annonse
annonse
annonse

Sony letter på sløret

Sonys vicepræsident mødte Lyd & Billede til en snak om kameraer og de udfordringer, industrien har.

annonse

Nogle vil sige, at Sony fik en flyvende start, da de købte Konica Minoltas kameraafdeling for 12 år siden. Men man glemmer, at Sony allerede havde en egen kameradivision. Det beskæftigede sig hovedsagelig med videokameraer, handycams til forbrugere og video til professionelle.

Det første digitale systemkamera, som Sony lavede, A100 i 2006, var baseret på Minolta-teknologi og havde Minolta-bajonetfatning en 10 megapixel CCD-billedsensor samt en grusomt langsom autofokus.

Siden er udviklingen gået i rekordtempo, og Sony er vokset til en størrelse, hvor de nu udfordrer Canon og Nikon, der altid har været blandt de største kameraproducenter.

I dag er kameraer som RX100V, RX10 IV, a9 og det nye a7R III de bedste kameraer i deres klasser, og hvis vi forstår Sonys vicepræsident for kameradivisionen ret, har vi en masse lækkerier i vente.

Læs testen af ​​Sony a7R III – verdens måske bedste fuldformat-systemkamera

Kimio Maki er en ret åbenhjertig mand, der ved mere end de fleste om, hvad Sony arbejder på i kulissen. Han har et overblik over udviklingen af ​​alt fra de simpleste kompakte kameraer til systemkameraer, professionelle kameraer og video til både privat og professionel brug.

Sony har altid været et teknologidrevet selskab, og det gælder også for kameraafdelingen. De laver deres egne sensorer, udvikler processorerne selv og producerer næsten alt, fra batterier til optik, selv.

Lyd & Billede mødte Kimio Maki (KM) uden for London og benyttede lejligheden til at lave et kort interview.

Her er Maki’s tanker om Sony, kameraer generelt, og hvad vi skal vente:

L&B: Hvad var de vigtigste punkter, I ville forbedre i efterfølgeren til A7R II?

KM: Der var mange ting. Vi ønskede bedre tethering, øget batterilevetid, forbedret raw-filbehandling, forbedret billedkvalitet på alle områder, men ikke nødvendigvis endnu højere opløsning. Alle sagde, at beslutningen var god nok, så vi valgte at få pixel shift til at fungere optimalt for dem, der har brug for ekstrem opløsning.

L&B: Har I også forsøgt at forbedre dynamikområdet og farvegengivelsen i a7R III?

KM: Ja, vi har brugt den samme CPU som a9, men a7r III har et nyere styresystem, som gør kameraet hurtigere og øger dynamikområde, hvilket giver bedre farvedybde og farvetoner.

Om pixel shift

L&B: Har I foretaget væsentlige forbedringer af støjreduktionen ved høje ISO-værdier?

KM: Et nyt integreret kredsløb med avanceret algoritme forbedrer både farvegengivelse og støjreduktion sammenlignet med forgængeren.

L&B: Den nye integrerede billedstabilisator i a7R III giver jo op til 5,5-trins stabilisering og bruges, når pixel shift er aktiveret. Men så skal kameraet stå på stativ. Hvor lang tid vil der går, før vi får pixel shift på håndholdte kameraer?

KM: Jeg har ingen idé om det. Det er en vanskelig teknologi at udvikle. Det er allerede svært at udvikle sensorer med flere megapixels, end vi gør i dag. Vi har nået en form for mætningspunkt for, hvad der er muligt med dagens teknologi. Pixel shift er en måde at opnå endnu højere opløsning på, men det er svært at gør det så hurtigt, at du kan holde kameraet i hånden.

Næste generation

L&B: Hvis det er svært at øge opløsningen på fuldformat-sensorer, hvad kan så forbedres på næste generation af  kameraer? Kan global shutter (reducerer bl.a. rolling shutter-effekt, red.anm.) være en nyttig forbedring?

KM: Det er en udfordring. Hvis vi f.eks. kan få 50 Mp opløsning og forbedre farvedynamikken samt gøre kameraet endnu hurtigere – ligesom a9 – det ville være en drømmekombination. Men det er svært at opnå lige nu. Jeg foretrækker at forbedre farvegengivelse og reducere billedstøj, fordi der er mere at hente her end på opløsningen.

Om ergonomi

L&B: I har fravalgt muligheden for at placere knapper til venstre for søgeren på a7R III. Hvad der er årsagen til det, og hvorfor ikke gøre det på a9, der har to indstillingshjul placeret der?

KM: Konceptet ligner biler. Hvis du tager en BMW 5-serie og sammenligner med en 7-serie, vil du se, at meget ligner indeni. Men i 7-serien er der flere kontakter og indstillinger. Det er også tilfældet mellem 7- og 9-serien her. Vi foretrækker færre knapper i 7-serien.

