Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

GPS i kameraet

Skrevet af / 08/06/2011 - 16:40
GPS i kameraet

Jeg må indrømme, at jeg i begyndelsen havde svært ved at finde ud af, helt nøjagtig hvad man skulle bruge geotaggede billeder til. Men når man har leget lidt med teknologien, så er det faktisk en rigtig god måde at dele oplevelser på.

Geotagging af fotos
Når man bruger et kamera, der er udstyret med indbygget GPS, så gemmes GPS-koordinaterne sammen med de øvrige data i billedfilen, hver gang man tager et billede.

Det betyder, at eksterne programmer som f.eks. Picasa og Google Earth eller online-tjenester som foto-sitet Flickr kunne aflæse disse data. Samtidig laver de forskellige kameraproducenter også deres egen software, som også giver nogle muligheder.

Se det på landkort
Det gratis billedbehandings-program Picasa fra Google er rigtig godt, når man har billeder, der er GPS-mærkede. Picasa viser alle billeder på computeren i et smart mappesystem. Her kan man klikke på en GPS-knap, og så aflæser programmet, hvor billedet er taget. Når man klikker på et billede, kan man på et landkort i højre side af skærmen se en markering af, hvor billedet er taget. Her kan man vælge at sende billedet og landkortet som e-mail til venner og familie. De bliver sendt som fil til programmet Google Earth, så hvis modtageren skal se, hvor billedet er taget, kræver det, at de også har installeret programmet.

Læg det online
Man kan også uploade billederne til sit eget Picasa Webalbum – et gratis online-galleri, hvor man kan gemme op til 1 gigabyte billeder.
Her ligger billederne i fuldt format, og man kan let invitere venner og familie til at se billederne, eller man kan sende dem videre til blogs som Twitter eller Blogger. GPS-data følger med, og her kan man uden brug af Google Earth få vist, hvor billederne er taget.

Plus 
Man får præcise angivelser af, hvor billederne er taget. Programmer som Google Earth giver en helt nye oplevelse, fordi man kan gå ind og se, nøjagtig hvor man tog billeder på badeferien.

Det giver en helt ny mulighed for at bruge kameraet praktisk. Hvis man f.eks. vil finde tilbage til en lille, romantisk restaurant i en sidegade i Paris eller London, kan man bare tage et geotagget billedet. Så kan man altid finde tilbage til sine hemmelige yndlingssteder.

Minus
GPS’en skal bruge op til et par minutter på at fange et GPS-signal fra satellitterne. Det betyder, at man af og til må vente lidt med at skyde løs.
Når GPS’en er tændt, bruger kameraet mere batteri end ellers. Batteri-levetiden med tændt GPS er dog blevet væsentlig forbedret i forhold til de første kameraer med geotagging.

Konklusion
Geotagging giver nogle ekstra muligheder, og det er ganske enkelt at bruge. Jeg oplevede, at mine rejseoplevelser virkede meget mere nærværende, når jeg så billederne på et rigtigt kort. Teknologien gør det også let at dele oplevelser og minder med andre. Og så slipper man for at gætte sig til, hvor det nu lige var, man stoppede for at fotografere udsigten, for den information ligger i billederne. Jeg skal helt sikkert have et kamera med geotagging med på min næste ferie.

Vi prøvede to forskellige kameraer Panasonic FT3 og Sony A55:

Panasonic FT3 – hårdført kompaktkamera med GPS
Her er et rigtig lækkert kamera til den aktive ferie. Selv om det er et lille kamera, er det udstyret med et væld af avancerede funktioner.
Det er vandtæt ned til 12 m, kan holde til -10 grader, er stødsikkert til 2 m og støvtæt. Alligevel tager det 12,1 megapixel billeder, video i 1920 x 1080 Fuld HD og kan endda optage 3D-fotos (kræver særligt afspilningsudstyr).

Sony SLT-A55VL – avanceret spejlrefleks med GPS
Her er et avanceret kamera til den lidt mere krævende fotograf. Det optager billeder med 16,2 megapixel og er udstyret med en Exmor APS HD CMOS-sensor med høj opløsning, der giver støjfri billeder og video, selv om belysningen er dårlig.

Kameraet har et halv-gennemsigtigt spejl – Translucent Mirror-teknologi. Det erstatter DSLR-kameraets bevægeligt spejl med et fikseret gennemsigtigt spejl, som gør det muligt at tage knivskarpe billeder ved høj hastighed.

Der er masser af avancerede features som støjreduktion, billedbehandling og 3D panoramafotos, så her er et kamera til den krævende fotograf.

Peter Gotschalk
(f. 1973): Chefredaktør for L&B Home. Peter har arbejdet for Lyd & Billede siden 2012. Han har været aktiv som tech-journalist for talrige medier siden 1998, bl.a. som chefredaktør for gadget-magasinet GEAR og som journalist for magasinerne PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartphones og andre bærbare enheder samt om teknologisk innovation, herunder 5G, elektronisk mobilitet og smarte hjem.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vil du læse hele artiklen?

Med LB+ Total får du adgang til ALT indhold på Lyd & Billede og LB Home.

Allerede abonnent? Log ind.

  • Prøv LB+ i 30 dage
    Kun 29,-

    Fornyes efter 30 dage, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 mnd
    93.25 kr/mnd

    Du sparer 312 kr

Ønsker du kun adgang til Lyd & Billede eller L&B Home?

Klik her for at bestille adgang til Lyd & Billede

Klik her for at bestille adgang til L&B Home

Lysstærk og kompakt zoom

Først med 8K-video

Fleksibel monopod

Panasonic opgraderer Lumix S5IIX

Flyv drone med stick og goggles

Lysstærk og let 50 mm

Superzoom som kan alt

Nye versioner af en af vores favoritter

Verdens fedeste instant-kamera?

Nikon Z9 får nye funktioner

Seriøs billedmaskine fra Leica

Gammelt filmformat får en renæssance

0
Lyd & Billede
Scroll to Top