annonse
annonse

Årets Bedste Gadgets

Småelektronik sælger som aldrig før, men det kan være svært at følge med i udbuddet. Her er “tingenes” tilstand lige nu.

annonse

Et af de mest interessante områder for os at holde øje med er gadgets – eller småelektronik, som branchen også kalder det. Håndholdte eller i hvert fald bærbare apparater kan stadig mere, og udviklingen går vanvittig stærkt. I dag kan vi ting, der var ren fantasi for få år siden. Og dimserne forbindes med hinanden på nye, spændende måder for at gøre vores liv endnu mere interessant og lettere at håndtere.

 

Droner

Forrige sidste jul eksploderede interessen for droner – eller quadrokoptere, som de egentlig burde kaldes. Siden da er der solgt store mængder af radiostyrede helikoptere med flere rotorer, som jo er meget lettere at flyve. Og for mange er det sikkert nok med en lille, billig drone som legetøj. Men de, der gerne vil filme med dem, indser hurtigt, at kameraerne i billige droner er ret bedrøvelige.

Det sidste års tid er der kommet stadig flere semiprofessionelle droner med rigtig gode kameraer. Og det går hurtigt fremad med selvstabilisering, antikollisionssystemer og droner, der automatisk følger dig. Men lovgivningen halter bagefter, og priserne på de interessante luftfartøjer ligger langt over legetøjsniveau.

 

Smart-ure

Man kan godt mærke, at markedet for smart-ure stadig er nyt. Producenterne har svært ved at sætte fingeren på, hvad forbrugerne egentlig vil have, og de er dårlige til at fortælle køberne, hvad de skal bruge urene til. Derfor findes de med alle mulige udseender og formater lige fra kun de mest basale funktioner til multikunstnere, der nærmest er en smartphone på håndleddet.

Det eneste, de har tilfælles, er at de fleste kører samme operativsystem, hvorfor de heller ikke adskiller sig så meget fra hinanden. Undtagelsen er Apple Watch, der kører sit eget løb. Og det lader til at virke, for det sælger ikke alene lige så meget som de andre tilsammen, men er også det næstbedst sælgende ur generelt.

 

Aktivitetsarmbånd

For dem, der gerne vil have styr på, hvor meget de bevæger sig, men ikke vil bekoste et smart-ur, kan et aktivitetsarmbånd være interessant. Så får man ganske vist ikke notifikationer og apps, men hvis det kobles til mobilen, kan man stadig tjekke, hvor langt man har løbet, hvor mange skridt man er gået, hvor meget man har forbrændt, og hvordan man har sovet.

Også her er udvalget stort – fra små, simple armbånd til dem, der faktisk har en lille skærm. Grænsen mellem armbånd og smart-ur kan være hårfin.

 

Computere

Stationære computere er en uddøende race på forbrugermarkedet, hvilket er grunden til, at vi sjældent tester dem. I dag skal computeren være bærbar, let og fleksibel. Og selv bærbare computere er blevet et segmenteret marked.

Nogle brugere vil bare have noget at skrive og surfe på på farten. Her er det først og fremmest de ultra-bærbare, hvor vægten er vigtigere end ydelsen, der duer. Så er der dem, som bruger computeren til alt overalt, og for dem er hybridcomputerne nok mest interessant. De har ofte en vendbar og/eller aftagelig skærm, der også kan bruges som tablet. Og endelig er der de virkelig krævende brugere, som vil køre spil på maksimal ydelse. For dem er det vigtigere, at computeren er udrustet med de nyeste og hurtigste komponenter, end at den er billig eller let at tage med sig.

Vi sammenligner de mest interessante maskiner på markedet i alle tre kategorier.

 

VR

Der har været talt meget om Virtual Reality de seneste år, men det har ikke resulteret i så mange funktionelle produkter, som man rent faktisk kan købe. 2017 ser dog ud til bliver året, hvor VR tager fart. Oculus Rift er endelig kommet til salg, HTC Vive har imponeret os, og nu kommer PlayStation VR også.

