Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

Hårdtslående kompakt subwoofer fra SVS

SVS´ nye tilføjelse til Ultra-serien kombinerer moderne teknologi med høj effekt.

Skrevet af / 25/10/2012 - 12:05
Hårdtslående kompakt subwoofer fra SVS

SVS lover med subwooferen SB13-Ultra top lydkvalitet og ydelse i forhold til pris. SVS laver mere end gerne store subwoofere, derfor må 45 cm i bredde og højde, med en dybde på 50 cm, regnes som ganske kompakt. Dette gør subwooferen nem at placere i stuen, uden at den dominerer synsfeltet.

Lukket kabinet
Vi er vant til basrefleksporten fra SVS, hvor man godt kan få hele armen ind. Derfor er det interessant, at SB13-Ultra har lukket kabinet. Dette giver gerne en renere og jævnere afrulning i bassen end basrefleks, som ruller meget brat af. Lukket kabinet kan også give væsentlig lavere forvrængning i bassen, fordi basrefleks er nødt til at have en del forvrængning i porten. Ulempen ved lukket kabinet er, at det er vanskeligt at få ordentlig dyb bas, og at det giver lavere følsomhed. Altså behøver man mere kraft for at opnå samme lydstyrke. SVS´ løsning på dette er en indbygget klasse D forstærker på hele 1.000 watt.

Både balancerede og ubalancerede ind- og udgange er på plads. Det samme er LCD-skærm, som giver oversigt over funktionerne.

Optimeret baselement
SVS har optimeret baselementet til trykkammer ved at justere motorens form og talespole sammen med en tilpasset forlængelse af spolegabet. Dette for at opnå en højere varmetolerance, mere ens træk under skub og træk, lavere forvrængning og øget slaglængde. Kort og godt en kraftigere, hurtigere og renere basgengivelse.

På motoren har SVS brugt kobber i spolegabet for at reducere induktion og forvrængning. En stor talespole af aluminium tåler høj effekt, og membranen er af et superlet og stift skummateriale kaldet Rohacell, som blandt andet bruges i flyvning. Alt for en hurtigst mulig transientrespons uden at tilføre egen forvrængning i regnestykket.

LCD-skærm
Indstillinger gøres via en LCD-skærm, og SBS lover, at det er lige så intuitivt, som det er avanceret, vigtig for at integrere subwooferen bedst muligt i hjemmebiograf- eller hi-fi opsætningen.

15 Hz
Afrulningen i bassen sker efter SVS´ egne beregninger for bedst mulig transientrespons, den er også tilpasset basforstærkningskurven til et typisk rum. SVS lover, at under optimale forhold kan SB13-Ultra spille frekvenser helt ned i 15 Hz eller dybere ved hjælp af rummet – uden at bassen opleves som træg. Under normale forhold ser det ud til, at den starter med at rulle af ved 25 Hz.

En lineær frekvensrespons næsten op til 500 Hz gør, at SB 13-Ultra kan passe til små såvel som store højttalere.

Pris
SVS SB13-Ultra koster 12.999 kroner, og dersom den bare indfrier en del af forventningerne, importøren har fodret os med, er dette en meget spændende subwoofer.

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft et fuldtidsjob, før han kom til Lyd & Billede. Her har han til gengæld været næsten halvdelen af sit liv, siden han i 2001 sendte en jobansøgning til den forkerte adresse (han ville egentlig søge job i et lydstudie af samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsagelig inden for hi-fi, hovedtelefoner og hjemmebiograf, men det sker, at han brillerer på andre områder.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vil du læse hele artiklen?

Med LB+ Total får du adgang til ALT indhold på Lyd & Billede og LB Home.

Allerede abonnent? Log ind.

  • Prøv LB+ i 30 dage
    Kun 29,-

    Fornyes efter 30 dage, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 mnd
    93.25 kr/mnd

    Du sparer 312 kr

Ønsker du kun adgang til Lyd & Billede eller L&B Home?

Klik her for at bestille adgang til Lyd & Billede

Klik her for at bestille adgang til L&B Home

Goldmund effektforstærker: Men spørg ikke om prisen ...

En forstærker for drømmere

Vinyl sætter ny rekord

Komplet anlæg i retrostil

Pladespiller med plug and play

Nyt fra schweiziske Soulution

Rogers LS3/5A - klassikeren vi ikke glemmer

En klassiker vi ikke glemmer

Da hi-fi var en livsstil

Noget helt særligt til din pladesamling

Nu kan du linke til alle musiktjenester på én gang

Endelig en prisvenlig Roon-streamer!

0
Lyd & Billede
Scroll to Top