annonse
annonse
annonse

Besøg hos Samsung Sound Lab

Når man står over for at skulle købe en soundbar eller højttaler i den billige ende, er forventningerne til lydkvaliteten sjældent ret høje. Men hvorfor nøjes, hvis man kan presse citronen og alligevel få fuld valuta for pengene?

Samsung er godt kendt for deres tv’er, der overalt i verden sælger som varmt brød. Som tv’erne er blevet tyndere, er lyden i dem også blevet ringere. En måde at komme dette til livs på er ved at udstyre tv’et med en soundbar til at løfte den lydmæssige opgave og levere en oplevelse, der matcher det skarpe og farverige billede. Soundbars fås i mange prisklasser og kvaliteter, og vores erfaring siger, at man oftest får, hvad man betaler for.

(Foto: MH)

 

Den opfattelse vil Samsung gerne ændre på og forsøge at bevise, at man ved at finjustere og optimere sine lydprodukter kan få selv produkter i mellemklassesegmentet til lyde og yde fantastisk. Dertil skal man bruge et avanceret lydlaboratorium, hvor kompetente lydfolk kan måle på og justere produkterne til at yde optimalt. Et sådant har Samsung naturligvis, og det ligger i solrige Californien. Lyd & Billede tog turen til USA for at se på sagerne og møde folkene bag.

Samsung Sound Lab

Samsungs Sound Lab ligger i byen Valencia ca. 45 minutters kørsel nord for filmbyen Los Angeles i Californien. Laboratoriet har til huse i et forholdsvis neutralt industrikvarter og lægger lokaler til 23 medarbejdere under daglig ledelse af Allan Devantier. Alle har de en baggrund inden for high-end-lyd, og flere er tidligere medarbejdere fra Harman-koncernen, som Samsung købte tilbage i slutningen af 2016. Det er med andre ord særdeles kompetente folk, der sidder og nørder bag laboratoriets vægge.

Samsungs specialdesignede rum til målinger af TV. Det første af sin art i hele verden.

 

Selv om laboratoriet ikke virker ret stort, er der stadig blevet plads til tre lytterum og to lyddøde rum, Anechoic Chambers. De sidste er særlig vigtige, da det er herinde, alle nye produkter gennemtestes, og avancerede målinger udføres.

Annonce: Artiklen fortsætter nedenfor

Et lyddødt rum er i al sin enkelthed et komplet lydisoleret rum beklædt med lydabsorberende skummateriale. Ligesom der ikke kan trænge lyde ind i rummet udefra, har lyde, der dannes indvendigt. ej heller mulighed for at blive kastet rundt, da de absorberes, så snart de rammer vægge, gulv eller loft. Det gør det muligt at foretage nogle uhyre præcise målinger helt uden forvrængning.

Sådan ser et lyddødt rum ud.

 

Når der ikke afspilles nogen signaler eller tales i rummet, er der musestille. Det er en meget speciel oplevelse, og de færreste kan holde ud at være i et lyddødt rum i alt for lang tid ad gangen. Ens hørelse justerer sig hurtigt til de døde omgivelser, og man hører snart sig eget hjerteslag og sin vejrtrækning. Det er ikke særlig behageligt, men til måling af lydudstyr er det helt eminent.

Et klassisk lyddødt rum med lydabsorberende materiale på alle flader egner sig dog skidt til at teste nogle af Samsungs mest solgte produkter – deres tv’er og soundbars – da disse optimalt set skal monteres op ad eller på en væg for at yde deres bedste. For at komme dette problem til livs har Samsung fået kreeret et helt unikt rum, Hemi-Anechoic Chamber, med lydabsorberende materiale på alle flader på nær én. Herved kan tv’er og soundbars stadig vægmonteres og afgive et realistisk lydbillede.

Avancerede lytterum

Når ingeniørerne har tunet og finpudset lydprofilerne, er det naturligvis tid til at lade levende mennesker lytte til produkterne. Fordi vi ikke har nogen hukommelse, når det kommer til lyd, kan det være ganske vanskeligt at sammenligne stort set ens produkter – særligt når det er store produkter som tv’er og soundbars. Vi er ikke i stand til at sige, præcis hvordan noget lyder, men kan blot notere os de relative forskelle. Hertil kommer, at vi også påvirkes af ydre faktorer og generelt har forskellige præferencer i forhold til, hvad vi opfatter som god lyd.

Væggen kan rotere og gør det herved nemt at teste flere produkter på én gang.

 

Dette har Samsung en interessant og ganske genial løsning på. I et specielt designet rum står seks stole. Foran stolene hænger et sort klæde. Vi må ikke kunne se, hvilke produkter vi lytter til. Bag klædet er der en helt speciel væg, der kan rotere. Det gør det muligt at montere op til tre forskellige produkter på samme tid, A, B og C. Vi lytter til dem ét ad gangen og noterer så vores kommentarer på en tablet. Væggen roterer x antal gange og spiller nu fra et nyt produkt. Rækkefølgen er tilfældig, så vi konstant udfordres til at forholde os til det, vi hører, og ikke det, vi mindes at have hørt.