Men det er alt sammen temmelig dyre produkter. Spørgsmålet er, om mobilproducenternes billigere løsninger, der bruger telefonen som skærm, kan blive gode nok. Samsungs og LG’s produkter har ikke imponeret, men måske kan Googles standard Daydream VR gør det lettere at få en ensartet, fungerende oplevelse.

 

Mobiltelefoner

Et af de få produkter, der stadig sælges mange af, er smartphones. Men producenterne slås enten om at lave de mest overkommelige mobiler, hvor konkurrencen fra Kina er hård, eller om at lave mest veludstyrede luksusmodeller, som så også koster derefter.

Problemet er, at de har stadig sværere ved at skille sig ud. Så snart nogen finder på noget nyt, som faktisk er nyttigt, kopierer alle andre det straks. At låse mobilen op med sit fingeraftryk gik hurtigt fra wow-oplevelse til noget, som nye telefoner forventes at have.

Kigger vi på årets telefoner, så ser mere interessante mobilkameraer ud til at være en stærk trend. HTC har eksperimenteret med software-baseret dybdeskarphed, Huawei har sat to linser i for flere kreative muligheder, LG har sat en ekstra vidvinkel i G5, og Apple har proppet et teleobjektiv i iPhone 7 Plus. Tendensen ser ikke ud til at aftage i året, der kommer.

 

Tablets

Tablets er derimod et problembarn for forhandlerne. Det virker simpelthen, som om markedet er mættet. Alle, der vil have en tablet, har allerede købt en, og hvis man køber en ny, så er det til børnene eller for at have en ekstra som fjernbetjening. Dermed er motivationen for at udvikle nye og bedre tablets væk. Det ses også på, at vi kun har testet halvt så mange i år som sidste år.

De eneste, der skiller sig ud, er Apple, som fortsætter med at udvikle stadig mere avancerede iPad-modeller. I år var første gang, de ikke lancerede en tyndere og lettere version, men i stedet stoppede mere ny teknologi ind i deres Pro-modeller. Medmindre markedet uventet vender i løbet af næste år, kommer vi nok heller ikke til at se så mange nye Android-tablets i kvalitetssegmentet.

 

Vurderede produkter

Følgende produkter var med i konkurrencen om priserne i kategorien Årets Bedste Gadgets:
Logitech Harmony Elite
Dog & Bone Locksmart
Philips Hue – White and color ambiance
TAG Heuer Connected Watch
Asus ROG G752
Acer Aspire One Cloudbook 11
Asus Zen AiO Z240ICGT
MSi GT72S 6QE Dominator Pro G
Acer Predator 17
MSi GT80 Titan 2QE
Lenovo Yoga 900
ASUS ZenBook Flip
Google Nexus 6P
Apple iPhone SE
Sony Xperia XZ
Samsung Galaxy S7
Huawei P9 Plus
HTC 10
Apple iPhone 7
NVIDIA Shield Tablet K1
Acer Predator 8
Samsung Galaxy Tab S2 9,7 4G

 

 

Årets bedste smart-ur

aaretssmartklocka_applewatch2

Apple Watch Series 2

Hvis man har besluttet sig for et smart-ur, er det her det bedste lige nu.

Apple var langtfra de første til at udsende et smart-ur; der kom en håndfuld ure baseret på Tizen og Android Wear før det. Men de gjorde nok ret i at vente, for de havde tydeligvis gjort noget rigtigt, hvor andre havde fejlet. Apple Watch blev nemlig ikke alene årets bedst sælgende smart-ur, men et af de bedst sælgende ure overhovedet. Det betød dog ikke, at den første generation ikke havde sine svagheder.

En af indvendingerne gik på, at uret var for afhængigt af iPhone. På løbeturen skulle man f.eks. have mobilen med, for at fitness-app’en kunne spore, hvor man havde været. Det er der nu rettet op på i Series 2, som har indbygget GPS til at lokalisere dig.