Udfordringen med flere fokuspunkter

L&B: I har udviklet en sensor med 399 fokuspunkter, der dækker 60 procent af billedområdet. Hvor svært er det at udvikle fokussensorer, der dækker 80 eller endda 90 procent af billedområdet?

KM: Jo større, desto bedre, men i så fald må vi give afkald på noget af lysfølsomheden og opløsningen. Så der er en balance, der skal tages i betragtning.

L&B: Sony har lanceret flere nye modeller i Alpha 7- og 9-serien, altså fuldformatkameraer. Er det fordi, I satser meget mere på fuldformat end kameraer med APS-C-sensorer?

KM: Vores strategi er at blive førende inden for alle kategorier. Indtil nu har vi været blandt de førende i kameraer til privatbrugerne, som RX-serien og Alpha 6000-serien. Nu arbejder vi på at opnå det samme på full frame kameraer, som især retter sig mod professionelle. Men vi er stadig optaget af at udvikle kameraer i alle kategorier.

Fuldformat eller APS-C kameraer?

L&B: Hvor ser du det største vækstpotentiale? I APS-C-segmentet eller i fuldformat?

KM: Sandsynligvis i begge. Vi har øget sortimentet af forskellige kameraer i fuldformat, og vi ser stort potentiale for kameraer med små sensorer. Fujifilm og Olympus har haft succes med high-end APS-C- og Micro Four Thirds-modeller, og da markedet for småbilledkameraer til begyndere daler, er det naturligt at fokusere på high-end-segmentet her. Også for os.

L&B: Ser du stadig en fremtid for avancerede kameraer med lille format, som Sony RX10 IV? Selv om det er et dyrt kamera?

KM: Bestemt. Det er et vigtigt segment, og det er heller ikke så dyrt, som du antyder. RX10 IV er faktisk et af vores bedste kameraer, fordi det optiske design er skræddersyet til sensoren, med avanceret korrektion i billedbehandling. Så for fotografer, der har brug for et mindre kamera til landskab eller naturfotografering, er det et ideelt kamera, da du får høj opløsning og billedkvalitet i et kamera, der kan bruges til noget. Tager du et fuldformatkamera med ét objektiv med i bjergene? Nej, du tager mange objektiver med. Med et RX10 IV behøver du ikke det.

Vi forsøger at skabe kameraer, der passer til forskellige behov. Uanset om du vil have et lommekamera, et bedre systemkamera som APS-C-kameraer eller fuldformat for den bedste billedkvalitet.

Udfordringer i fremtiden

L&B: Hvad vil du betegne som den største udfordring for kameraindustrien? Hvordan skal du – og andre – overtale folk til at købe et kamera i fremtiden?

KM: Det er et af kernespørgsmålene for en producent. Uanset om man hedder Canon, Nikon eller Sony. Vores strategi er at genoplive branchen ved at udvide sortimentet, så vi når flere.

Jeg tror ikke, at nogen har det endelige svar, men vi kan se, at i dag tager alle billeder. Uanset om man er 10, 20 eller 80 år gammel, tager man billeder. Det gjorde hverken du eller jeg, da vi var 10 år gamle. I dag er kreativiteten så let at udtrykke. Man kan tage billeder overalt hele tiden og udvikle sig. Og så skal interessen nok komme, tror jeg.

Og det kan være redningen for fotoindustrien.

Har du noget at tilføje?

Velkommen til Lyd & Billedes diskussionsforum. Vi vil gerne vide, hvad du mener. Hold dig til emnet og vær saglig, så slipper vi for at slette eller moderere indlæg. Andre spørgsmål eller synspunkter rettes til redaktion@lydogbillede.dk.
anmeldelse
The Predator (2018)

Et pust fra ­fortiden

Ikke et remake, men en mislykket fortsættelse af og en trist homage til originalfilmen fra 1987.

16x zoom fra Olympus

Kompakt 12-200 mm zoom.

Tre nye Leica specialobjektiver

Sådan ser de ud, de tre specialobjektiver, som Leica for nylig udsendte til M-systemet.

anmeldelse
Peppermint

Fuldstændig ­uengagerende

Blodtørstig Jennifer Garner i blodfattig actionkliché.

Test
Nikon Z6

Fuldtræffer med fuldformat

Det billigste er det bedste i Nikons nye Z-serie af systemkameraer.

Audiovector slipper musikken fri

Med jording af højttalerne er det lykkedes Audiovector at forbedre lyden.

anmeldelse
BlacKkKlansman

En politisk ­knytnæve

Spike Lee leverer en af sine bedste film – om racehad før og nu.

Bedre skærmkalibrering

Datacolor har forbedret kalibreringen.

Test
Nokia 5.1 Plus

Billig Nokia ­overrasker en smule

Nokia 5.1 Plus er på flere punkter bedre, end man med rette kan forvente til prisen. Men man kommer ikke uden om et par kompromiser.

