annonse
annonse

Guide

Drømmer du om en ny bærbar? Vågn op! Måske er det bare en opgradering, der er brug for.

annonse

Sender du lange, stjålne blikke efter computerannoncerne, imens du taster møjsommeligt på din alt andet end nye maskine? Og vågner du med rystende hænder, og opdager, at har taget betrækket af hovedpuden i søvne, mens du drømte, at du pakkede en ny bærbar ud?

En af løsningerne kan være at skynde sig hen til den nærmeste computerforretning og smide kreditkortet på disken. Hvilket kan være fristende, når det findes så mange spændende bærbare at vælge mellem.

Men en ny pc i god kvalitet koster stadig penge. Og du og den bærbare har haft så mange oplevelser sammen. Måske kan mindre drastiske – og mindre kostbare – midler bringe ny gejst tilbage til computeren og give dig arbejdsglæden tilbage. Faktisk kan du i mange tilfælde med simple midler bringe din eksisterende bærbare på niveau med nye pc’er uden at spendere en formue.

Hvis din bærbare kun er to-tre år gammel, er processoren sandsynligvis stadig hurtig nok til at klare så godt som alle de nyeste programmer. Skærmen vil også være ganske brugbar endnu. I hvert fald så længe alternativet er at købe en økonomisk bærbar – og du i øvrigt ikke planlægger at redigere 4K-video på maskinen. Den revolution, som vi har set på skærmopløsning, er fortrinsvis kommet luksusmodellerne til gode.

På en nyere bærbar vil du ofte kunne løse hastighedesproblemerne ved at udskifte harddisken med en SSD og montere ekstra RAM. Et friskt batteri vil være prikken over i’et, og du vil herefter stå med en pc, der føles som ny for omkring det halve af, hvad en komplet udskiftning ville have kostet.

Er pc’en af ældre dato, ser regnestykket anderledes ud. Her vil processor og grafikkort typisk være så forældede, at ekstra RAM og en hurtigere disk ikke vil kunne redde hastigheden.  Og for at føje spot til skade, er RAM af udgåede eller sjældne typer ofte så kostbar, at forbedringen ikke står mål med prisen.

 

Har jeg brug for mere RAM?
Hvis din pc er mere end et år eller to gammel, er svaret mest sandsynligt ja. Og det gælder i øvrigt også for en del splinternye computere i den økonomiske ende af skalaen, som alt for ofte leveres med utilstrækkelig hukommelse.

Er der under 4 GB RAM i maskinen, er det en klar flaskehals. Også uanset, at det officielle systemkrav til Windows 7, 8 og 10 er 2 GB. Windows kan køre med den mængde hukommelse, men skal der også være plads til at køre andre programmer, får du rigtig meget mere hastighed ved at smide 4 og meget gerne 8 GB RAM i maskinen.

Hvis bundkortet kan håndtere så meget RAM, kan du overveje at gå hele vejen til 16 GB. Her vi du dog opleve en noget mindre forbedring end på de første gigabytes. Den ekstra hukommelse vil dog betyde, at tunge opgaver som billedbehandling afvikles hurtigere. Skal du køre mange programmer på samme tid, bliver fordelen mindre udtalt, da antallet af processorkerner sandsynligvis bliver en begrænsning, før mængden af hukommelse gør det.

 

 

Skæmskud: CPUID

Programmet CPUID er et nyttigt værktøj til at se, hvilken type og hvor megen RAM, der er i computeren, samt om der er ledige pladser. Skæmskud: CPUID

 

Skærmskud: CPUID

Skærmskud: CPUID

 

RAM er Windows’ drivkraft
Mangel på ram kan få Windows til at snegle sig af sted. Og de nyeste programmer kræver masser af den. Derfor er opgradering af maskinens hukommelse den vigtigste investering, når den bærbare skal kvikkes op.

Er der ikke tilstrækkeligt med hukommelse, er Windows nødt til at bruge harddisken som reservehukommelse, og det koster hastighed, da en konventionel harddisk er tusinder af gange langsommere end RAM. Man kan kende en pc med for lidt hukommelse på, at harddisken kører næsten hele tiden.

RAM er ikke bare RAM. Bærbare computere bruger moduler af typen SO-DIMM (Small Outline Dual In-line Memory Module). Men der findes mange varianter med forskellige teknologier og hastigheder. Inden du kan opgradere, må du først finde ud af, hvilken type hukommelsesmoduler, der passer i din pc. Og hvor meget RAM, der er plads til. Programmet CPU ID kan fortælle dig, hvilken type der sidder i maskinen, og om der er ledige pladser. Men for at finde ud af, hvor meget, der kan monteres, må du have fat i manualen.