En anden var, at uret ofte virkede langsomt. Men dels har Series 2 fået en ny, hurtigere processor. Og dels har Apple udsendt watchOS 3, som lader de mest almindelige apps være i baggrunden, så de straks kan hoppe op på skærmen med aktuel info. Den nye menustyring giver også hurtigere og mere intuitiv brug.

Man mærker tydeligt, at Apple har villet gøre uret til en oplagt konkurrent til træningsarmbånd. Det havde allerede de grundlæggende forudsætninger med pulsmåler og accelerometer. Men med mere robust udførelse samt GPS føles det nu som en fuldværdig erstatning.

Series 2 er vandtæt ned til 50 meters dybde. Det skal være uproblematisk at tage med på svømmeturen og drage fordel af den funktion, der sporer dine tider. Uret har også en ekstra lysstærk skærm, der er lettere at læse i sollys.

Apple Watch er fortsat det mest komplette og letanvendelige smart-ur. Mange af de små irritationsmomenter ved den første model er udbedret. Menuer og navigation kører mere naturligt, og det går betydelig hurtigere at skifte mellem funktionerne. Desuden kan man svømme med det, skærmen er lettere at se udendørs, og man behøver ikke længere at tage mobilen med på løbeturen.

Det eneste ønske, der står tilbage, er bedre batterilevetid.

Pris: 3.300-11.500 kroner
Web: apple.dk
Samlet vurdering (1-6): 5
Læs testen her

 

 

Årets bedste ultrabook

aaretsultrabook_hp-spectre-x360_990

HP Spectre x360 4105no

HP har lavet en fotomodellækker laptop til dem, der er forelsket i MacBook, men helst vil have en pc.

Som gadget-tester er det let at blive blasert. Med en konstant strøm af nye dimser til test skal der efterhånden en del til for at imponere. Men sådan et produkt er HP Spectre x360. For pokker, hvor ser den godt ud!

HP Spectre x360 er en 13,3 tommers ultrabook-pc, der på mere end én måde henvender sig til B&O-segmentet. Dels fordi Bang & Olufsen har leveret lyd til maskinen, og dels fordi den udstråler en diskret elegance, der er så gennemført, at det næsten ikke er til at bære. Kabinettet, som er ultraslankt (1,6 cm på det tykkeste sted), er fræset i aluminium og askegråt overalt, bortset fra de røgfarvede kanter og hængslerne, der er kobberfarvede. Lækkert på en underspillet, business-agtig måde.

Skærmen er klar, skarp og kontrastrig med realistiske farver. Den er dog kun i Full HD-opløsning på den testede maskine. Til gengæld har den multitouch og 360 graders hængsler, så maskinen kan bruges som tablet, når tastaturet er foldet væk. Står der film på menuen, kan man stille maskinen “i bro”, så skærmen får en behagelig betragtningsvinkel.

Den testede model er en af de billigste i serien. Mod en merpris på 4.000 kroner kan man få en udgave med Quad HD-skærm samt i7-processor og dobbelt så stor SSD. Skal det være ekstra eksklusivt, kan man også købe Pro-versioner af computerne. De adskiller sig fra de civile udgaver ved at have udvidet garanti og indbygget krypteringschip – og koste tæt på det dobbelte.

Konklusion
HP Spectre x360 er lækker som få og vil vække respekt, når du tager den op af tasken til et kundemøde. Her vil den være en stærk konkurrent til en MacBook – også på prisen. Om den er pengene værd, afhænger som altid af behovet. Maskinen klarer let en hel dags arbejde med typiske kontorprogrammer, mail og net-surfing. Og du vil stadig have strøm nok til at se en film på vej hjem i toget eller flyet.

Der findes dog billigere måder at få samme ydelse på, så hvis du ikke har brug for touch-skærm, 360 graders hængler og slankt luksusdesign, kan du nemt spare 2.000-3.000 kroner ved at vælge en mere ydmyg og lidt tungere model. Men i ultrabook-computernes eksklusive verden er den et rigtig godt køb.