Test
Audeze Mobius

Ud af hovedet-oplevelse

Audezes luksus-headset laver om på hovedtelefonernes grundregler. Og så lyder det godt!

annonse
Gruppetest
6 trådløse hovedtelefoner

Seriøs trådløs lyd

Hovedtelefoner til dig, der tager lydkvalitet alvorligt, men ikke har lyst til at blive totalt ruineret.

anmeldelse
Velvet Buzzsaw

Kunstnerisk mord

Et relativt mislykket genremiks mellem ironisk satire og slasher-film.

Udendørs og indbyggede højttalere fra Sonos

Serien, der er produceret sammen med Sonance, er især egnet til den nye Amp.

Gruppetest
5 budget-pickupper

Den vigtigste del

En ny og bedre pickup er den enkleste og bedste løsning til bedre lyd.

De første billeder fra Lumix S1R

Vi har fotograferet med Panasonics nye flagskib, som kan tage billeder på op til 187 megapixel!

Hovedtelefoner til skydespil

Logitech har udviklet en helt ny lydteknologi specielt til skydespil.

Test
Denon CEOL N10

Bonsai-stereo

Denons dværganlæg udfordrer Sonos-højttalere og soundbars på deres hjemmebane.

Flere Pentax-objektiver

Mens vi venter på nye kameraer, kan vi glæde os over to nye vidvinkelobjektiver.

Gruppetest
5 premium gaming laptops

Fem af de seje

Der skal godt grej til, når der skal games. Vi har haft fem laptops, der ikke stikker op for bollemælk, med på slagmarken.

Test
Marantz NA6006

Fin afspiller med en vigtig mangel

Denne netværksafspiller er nem i brug, kan spille det meste og lyder fantastisk. Men de, der streamer højopløst, vil blive skuffet.

Sonus Faber møder væggen

Den italienske højttalerproducent lancerer højttalere til indfældning.

Leica til eventyrlystne

Der kommer ikke mange Leica M10-P Edition Safari, så her må man kende sin besøgelsestid.

Test
Ring Stick Up Cam Wired

Nem overvågning koster på flere måder

Man får ikke meget udbytte af Ring Stick Up Cam Wired uden et abonnement, der lader Ring uploade brugerens videoer til skyen.

annonse

Ruark pakker anlægget ind

Dette elegante anlæg kommer ikke før til foråret, men kan være værd at vente på.

Mere om Panasonics full-frame-kameraer

Detaljerne om Lumix S-serien og de første objektiver er endelig klar.

Test
Devialet Expert 140 Pro

Drømmeforstærker

Markedets mest avancerede forstærkere har fået en billigere lillebror. Expert 140 Pro er en højteknologisk Formel 1-forstærker, som flere har råd til.

Test
Apple Mac Mini 2018

Racertrimmet Mac Mini

Endelig en ny minicomputer fra Apple med den nyeste generation af hardware.

Nye koncepter fra Q Acoustics

Den prisvindende Concept 500 har fået en lillebror, der står på egne - meget usædvanlige - ben.

Sonos understøtter YouTube Music

Sonos har nu fået indbygget understøttelse af YouTube Music til Premium-abonnenter.

Test
Lenovo ThinkPad X1 Extreme

Ekstremt dyr

ThinkPad-topmodel lever kun op til sit navn for så vidt angår prisen.

Test
Lenovo ThinkPad X1 Carbon

Klassisk og moderne ultrabærbar

ThinkPad X1 Carbon er let, elegant, robust og stærk på samme tid.

Test
Bowers & Wilkins 603

B&W er i den grad tilbage

Den nye 600-serie åbner op og får dynamikken ud på en helt anden måde end forgængerne. Topmodellen 603 er ingen undtagelse.

LED i stedet for blitz

Rotolight er transportable LED-lamper til foto og video.

Honor først med 48 megapixel mobilkamera

Honor View 20 sætter ny rekord i kameraopløsning og har et næsten usynligt selfie-kamera.

Apple vil have dine billeder

Hvis du sidder inde med nogle pletskud taget med en iPhone, kan du vinde konkurrencen Shot on iPhone.

Dem kommer der ikke mange af

Olympus fejrer 100 år med jubilæumsmodel.

Olympus: Nybegynderen er vigtig for os

Under lanceringen af Olympus’ nye flagskib delte de deres tanker om fremtidige produkter.

anmeldelse
Close

Not even close…

Action-thriller sat i Marokko, med haltende manuskript og ditto udførelse.

Fed lyd for tynde tegnebøger

En billig, men god soundbar kan gøre underværker i tv-hjørnet. Her er de fem bedste soundbars til under 5.000 kroner.

anmeldelse
Sex Education, 1. sæson

Masters of Sex for teenagere

Herlig dramakomedie om seksuelt frustrerede og topliderlige unge – som oser af charme!

Test
Nikon Nikkor Z 35 mm f/1.8 S

Nikons bedste vidvinkel

Den koster, men ydelsen fra 35’eren til Nikon Z er noget nær perfekt.