I dette tilfælde har vi opgraderet en ældre Dell XPS M1330. Den bruger RAM af typen DDR2, og har maksimalt plads til 8 GB, fordelt på to moduler.

 

1. RAM’en findes normalt under et dæksel på undersiden. Fjern skruerne, og luk op. Foto: John Alex Hvidlykke, Lyd & Billede

1. RAM’en findes normalt under et dæksel på undersiden. Fjern skruerne, og luk op. Foto: John Alex Hvidlykke, Lyd & Billede

 

2. I dette tilfælde var der monteret et enkelt 512 MB-modul. Ikke underligt, at det gik langsomt! Selv om der eventuelt er ledig plads, betaler det sig sjældent at beholde den gamle RAM. Foto: John Alex Hvidlykke, Lyd & Billede

2. I dette tilfælde var der monteret et enkelt 512 MB-modul. Ikke underligt, at det gik langsomt! Selv om der eventuelt er ledig plads, betaler det sig sjældent at beholde den gamle RAM. Foto: John Alex Hvidlykke, Lyd & Billede

 

3. Pres den nye RAM forsigtigt ned mod kontakterne i soklen, og vip den på plads i vandret stilling. Når du hører et klik, er den på plads. Foto: John Alex Hvidlykke, Lyd & Billede

3. Pres den nye RAM forsigtigt ned mod kontakterne i soklen, og vip den på plads i vandret stilling. Når du hører et klik, er den på plads. Foto: John Alex Hvidlykke, Lyd & Billede

 

4. Sådan. Nu har Windows noget mere at arbejde med. Foto: John Alex Hvidlykke, Lyd & Billede

4. Sådan. Nu har Windows noget mere at arbejde med. Foto: John Alex Hvidlykke, Lyd & Billede

 

Så meget koster det
RAM-modulerne har i årtier trofast fulgt Moores lov, som foreskriver, at størrelsen fordobles på 18 måneder. Det betyder også, at prisen pr. megabyte falder konstant. Bemærk, at det er billigere at købe de nyeste standarder, frem for de ældre typer, som er sjældne lagervarer.

2 x 2 GB Kingston DDR2 800 MHz: ca. 500 kroner

2 x 4 GB Corsair DDR2 800 MHz ca. 1100 kroner

2 x 4 GB Corsair DDR3 1333 MHz ca. 380 kroner

Læs også:

Sumiko fornyer pickup-sortimentet

En pladespiller uden pickup er som en fisk uden finner. Kontakten med underlaget er afgørende for ydelsen.

Ny serie fra Q Acoustics

Q Acoustics' 3000-serie har arvet teknologi fra den vindende topmodel - og fået et "i" på bagsmækken.

Hjemmebio på 12 kvadratmeter

Hvor der er hjerterum, er der husrum, siger man. Og hvor der er husrum, er der også plads til en hjemmebiograf!

Trådløse sportshørepropper fra Supra

De kevlarforstærkede Nero-X kan tåle hårde træningspas.

Ruark satser på multirum

Med Spotify og Tidal integreret er den lækre MRx fra engelsk Ruark et attraktivt alternativ til de mange trådløse højttalere derude.

LittleZoe dæmper støjen

Her er en forstærker, vi ikke har set før, med en unik løsning på et problem.

Samsung

Samsung lancerer et bredt spektrum af spændende tv’er i 2018, og den avancerede QLED-serie udvides med flere nye modeller.

LG

LG er blevet synonym med kontrastrige OLED-skærme, og sydkoreanerne lancerer et væld af nye modeller i 2018.

Sony

Sony byder på et spændende tv-sortiment lige fra billige LCD-skærme til fuldt spækkede OLED-skærme.

Philips

Philips’ modelsortiment for 2018 domineres af OLED og Ambilight, og de første skærme er allerede ude på butikshylderne!

Panasonic

Japansk Panasonic tilbyder både OLED og LCD i en række prisklasser, og fokus ligger som sædvanlig på at opnå den bedst mulige billedkvalitet.

TCL

Hold øje med kineserne! TCL vil udfordre de etablerede producenter med fuldt spækkede LCD-skærme til gunstige priser.

annonse
annonse
annonse
annonse
-

Lyd & Billede

Som læser har du kun ret til at benytte indholdet på lydogbillede.dk til personlige og ikke-kommercielle formål. Du kan downloade, linke til og udskrive indhold fra lydogbillede.dk til private og ikke-kommercielle formål, forudsat at du henviser til kilden og respekterer eventuelle rettighedsangivelser og/eller -forbehold. Du må ikke bruge indhold til andre formål eller på andre måder end dem, der udtrykkeligt er tilladt.