De smeder dansk lyd

Hos Dansk Skalform laver man højttalere på den hårde måde! Århundredgammelt håndværk giver nye muligheder.

Vi skrev for nylig om den anderledes danske højttaler Jern 14. Det, der adskiller den fra den i øvrigt frodigt voksende skov af danske højttalere, er kabinetmaterialet. Jern 14 er nemlig lavet i støbejern – og tallet 14 er vægten, målt i kilo.

Jern 14 DS Foto: Jern

 

At banke et kabinet sammen i MDF-plade kan enhver klare, men at fremstille jernhøjttalere er noget, som de færreste har ressourcer til. Og hvordan får man i det hele taget ideen? For at finde ud af det tog vi turen til Aars i Nordjylland, hvor firmaet bag Jern har til huse.

Har støbt jern i 42 år
På adressen, der ligger blandt marker og landbrug, leder man forgæves efter et skilt med navnet Jern. Man finder derimod virksomheden Dansk Skalform, der fylder en række industribygninger.

Dansk Skalform er et familieejet jernstøberi, der siden 1975 har fremstillet støbte komponenter til alle slags maskiner. Men bilindustrien fylder godt op på referencelisten, der bl.a. tæller Audi, BMW, McLaren, Porsche og Rolls-Royce. Når der skal laves virkelig solide motordele til racerbiler eller skibe, går turen derfor via Nordjylland.

Som krydderier på en hylde
Den jerntype, der bruges i højttalerne, kaldes gråjern, og den er kendetegnet ved være sej, tung og resonansdød. Det er samme legering, som blev brugt til at støbe kanoner i sejlskibenes storhedstid. Så opfindelsen er langtfra ny.

Annonce: Artiklen fortsætter nedenfor
Metaller til legeringen står side om side som krydderier på en krydderihylde. Foto: John Alex Hvidlykke, Lyd & Billede

 

Jernets egenskaber afgøres af de stoffer, der indgår i legeringen. I støberihallen finder man beholdere med kobber, zink, mangan og molybdæn side om side – som krydderier på køkkenhylden. Ved at tilsætte nøjagtige mængder til opskriften kan man opnå de egenskaber, der er brug for. Ligesom en madopskrift – ud over at suppen her er 1.450 grader varm!

Urenheder skummes fra overfladen på det flydende jern. Foto: John Alex Hvidlykke, Lyd & Billede

 

Robotter overalt
Virksomheden har 70 ansatte samt en hel del robotter, der udfører det kedelige rutinearbejde hurtigt og præcist.

Vi fik besøg af nogle fine folk, der ville hjælpe os med at modernisere fabrikken med robotter. De blev ret overraskede, da de kom ind ad døren. For de havde aldrig set så mange robotter på ét sted,” siger Søren Dissing, der sammen med sin bror, Peter Dissing, leder Skalform i dag.

Robotter klarer alle rutineopgaverne. Foto: John Alex Hvidlykke, Lyd & Billede

 

Hobby blev nyt firma
Men hvordan tager man springet fra motordele i racerbiler til højttalerproduktion? På det punkt adskiller historien sig ikke fra flertallet af hi-fi startups. Søren Dissing har en mangeårig interesse for lyd og havde længe tumlet med en idé om at bruge teknikkerne fra jernindustrien til højttalere.

Undervejs i processen fik Søren Dissing kontakt med lydingeniør Ole Lund Christensen, der har konstrueret højttalere til både professionel brug og hjemme-hi-fi i årtier. Projektet var så interessant, at Ole rykkede teltpælene op og udskiftede København med Aars som direktør for det nystiftede højttalerfirma Jern.

Ja, det lyder jo vældig fint med direktør. Men der er altså kun én medarbejder endnu,” siger Ole Lund Christensen. Produktionen af Jern er i gang, og højttalerne eksporteres til flere lande, men styktallene er endnu små.

Jerns første produkt er kompakthøjttaleren Jern 14, som vi testede for nylig. En lille (3,7 liter), men tung sag. Tallet 14 er vægten i kilo. Højttaleren har fået sin form efter, hvad der giver den mest jævne frekvensgang, og samtidig er den fuldkommen uden parallelle vægge for at undgå stående bølger. Som en ekstra finesse er indersiden brudt op i et mønster af små “bobler”, der igen tjener til at modvirke stående bølger i kabinettet.

Indersiden af kabinettet er dækket af forhøjninger for at undgå stående bølger. Foto: John Alex Hvidlykke, Lyd & Billede

 

Når først støbeformen er designet i CAD-programmet, gør det i praksis ingen forskel, om højttaleren er kasseformet eller har en rund form med komplicerede detaljer både indeni og udenpå, som det er tilfældet her. Det flydende jern fylder hulrummet i formen ud lige let.

