Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

Udstillingsbilleder fra Hi-Fi & Surround

Der var anlæg, som kun de færreste af os kan komme i nærheden af. Men det koster kun en indgangsbillet at drømme lidt. Og der var heldigvis også billigere - eller blot mindre dyre - alternativer.

Skrevet af / 05/11/2013 - 14:20
Udstillingsbilleder fra Hi-Fi & Surround

Hvis man nu bare havde en million eller to til overs på bankbogen…

Hi-Fi udstillinger er det stof, som drømme er gjort af. I hvert fald for de af os, som elsker god lyd. På weekendens hi-fi-udstilling på Hotel Marriott i Købehavn var der rig lejlighed til at overveje, præcis hvilket udstyr, som skulle på indkøbslisten, hvis den hidtil ukendte rige arveonkel pludselig gik bort, efterladende en formue.

Hvis der blev et par millioner tilbage på bankbogen efter arveafgiften, kunne målet været et anlæg fra TAD (Technical Audio Devices). Firmaet, som er japansk, laver studieudstyr i den helt tunge ende. Et sæt TAD Compact Reference CR1-højttalere koster ca. 300.000 kroner i runde tal. Og med lignende stykpriser på cd-afspiller, D/A-konverter og forstærker, løber det op. Frank Van Leuvenhaege fra TAD hilste derfor især kvinderne i publikum velkomne, “for uden jeres tilladelse er der ikke nogen, der køber noget af vores udstyr!

_tad1
De kolossalt kostbare komponenter fra TAD er udviklet til professionel studiebrug, men hold op, hvor lød de godt!

Man skulle også have den store tegnebog med for at shoppe hos Gryphon. Mojo-højttalerne er firmaets mindste model, og med blot to komponenter var der nærmest tale om et minianlæg. I det omfang, at man kan bruge “mini” om noget så eksklusivt og gennemført lækkert.

_gryphon1small
Det tætteste man kommer et minianlæg fra danske Gryphon.

Hos ZenSati kunne man høre italienske Zingali, spillet op med elektronik fra Densen. De kæmpestore og meget utraditionelle højttalere (bestykket med 18″ bas, 12″ mellemtone og 1″ hornladet diskant) kunne spille imponerende højt. Både når der blev spillet tysk markedsorgelmusik og Rammstein! Under udstillingen kunne man købe topmodellen Evo 3.18 med en klækkelig rabat: Kun 290.000 kr for et sæt, imod 390.000 kr normalt!

_zingali2
Købere til Zingali-højttalere kunne spare 100.000 kroner på en hurtig handel.

Hos Dynamax kunne man høre og på ingen måde overse de mandshøje Aurum Cantus Genesis-højttalere. Det er efterhånden mere end regel, at high-end skal komme fra Kina. Altså hvis det ikke er skandinavisk. Man får virkelig meget for pengene her. Kæmperne vejer 108 kg stykket, så kiloprisen er nede på bare 500 kr.!

_aurum_cantus_genesis1
Kinesiske kæmper til 500 kr. kiloet.

Kæmperne blev trukket af en overraskelse: Emotiva XPR-2. Forstærkeren er konstrueret i USA, men bygget i Kina, og den sælges kun direkte fra producentens webbutik. 2 x 300W i stereo eller 1000W brokoblet. De lignende en million, og lød umiddelbart lige sådan. Men prisen er bare 799$ (ca. 4.500 kr)!

_emotiva_xpa-2
Emotiva er en amerikansk-kinesisk postordreforstærker.

Tyske Avantgarde Acoustics er kendt for sine enorme flervejs-hornkonstruktioner, som kun Dansk Blindesamfund ville kalde diskrete. Nu har de imidlertid barslet med noget så usædvanligt som en “lifestyle-model”. Det er danske Thomas Holm, som har stået for den tekniske side.

_avantgarde2
Dansk nytænkning hos tyske Avantgarde Acoustics.

Avantgarde Acoustic Zero 1 er et aktivt trevejssystem med hornladning af mellemtone og diskant og konventionel bas. Og efter at gået rundt i mange timer på udstillingen og kigget på sekscifrede prisskilte virkede prisen på 89.000 kr for et sæt ganske rimelig. Især da der er hele seks forstærkere indbygget: 400W i klasse D til hver basenhed og 50W klasse A/B til mellemtone og diskant. Højttalerne er digitalt gennemkorrigerede i tidsdomænet, så de holder sig inden for 2 grader gennem hele det hørbare område.

_mbl2

En anden meget spændende konstruktion var den lille mbl 120 fra tyske MBL. De radialt rundstrålende højttalere lød umanerligt åbne og luftige, og man fik næsten lyst til at genbruge den gamle floskel om at bringe koncertsalen ind i stuen. Til 78.000 kr. for et sæt var de ikke billige, men dog langtfra uopnåelige.

_mbl1

Imens nogle brugte udstillingen til at slå nogle timer ihjel med at drømme behagelige drømme, var der også mange, som brugte tiden på rent faktisk at høre det udstyr, som de planlagde at købe. Hos alle de forhandlere og distributører, som vi talte med, var det svært at få øje på pessimismen. Nogle havde haft lidt forbehold forud for udstillingen, men aftalte allerede lørdag med arrangørerne, at de bestemt ville med næste år. Og gerne med mere plads.

Vi talte også med en træt, men særdeles tilfreds Thomas Sillesen fra Danish High-End Society, som er arrangøren. Besøgstallet er ikke opgjort endnu. Men det var klar meget bedre end sidste år.

John Alex Hvidlykke
(f. 1964): Journalist og tester. John har arbejdet for Lyd & Billede siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, højttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskæftiget sig med tech-journalistik siden 1982 (!) og har arbejdet for talrige magasiner i forskellige roller, bl.a. GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har desuden skrevet en lang række bøger og undervisningsprogrammer om IT.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vil du læse hele artiklen?

Med LB+ Total får du adgang til ALT indhold på Lyd & Billede og LB Home.

Allerede abonnent? Log ind.

  • Prøv LB+ i 30 dage
    Kun 29,-

    Fornyes efter 30 dage, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 mnd
    93.25 kr/mnd

    Du sparer 312 kr

Ønsker du kun adgang til Lyd & Billede eller L&B Home?

Klik her for at bestille adgang til Lyd & Billede

Klik her for at bestille adgang til L&B Home

Nu kan du linke til alle musiktjenester på én gang

Endelig en prisvenlig Roon-streamer!

En DAC i samuraiernes fodspor?

Denne lille boks kan gøre dine gamle B&O-højttalere "trådløse"

Den ultimate forstærker

High-end forforstærker med moderne streaming

McIntosh opdaterer forforstærkeren

Kompakt hi-fi i stilrent design

Lenco bejler til vinylelskere

Pladespiller til sheiker og baroner

Astell&Kern: Musikafspiller i guld!

1500 gæster så hi-fi i København

0
Scroll to Top