ligeledes. Men alt imens den analoge renæssance efter manges mening har bragt sjælen tilbage i musiklytningen, er de analoge ulemper, der i sin tid var cd’ens bedste salgsargumenter, også fulgt med. Støj og ridser er en livsbetingelse på analoge LP-plader. Og det bliver en lille smule værre for hver afspilning, da pladerne slides.

Japanske ELP Coporation tilbyder en pladespiller, der er fuldt ud analog, men som ikke slider pladen. Den kan endda aftaste slidte og ridsede plader støjfrit.

I stedet for en pickup aflæses pladen med fem lasere. Afspilningen er altså fuldkommen berøringsfri. Trods den anderledes teknik er afspilningen fuldt analog

elp_2
Mr. Sanju Chiba fra ELP elsker analog lyd, og virksomhedens lytterum indeholder klassiske modeller fra blandt andet McIntosh og JBL. Foto: ELP.

Vi har prøvet at sælge ideen til både japanske og amerikanske virksomheder. Men nej – man mente, at det ikke kunne betale sig. Så derfor sælger vi den selv,” siger præsident for ELP, mr. Sanju Chiba.

elp_1
En noget træt mr. Seikizuka står for produktionen af laserne i et sit værksted, der ligner et veludstyret hobbylaboratorium. Foto: ELP Corporation.

Man kan heller ikke finde ELP’s laserpladespillere i sin lokale radioforretning. Virksomhedens tre modeller er udelukkene til salg ved direkte henvendelse. Priserne går fra 9.000 til 18.000 dollars. Dertil kommer forsendelse fra Japan, samt told og moms. Halvdelen af prisen skal betales ved bestilling, og resten når man efter ca. tre måneder(!) modtager besked om, at afspilleren er klar til forsendelse.

I virksomhedens arkiv, der er lige så analogt som musikken, opbevares informationer om de ca. 1.500 personer, der har købt en laserpladespiller gennem årene. Blandt dem musikeren Keith Jarrett, der købte en i 2004, og blev så glad for den, at han skrev et takkebrev.

I videoen herunder forklarer Sanju Chiba om teknikken. Og man får en rundsvisning i den ikke så store virksomhed, der harhåndbygget laseraftastende pladespillere siden 1989.

Kilde: Decoder Magazine

John Alex Hvidlykke
(f. 1964): Journalist og tester. John har arbejdet for Lyd & Billede siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, højttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskæftiget sig med tech-journalistik siden 1982 (!) og har arbejdet for talrige magasiner i forskellige roller, bl.a. GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har desuden skrevet en lang række bøger og undervisningsprogrammer om IT.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vil du læse hele artiklen?

Med LB+ Total får du adgang til ALT indhold på Lyd & Billede og LB Home.

Allerede abonnent? Log ind.

  • Prøv LB+ i 30 dage
    Kun 29,-

    Fornyes efter 30 dage, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 mnd
    93.25 kr/mnd

    Du sparer 312 kr

Ønsker du kun adgang til Lyd & Billede eller L&B Home?

Klik her for at bestille adgang til Lyd & Billede

Klik her for at bestille adgang til L&B Home

Nu kan du linke til alle musiktjenester på én gang

Endelig en prisvenlig Roon-streamer!

En DAC i samuraiernes fodspor?

Denne lille boks kan gøre dine gamle B&O-højttalere "trådløse"

Den ultimate forstærker

High-end forforstærker med moderne streaming

McIntosh opdaterer forforstærkeren

Kompakt hi-fi i stilrent design

Lenco bejler til vinylelskere

Pladespiller til sheiker og baroner

Astell&Kern: Musikafspiller i guld!

1500 gæster så hi-fi i København

0
Scroll to Top