Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Samsungs S UHD forøger farverummet

Mens vi venter på OLED, vælger Samsung at presse endnu højere ydelse ud af LCD-formatet.

Skrevet af / 06/01/2015 - 10:35
Samsungs S UHD forøger farverummet

Som vi har skrevet om fra CES, pusher LG sin nye OLED-teknologi med alle kræfter. Samsungs egen OLED-teknologi, som vi kender fra firmaets flotte mobilskærme og tablets, har til gengæld været svær at producere i stort tv-format. LG har simpelthen haft større held med at masseproducere sin OLED-teknik. Når det er sagt, er der ingen tvivl om, at Samsung fortsat er en af de toneangivende markedsledere indenfor tv-teknologi, smarte finesser og design.

Under pressekonferencen mandag lancerede Samsung sin nye generation af LED-LCD fjernsyn. Med klassisk Samsung-bravour presenterede man S UHD-topmodellerne som “the next big thing“. S UHD er kort fortalt et traditionelt LCD-tv med LED kantbelysning, peppet op med en seriøs mængde “blod-doping” i form af såkaldte quantum dots.

Hvad er kvanteprikker?

quantum-dots-1

Kvanteprikker er utrolig små partikler på mellem 2 og 10 nanometer i diameter, eller omkring 50 atomer. Selv om det reelt set er langt fra at være nede i kvantefysikskala, er det heller ikke noget, som man måler med en tommestok!

Størrelsen på prikkerne afgør, hvilken farve de afgiver. Mindre prikker ser blå ud, imens større lyser rødt. Disse prikker kan være en meget effektiv og nøjagtig lyskilde til LCD-skærme, fordi de har et mere koncentreret farvespektrum end normale lysdioder. De gør det blandt andet muligt at opnå højere lysstyrke og kontrast sammen med større farvemætning og -korrekthed. Kort sagt et mere nuanceret, dynamisk og farvenøjagtigt billede, som flere (herunder selvfølgelig Samsung) hævder kan konkurrere med OLED, når det gælder generel billedkvalitet. Sortniveauet vil fortsat være noget begrænset, da man stadig er afhængig af en lyskilde bag LCD-panelet. Derimod kan mørke gråtoner og detaljer i hvidt fremstå endnu mere nuancerede.

For at udnytte den øgede kapacitet for nuancer og kontraster er der brug for videomateriale, som kan bruge det. Netflix har allerede meddelt, at de vil satse på indhold med såkaldt High Dynamic Range. På sidste års CES-messe så vi også Dolby Vision, som er en ny filmstandard, der er skabt til at gengive øget kontrastinformation (High Dynamic Range) i forhold til dagens TV-standard. Kort fortalt handler det om at kunne gengive lysende objekter blændende hvidt, når det kræves, samtidig med at detaljerne i mørke scener bevares. Det kommende 4K Blu-ray-format udnytter tilsvarende virkemidler for øget billedkvalitet. Alt dette taler for, at tv’er med “kvanteteknik” faktisk kan byde på en del billedmæssige fordele.

Tizen operativsystem

SAM_12065-image005

Mens den avancerede Quantom Dot-teknik er forbeholdt topmodellerne i 2015, kommer samtlige af årets nye modeller med Tizen, som er Samsungs nye Smart-tv brugerflade. Sammenlignet med dagens Smart Hub fremstår Tizen som et visuelt enklere system. Det har en fælles forside, hvor alt indholdet ligger let tilgængeligt i en stribe for neden. Samsung har også gjort det enklere at dele indhold mellem mobil/tablet og tv.

Det bekræftes fra Samsungs nordiske afdeling, at der også vil komme et Smart Evolution kit, som lader dig opgradere ældre Samsung-modeller med det nye Tizen-system.

Mere detaljeret information om Samsungs 2015-program følger.

Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun blev ansat som journalist på Lyd & Billede i 2004 og har spillet en aktiv rolle i udviklingen af Lyd & Billede som magasin og website. Audun er ekstremt kvalitetsbevidst og kendt for sine kræsne ører og sit skarpe blik. Som redaktionschef holder han et vågent øje med alt, hvad journalisterne skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Billedes TV-tests.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Lyd & Billede
Scroll to Top