Efter hver lyttetest noteres indtyk på en tablet.

 

Det er en interessant oplevelse. Fordi vi alle hører forskelligt, lægges alle resultater sammen og præsenteres som et gennemsnit. Der er generel enighed.

Samsung HW-N710

Vores besøg mundede ud i en regulær nyhed: Nyeste skud på stammen fra Samsungs Sound Lab – soundbaren HW-N710. Som noget unikt har den ikke nogen medfølgende subwoofer til at stå for de laveste toner. I stedet klares også disse af de indbyggede højttalere, takket være specialtilpasset lydkorrektion, der mindsker forvrængning.

Efter hver lyttetest noteres indtyk på en tablet.

 

Vi fik naturligvis lejlighed til at lytte til den nye soundbar og kunne rigtig nok konstatere, at der var godt med bas i den nye bar. HW-N710 kommer i butikkerne i slutningen af juni.

Har du noget at tilføje?

Velkommen til Lyd & Billedes diskussionsforum. Vi vil gerne vide, hvad du mener. Hold dig til emnet og vær saglig, så slipper vi for at slette eller moderere indlæg. Andre spørgsmål eller synspunkter rettes til redaktion@lydogbillede.dk.

Samsung slår sine folder

Den første foldbare mobil på markedet er en realitet. Sig velkommen til Samsung Galaxy Fold. Og hav den store pengepung parat, hvis du vil købe den.

Test
Nokia 8.1

Er et “Nokia” nok? Tja …

Nokia 8.1 er en god mellemklasse-mobil til prisen. Men har den noget særligt at byde på? Ud over navnet?

Flagskibet Samsung Galaxy S10 er her

Vi har haft Samsungs nye monstermobil i hænderne, og den har alle de funktioner, man kan forestille sig.

High end-weekend i Aarhus

Hotel Royal i Aarhus er i den kommende weekend rammen om en omfattende messe for hi-fi og high-end.

Dyk med droner

Glem flyvende droner, undervandsdroner er sjovere.

Test
Datacolor SpyderX Pro

Sådan får du korrekte farver

Fotografer må kalibrere skærmen, hvis farverne skal gengives korrekt.

Lysstærk Nikon-zoom

Nikon Z er pludselig blevet endnu mere interessant.

Test
SteelSeries Stratus Duo

Gør PC’en til en konsol

SteelSeries’ trådløse controller er perfekt til rend-og-hop-spil på PC’en og mobilen.

Test
Sonos Amp

Dobbelt kraft

Endelig en Sonos-forstærker kraftig nok til at drive ordentlige højttalere med overbevisning. Og selvfølgelig med fuld multirumsfunktion.

Panasonics 2019-TV-modeller får Dolby Vision og HDR10+

Det er kun den allerbilligste TV-model, der må stå uden for det gode selskab, når Panasonic ruller forbedrede HDR-formater ud. Og Dolby Atmos.

Handsker til touch-skærme

Brug mobilen uden at fryse om fingrene.

Lukket topmodel og forstærker fra Focal

De fantastiske Utopia har fået et lukket alternativ i form af Stellia. Focal giver os også lige hovedtelefonforstærkeren Arche, nu de er i gang.

annonse
Gruppetest
Seks 4K-TV’er i budgetklassen

Et godt TV nummer 2

På udkig efter et billigt ekstra-TV? Nu hvor butikkernes lagre skal tømmes for sidste års modeller, kan du gøre et decideret kup!

Canon gravlægger spejlrefleks

Med det nye spejlløse EOS RP ser vi enden på spejlreflekskameraerne.

Trådløs soundbar fra McIntosh

Se soundbaren, der tror, at den er et anlæg.

Topsejt rejsekamera fra Fujifilm

Fujifilm X-T30 får lav pris og vilde egenskaber.

anmeldelse
The Truth Matters

Løgnene bag Irak-krigen

Bush-regeringen løj om årsagerne til den anden Irak-krig – og pressen undlod at stille dem til ansvar.

anmeldelse
The Predator (2018)

Et pust fra ­fortiden

Ikke et remake, men en mislykket fortsættelse af og en trist homage til originalfilmen fra 1987.

16x zoom fra Olympus

Kompakt 12-200 mm zoom.

Tre nye Leica specialobjektiver

Sådan ser de ud, de tre specialobjektiver, som Leica for nylig udsendte til M-systemet.

Test
Nikon Z6

Fuldtræffer med fuldformat

Det billigste er det bedste i Nikons nye Z-serie af systemkameraer.

anmeldelse
Peppermint

Fuldstændig ­uengagerende

Blodtørstig Jennifer Garner i blodfattig actionkliché.

Audiovector slipper musikken fri

Med jording af højttalerne er det lykkedes Audiovector at forbedre lyden.

anmeldelse
BlacKkKlansman

En politisk ­knytnæve

Spike Lee leverer en af sine bedste film – om racehad før og nu.

Bedre skærmkalibrering

Datacolor har forbedret kalibreringen.