Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Robot godkendt til sygehusbrug

I USA er der nu tilladt robotter, som gør, at læger kan kommunikere med deres patienter… via en iPad.

Skrevet af / 01/03/2013 - 13:53
Robot godkendt til sygehusbrug

Det hele minder vældig meget om episoden i Big Bang Theory, hvor Sheldon Cooper ikke turde bevæge sig udenfor lejligheden, men i stedet lavede sig en robot med påmonteret tv-skærm og 3G-kommunikaiton, som gjorde, at han selv kunne sidde hjemme og kommunikere med robottens omgivelser hjemmefra via sit webkamera.

Men nu kan det altså blive virkelighed. The Food and Drug Administration, som i USA svarer til Sundhedsstyrelsen her i landet, har godkendt den første robot til brug på sygehuse.

Robotten, ved navn RP-VITA, som kan navigere selvstændig inde på sygehuset, har en indbygget tv-skærm, hvor patienten og den ansatte på sygehuset kan se lægens ansigt. På robottens ”bryst” sidder en iPad, hvor den ansatte på sygehuset for eksempel kan trykke en placering ind, som robotten så kan navigere sig hen til ved egen hjælp. Den kan bevæge sig rundt på sygehuset og sørger selv for at den ikke bumper ind i personel eller genstande.

Snart kan lægerne stille diagnoser via iPad´en!
Snart kan lægerne stille diagnoser via iPad´en!

Robotten har også dataporte, hvor man kan tilslutte stetoskoper, ultralydsinstrumenter og otoskoper (instrument der undersøger øret). Dermed kan en sygeplejer udføre enkle undersøgelser på patienten uden opsyn af lægen, som så ikke behøver fysisk at være til stede.

RP-VITA er altså godkendt af FDA og kan nu overvåge patienter før, efter og under operationer og under forskellige typer undersøgelser og diagnoseringer.

Hensigten er, at effektivisere sygehusene ved at hver læge kan behandle flere patienter ad gangen. For hvad kan gå galt?

Ideen er ikke meget forskellig fra den Sheldon Cooper fik i Big Bang Theory…
Ideen er ikke meget forskellig fra den Sheldon Cooper fik i Big Bang Theory…
Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft et fuldtidsjob, før han kom til Lyd & Billede. Her har han til gengæld været næsten halvdelen af sit liv, siden han i 2001 sendte en jobansøgning til den forkerte adresse (han ville egentlig søge job i et lydstudie af samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsagelig inden for hi-fi, hovedtelefoner og hjemmebiograf, men det sker, at han brillerer på andre områder.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

AI planlægger vores ferie

Styr computeren med hjernen

Solpaneler i øjnene?

Googles AI fantaserer sig frem til spil

Ny AI udfordrer GPT-4

Google lancerer mini-AI

Kinas supercomputer slår rekord

AI-generator skaber realistiske videoer

ChatGPT får hukommelse - som kan slås fra

Kan dette pandebånd kontrollere drømme?

Googles chatbot skifter navn til Gemini

ISS modtager opgraderet computer

0
Lyd & Billede
Scroll to Top