Subwoofer i støbeskeen
Jern 14’s svage punkt er bassen. Den lillebitte højttaler ruller af under 120 Hz, så hjælp i bunden er nødvendigt. Indtil videre sker det via et samarbejde med subwoofer-eksperten REL, men Jern har – bogstavelig talt – en basløsning i støbeskeen.

En subwoofer med 10 tommers bas fra Scan-Speak er på tegnebrættet. Foto: John Alex Hvidlykke, Lyd & Billede

 

Under rundvisningen så vi arbejdstegningerne til en kuglerund subwoofer med en 10 tommers Scan-Speak bas-enhed. Kabinettet får integreret stander til Jern 14, så man ender med at have et trevejssystem. Hvad basmodulet skal hedde, er ikke afgjort endnu. Men hvis den også skal navngives efter vægten, bliver det sikkert Jern 50 eller Jern 80!

Det går bogstavelig talt hedt til, når kabinetterne til Jern 14 fremstilles. Det glødende gråjern er 1.450 grader varmt, når det hældes i støbeformen. Foto: John Alex Hvidlykke, Lyd & Billede

Har du noget at tilføje?

Velkommen til Lyd & Billedes diskussionsforum. Vi vil gerne vide, hvad du mener. Hold dig til emnet og vær saglig, så slipper vi for at slette eller moderere indlæg. Andre spørgsmål eller synspunkter rettes til redaktion@lydogbillede.dk.

Alt om Samsungs 2019 QLED-TV’er

Samsungs kommende 2019-modeller får et markant løft i billedkvalitet, og denne gang gælder det ikke kun for topmodellerne.

Test
Samsung QE65Q900R

8K mod 4K-TV: ­Teknisk knockout

Er Samsungs mindste og billigste 8K-skærm bedre end et almindeligt godt 4K-TV? Vi tester!

Tidal giver studielyd på iPhone

Tidal-brugere kan glæde sig over, at iPhone har fået MQA-understøttelse og dermed kommer tættere på lyden på studieoptagelsen.

Gruppetest
5 trådløse hovedtelefoner med støjreduktion

Dejlig stille på flyet

Støjreducerende hovedtelefoner modvirker træthed og beskytter din hørelse på lange flyrejser.

Messebilleder fra Sound Society 2019

Fuldt hus, da Hotel Royal for anden gang var rammen om den aarhusianske high-end-messe.

Test
Acer Swift 5 SF515-51T-58UX

Acer på slankekur

Acer Swift 5 er den letteste ultrabærbare i sin kategori. Men derfor er den alligevel ikke nogen letvægter!

anmeldelse
Triple Frontier

Greed is good…

Tidligere amerikanske elitesoldater beslutter sig for at røve en sydamerikansk narkobaron. Det går helt ikke helt efter planen.

Test
Audiovector QR5

Den mest komplette ­højttaler

QR5 leverer rytmerne uden tøven, giver musikken luft – og slår næsten benene væk under deres egne topmodeller.

Test
ikko OH1

Biller i ørerne

Kinesiske ikko debuterer med høje ambitioner til hverdagspris.

Test
RME ADI-2 DAC

Den bedste lyd vi har hørt

Du finder næppe en bedre DAC til prisen end RME ADI-2 DAC.

Test
Stax SR-009s

Det her er ikke lyd – det er magi

Nu ved jeg, hvordan det er at have et helt univers presset ind mellem ørerne.

anmeldelse
A star is Born

Kemien slår gnister

Cooper og Gaga synger sig ind i filmhistorien med et medrivende remake af “modgang gør stærk”-klassiker.

Lysstærk Leica 35 mm

Her er den første vidvinkel til Leicas SL full-frame-kameraer.

Test
IKEA TRÅDFRI Sæt med udtag

Tænd og sluk med mere

Gør dum elektronik lidt smartere. Især sammen med TRÅDFRI Gateway.

Test
IKEA TRÅDFRI Gateway

IKEAs port til det smarte hjem

Skal man have mest muligt ud af sine TRÅDFRI Smart Home-produkter, kommer man ikke uden om TRÅDFRI Gateway.

Gruppetest
5 gaming-tastaturer

Fingeren på fyr-knappen

Luftfartsmaterialer og toptunet finmekanik er, hvad der skal til, hvis du vil komme sejrende ud af kampen på skærmen. Vi har lagt hånd på fem af de bedste mekaniske tastaturer til spil.

Sigma udsender objektiver til Panasonic og Leica

11 nye Art-objektiver til full-frame-kameraer med L-fatning.

Skarpere portrætobjektiv fra Sony

Det lysstærke 135 mm f/1.8 er lavet til full-frame-kameraer.

10 mm ultravidvinkel til full-frame

Supervidvinkel til de største kameraer.

Test
Nikon Nikkor Z 50 mm f/1.8 S

Nikons skarpeste 50 mm

Nikons bedste objektiv er en følsom 50-millimeter.