Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

Nyhed

Vi har prøvet Sonys nye RX100 VI

Sonys bedste kompaktkamera får mere zoom, hurtigere fokus – og touch-skærm!

Skrevet af / 08/06/2018 - 14:51
Vi har prøvet Sonys nye RX100 VI

Hver gang der lanceres en ny version af f.eks. et kamera, er der altid noget, der er forbedret. Nogle gange kun lidt, som her: Sonys nye RX100 VI har fået 0,02 sekund hurtigere autofokus. Big deal.

Men langt vigtigere er det, at Sony har adresseret to centrale ankepunkter ved alle de tidligere generationer af RX100: Fraværet af touch-skærm og meget kort zoomområde.

Sony RX100 VI har en løsning på begge punkter. En vipbar touch-skærm og endelig en Zeiss Vario Sonnar T* 24-200 mm med lysstyrke f/2.8-4.5 og optisk billedstabilisering.

Dermed har Sony langt om længe et alternativ til dem, der har foretrukket konkurrenternes lommekameraer med meget zoom.

Kameragrebet Sony VCT-SGR1 er til salg fra juli og er både greb, stativ og udløser i ét. (Foto: Sony)

Optisk konstruktion

Kameraet erstatter ikke RX100 IV eller RX100 V med 24-70 mm zoom, men er ment som et alternativ for dem, der foretrækker et større zoomområde. Kompromiset er så lidt svagere lysstyrke, men det er nok ikke til at undgå på et kamera, der er så bittelille.

Sony har nemlig formået at holde størrelsen omtrent identisk med RX100 V; kameraet er kun 0,8 mm tykkere og er baseret på en lidt opgraderet 20 megapixel 1 tommes billedsensor.

Zoomobjektivet er en relativt avanceret konstruktion med 15 linse-elementer, hvoraf hele otte er asfæriske (fire af dem avanceret asfæriske) for at få bedre skarphed i større dele af zoomområdet.

Kameraets optiske struktur. (Grafik: Sony)

Hurtigere respons

Sony er specialister i miniaturisering, og det er imponerende, at de har kunnet pakke så meget kraft ind i en så lille pakke. Skudtakten er stadig 24 fps med op til 233 billeder i serie (jpeg), og en ny billedprocessor og DRAM monteret direkte på billedsensoren har gjort kameraet hurtigere og mere responsivt.

Rullende lukker på video-optagelser skulle være bedre under kontrol, og Sony fortæller, at kameraet også har en Anti-Distortion Shutter med elektroniske lukkertider ned til 1/32.000 sekund.

Med zoomen på 200 mm. (Foto: Sony)

Hurtigere autofokus

Det opgraderede fokussystem har hele 325 fokuspunkter, der dækker op til 65 procent af søgerbilledet – både fase- og kontrastdetekterende – og øjenfokus, der rent faktisk virker.

Knapperne er stadig håbløst små, men touch-skærmen er et velkomment bidrag til brugervenligheden. Eller det vil sige: Man kan fokusere og tage billeder med fingeren på skærmen, men ikke gennemse billedvisning eller skærmmenuer. Hallo? Skærmen er heller ikke overbevisende responsiv, så det er sjovere at fortælle om OLED-søgeren.

Ligesom før tændes kameraet, når søgeren popper op. Så kører okularet også ud, så kameraet er klar til brug, men det skal trykkes ind igen, før søgeren kan klappes ned.

Søgerokularet popper op samtidig, så kameraet er klar med det samme. (Foto: Sony)

4K-video

Kameraet har selvfølgelig 4K-video og flere opgraderinger på videosiden: HLG-gammakurver (Hybrid Log Gamma), HDR, S-log3- og S-Gamut3-profiler samt 120 fps i Full HD. Eller 960 fps i reduceret opløsning.

Panasonic Lumix TZ200 med 1 tommes billedsensor, 15x zoom og 4K-video er den nærmeste konkurrent til RX100 VI. Det har også indbygget søger plus bedre touch-skærm – og koster mindre.

Kameraet er nærmest urealistisk lille. (Foto: Lasse Svendsen)

Pris og tilgængelighed

Om billederne fra Sony-kameraet bliver bedre, står tilbage at se, men nedenfor kan du se nogle billeder, vi har taget med kameraet, der viser lidt af, hvad RX100 VI kan.

Kameraet kommer i butikkerne i løbet af sommeren til en pris på omkring 10.000 kroner.

SonyA SonyB SonyC SonyD
<
>
Et motiv, de fleste kameraer lykkes med, men Sony-kameraet gengiver graderingerne i skyerne utrolig godt for et kompaktkamera. (Foto: Lasse Svendsen)
Lasse Svendsen
(f. 1965): Chefredaktør. Lasse har arbejdet for Lyd & Billede siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi og om hi-fi for Audio Video, ligesom han har erfaring som biljournalist fra bladet Drive. Det hele startede i 1980 med en Garrard-pladespiller, en Tandberg-receiver og et par Jamo-højttalere. Lasse har desuden stor erfaring fra hi-fi-branchen og skriver i dag mest om foto, hi-fi, computere og lyd, men også om biler.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vil du læse hele artiklen?

Med LB+ Total får du adgang til ALT indhold på Lyd & Billede og LB Home.

Allerede abonnent? Log ind.

  • Prøv LB+ i 30 dage
    Kun 29,-

    Fornyes efter 30 dage, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 mnd
    93.25 kr/mnd

    Du sparer 312 kr

Ønsker du kun adgang til Lyd & Billede eller L&B Home?

Klik her for at bestille adgang til Lyd & Billede

Klik her for at bestille adgang til L&B Home

Nikon Z9 får nye funktioner

Seriøs billedmaskine fra Leica

Gammelt filmformat får en renæssance

Afslører nyt zoomobjektiv

Ekstrem på alle måder

Kan blive umulig at få fat i

Lille, let og lysstærk

Kompakt superzoom til fuldformat

Får længe ventede opdateringer

Lille kamerataske med masser af plads

Hurtigere og mere brugbart flagskib

Kompakt 100 MP kamera fra Hasselblad

0
Scroll to Top