Pris: 9.999 kroner
Web: hp.dk
Samlet vurdering (1-6): 5
Læs testen her

 

 

Årets bedste computer

aaretsdator_imac-5k-retina-p3_990

Apple iMac Retina 5K P3 27″

Med bedre ydelse og ditto farvegengivelse er iMac 5K verdens skarpeste computer.

Hvis du har et 4K-tv derhjemme, har du en skærm med 8,3 megapixel. Det er fire gange så skarpt som dit tidligere tv, der sikkert var en HD-skærm. Apples iMac med 5K-skærm er endnu skarpere.

Her får du 14,7 megapixel at muntre dig med. Det giver et fænomenalt skarpt billede til f.eks. 4K-videoredigering, efterbehandling af fotos og krævende grafiske processer. Programmer som Final Cut, Adobe Photoshop, Illustrator og Motion ser meget bedre ud på Retinaskærmen.

Skarpheden på den nye P3 Retinaskærm er strålende, og den er forbløffende lysstærk. Sammenlignet med en iMac uden Retinaskærm er den nye skærm ekstremt meget bedre både at læse tekst og se billeder på.

En anden grund er, at iMac’en understøtter 10 bit grafik, mod 8 bit på den forrige model. Det betyder, at den understøtter hele 1.024 farvenuancer pr. farvekanal (RGB), mod 256 med 8 bit.

Fotografier med høj opløsning og video i 4K får finere tonegradering på P3-skærmen. Hudtoner på portrætter gengives mere jævnt, og vanskelige teksturer som hår, tekstiler og farvestrålende smykker ser fantastisk ud.

Ydelse
I vores målinger er forbedringen mærkbar. Tallene i Geekbench- og Disk Speed-testene er ikke til at tage fejl af. Mens Geekbench tester, hvor hurtigt computeren laver heltals- og floating point-beregninger, samt hukommelsens ydelse, tester Disk Speed, hvor hurtigt skrivning og læsning går på Apples Fusion Drive. I Disk Speed klarer iMac meget respektable 233,5 MB/s skrivehastighed og 420,6 MB/s læsehastighed.

Vores testmaskine med firekerners Intel i5-processor på 3,2 GHz opnår en score på 3.892 i Geekbench, når den kører én processorkerne (single-core) i 32 bit, og 11.897, når den kører flere processorkerner (multi-core).

Konklusion
Apples iMac Retina med 5K-skærm er et kup. Især for dem, der har brug for den ekstreme opløsning, som giver en skarphed, ingen andre desktop-maskiner er i nærheden af.

Hvis man allerede har en iMac Retina 5K, behøver man ikke at opgradere, undskyld, skifte til den nye iMac 5K P3. Kun hvis man har brug for bedre grafisk ydelse til de allermest krævende opgaver og kan udnytte den nye skærms forbedrede farvegengivelse, bør man overveje det.

Med den nye generation af iMac Retina 5K har Apple stadig den bedste computer på markedet. Og afgjort den med den fineste billedkvalitet.

Pris: 17.999 kroner
Web: apple.com/dk
Samlet vurdering (1-6): 6
Læs testen her

 

 

Årets bedste toughphone

aaretstoughphone_runbo_f1_990

Runbo F1

F1 er Runbos robuste bud på en elegant phablet. Bag det maskuline ydre gemmer der sig en glimrende smartphone.

F1 fra kinesiske Runbo signalerer tydeligt “toughphone”. Kabinettet er i sort og gul plast i samme stil som elektrisk håndværktøj. Selv om det hele ser barskt og håndværkeragtigt ud, er navnet F1 faktisk en forkortelse for “Fashion 1”, da telefonen er Runbos første “elegante” model – og kun omkring halvt så tyk som Q5, som vi tidligere har testet.

Selv om telefonen er på størrelse med en fiskefilet, er 5,5 tommers skærmen faktisk en anelse mindre end på LG V10. Opløsningen er også “kun” Full HD. En gummiforet klap på bagsiden giver adgang til to SIM-kortholdere, og en anden klap dækker hovedtelefonstikket. Micro USB-porten er til gengæld ubeskyttet. Telefonen er IP67-certificeret og kan desuden tåle at blive brugt ved temperaturer fra -20 til +60 grader!

