annonce
annonce

Beskyt din Mac på farten

Den åbenlyse fordel ved at kunne tage sin MacBook under armen og rejse ud i verden medfører en ny udfordring for det mobile folk. Den lave vægt gør de bærbare computere lette mål for dem, der ikke helt kan kende forskel på dit og mit. Men hvad nu hvis du har lagt en lille fælde klar i baggrunden?

De fleste har desværre prøvet at få stjålet pung, mobiltelefon eller nøgler på et tidspunkt. Det er i sig selv en ubehagelig oplevelse, men hvad nu hvis tyven slipper af sted med din MacBook, der måske indeholder din næsten færdige afhandling, rapport eller bare utallige personlige, følsomme oplysninger? Backup havde du netop tænkt dig at starte med i morgen, så nu er du helt sat ud af spillet.

Men hvis du lige har fem minutter til overs, kan du med få simple tiltag gøre det lidt sværere for de langfingrede at slippe godt fra gerningen. Det er nemlig overvejende sandsynligt, at gerningsmanden før eller siden lige hurtigt skal tjekke sin Facebook-profil eller sende en mail. Tænk, hvis computeren så ligger klar og, i det samme adgangen til internettet er på plads, sender et nødsignal til dig …

Skjult spion
Prey Project er en af de mange løsninger, der kan give dig et ekstra kort på hånden, hvis uheldet er ude, når bare du har installeret det på forhånd. Fordelen ved Prey er, at det er gratis på op til tre computere, så alle kan være med.

I praksis fungerer Prey som en slags spion, der ligger og gemmer sig på din computer, indtil det modtager ordrer om at gå i aktion. Bliver din computer stjålet, handler det om at komme ind på Preys hjemmeside og trykke på kontakten ”Missing”. Prey er nemlig løbende i kontakt med sin hjemme-server, og hvis din Mac pludselig overgår til at være stjålet, sættes maskineriet for alvor i gang.

Overvågning i det skjulte
I det øjeblik Prey får besked på at gå i aktion, begynder programmet løbende at registrere computerens geografiske placering, netværks-oplysninger, og evt. hvilke åbne hotspots der befinder sig inden for rækkevidde. På den måde kan du få en idé om, hvor tyven opholder sig.

Men ikke nok med det. Prey sørger også for at tage skærmbilleder, så du – med lidt held – kan se navne og andre oplysninger, der bliver indtastet på computeren, og hvilke filer der bliver pillet ved. Og sidst, men måske allervigtigst, så kan Prey aktivere dit webcam og tage billeder af tyven, mens computeren er i brug. Billedet bliver straks overført til Preys servere, så selv hvis tyven opdager din sindrige overvågning, er det for sent at finde elefanthuen frem. Men som udgangspunkt foregår al overvågning i det skjulte, så der er overvejende god sandsynlighed for, at tyven slet ikke aner, at du er med på en kigger.

Næste trin er så at overdrage dine oplysninger til politiet og afvente, at de på den baggrund kan opspore tyven. Eller i hvert fald din computer.

Kom i gang med Prey
Trin 1

Download Prey fra hjemmesiden Preyproject.com.

Trin 2 
Dobbeltklik på ”Prey Installer”.

Trin 3 
Vælg standardudgaven, medmindre du ved, hvad du laver. Som udgangspunkt sikrer standardudgaven, at Prey styres via kontrolpanelet på hjemmesiden preyproject.com.

Trin 4 
Opret en ny bruger, og indtast dine oplysninger, eller log ind med en eksisterende bruger.

Trin 5 
Log ind på hjemmesiden preyproject.com, og du vil nu kunne se en liste over computere, du har tilknyttet din konto.

Trin 6 
Klik på en af de computere, og nu kan du indstille, præcis hvordan Prey skal opføre sig, hvis computeren bliver stjålet.

Trin 7 
Hvis din computer bliver stjålet, er det bare om at komme ind og aktivere kontakten ”Missing”, der sætter Prey i gang med sine skjulte aktiviteter.

Find My Mac
Med Apples nye styresystem Lion, kan Mac-ejere se frem til funktionen ”Find My Mac”, der har vist sig at være særdeles populær på iOS-enheder. ”Find My Mac” giver ikke helt den samme detaljerede overvågning som Prey, men til gengæld har du mulighed for at låse din Mac, spore hvor den er, spille en lyd eller helt slette indholdet på computeren.

Man kan dog aldrig være for sikker, så mon ikke Prey og ”Find My Mac” i samspil viser sig at være en god kombination?

Vær altid opdateret!

Fri adgang til Lyd & Billede digitalt i en måned

0,-