Skærmen er hverken den bedste eller den klareste Full HD-skærm, vi har set på en smartphone. Men sandsynligvis den stærkeste. Der er 2 gigabyte ram og 16 gigabyte lager. Det er tilstrækkeligt, men også lidt fedtet i en mobil til den pris.

Lyden fra den indbyggede højttaler er klar og kraftig, men noget dåseagtig. Via hovedtelefonudgangen lyder det mere behageligt, selv om det klart ikke er telefonens bedste side. Der er indbygget FM-radio.

Runbo F1 klarede både vand- og faldtest uden det mindste tegn på stress. De kraftige plasthjørner absorberede hver gang slaget.

Batteriet er på hele 5000 mAh – dobbelt så meget som de fleste normale smartphones. Geekbench 3 batteritesten kørte da også i syv timer og 37 minutter, før telefonen slukkede.

Konklusion
Runbo F1 er dyr og på ingen måde diskret. Men den er også markedets stærkeste toughphone lige nu. Fysisk vil den kunne tåle det allermeste, så længe du ikke kører den over med en bil. Og hastighedsmæssigt er den næsten på niveau med civile topmobiler. Men også kun næsten.

Hvis du har et arbejde eller en interesse, der fordrer, at du kan køre de tungeste apps i selv de barskeste miljøer, er den til gengæld uden konkurrence.

Pris: 4.800 kroner
Web: runbo.net
Samlet vurdering (1-6): 5
Læs testen her

 

Læs også:

Sumiko fornyer pickup-sortimentet

En pladespiller uden pickup er som en fisk uden finner. Kontakten med underlaget er afgørende for ydelsen.

Ny serie fra Q Acoustics

Q Acoustics' 3000-serie har arvet teknologi fra den vindende topmodel - og fået et "i" på bagsmækken.

Hjemmebio på 12 kvadratmeter

Hvor der er hjerterum, er der husrum, siger man. Og hvor der er husrum, er der også plads til en hjemmebiograf!

Trådløse sportshørepropper fra Supra

De kevlarforstærkede Nero-X kan tåle hårde træningspas.

Ruark satser på multirum

Med Spotify og Tidal integreret er den lækre MRx fra engelsk Ruark et attraktivt alternativ til de mange trådløse højttalere derude.

LittleZoe dæmper støjen

Her er en forstærker, vi ikke har set før, med en unik løsning på et problem.

Samsung

Samsung lancerer et bredt spektrum af spændende tv’er i 2018, og den avancerede QLED-serie udvides med flere nye modeller.

LG

LG er blevet synonym med kontrastrige OLED-skærme, og sydkoreanerne lancerer et væld af nye modeller i 2018.

Sony

Sony byder på et spændende tv-sortiment lige fra billige LCD-skærme til fuldt spækkede OLED-skærme.

Philips

Philips’ modelsortiment for 2018 domineres af OLED og Ambilight, og de første skærme er allerede ude på butikshylderne!

Panasonic

Japansk Panasonic tilbyder både OLED og LCD i en række prisklasser, og fokus ligger som sædvanlig på at opnå den bedst mulige billedkvalitet.

TCL

Hold øje med kineserne! TCL vil udfordre de etablerede producenter med fuldt spækkede LCD-skærme til gunstige priser.

annonse
annonse
annonse
annonse
-

Lyd & Billede

Som læser har du kun ret til at benytte indholdet på lydogbillede.dk til personlige og ikke-kommercielle formål. Du kan downloade, linke til og udskrive indhold fra lydogbillede.dk til private og ikke-kommercielle formål, forudsat at du henviser til kilden og respekterer eventuelle rettighedsangivelser og/eller -forbehold. Du må ikke bruge indhold til andre formål eller på andre måder end dem, der udtrykkeligt er tilladt.