annonse
annonse

Tankelæsning?

Det er muligt at få folk til at afsløre oplysninger om deres pinkoder og kreditkort, hvis de er iført et hjernebølge-headset lavet til underholdning. Det har en flok forskere fundet ud af.

annonse

Et EEG-headset (Emotiv Epoc Neuro), der kan opfange hjernebølger, er et stykke forbrugerelektronik, der primært er beregnet til at spille computerspil med. Men det kan faktisk også bruges i en helt anden og noget mere foruroligende sammenhæng.

Forskere fra Berkeley i USA, Oxford i England og Geneve i Schweiz har nemlig bevist, hvordan det kan lade sig gøre at trække oplysninger ud af folk, der har headset’et på. Og det er vel og mærke personfølsomme oplysninger som pinkoder, fødselsdag, bankoplysninger og bopæl.

Hjernebølger afslører svar
Helt konkret har forskerne båret sig ad ved at gennemføre en række eksperimenter med 30 forsøgspersoner. Deltagerne blev udstyret med hvert sit headset justeret særligt til dem.

Billeder af blandt andet tilfældige talrækker, hæveautomater og landkort blev nu vist frem for personerne, mens forskerne aflæste deres hjernebølger for at finde ud af, om der var reaktioner af afslørende karakter.

Det rigtige svar blev fundet ved første forsøg i 20 procent af tilfældene, hvad angår eksperimentet med pinkoden, hævekortet, personerne og hæveautomaterne. Det korrekte sted blev korrekt gættet i 30 procent af tilfældene, fødselsmåneden i næsten 60 procent og bank baseret på hæveautomat i næsten 30 procent, skriver forskerne i rapporten ‘On the Feasibility of Side-Channel Attacks with Brain Computer Interfaces’ ifølge Ingeniøren.

Headsettet kan misbruges
Potentielt kan den noget særlige form for tankelæsning misbruges og hive oplysninger ud af en person ufrivilligt. Det er især hvis ’angriberen’ retter ’offerets’ tanker hen mod en bestemt begivenhed eller information. Hvis man for eksempel kender ansigtet på en person, kan det via hjernebølgerne være muligt at finde ud af, om det er den person, ’offeret’ har i tankerne.

En af forskerne fortæller ifølge Ingeniøren, at denne type headset hitter mere og mere blandt forbrugerne, og han spår derfor, at de vil være at finde i rigtig mange husstande inden for de næste fem-ti år.

Han understreger samtidig, at der ikke er nogen umiddelbar fare ved at bruge den her type elektronik – eksperimenterne påpeger blot, at der også er en bagside af den teknologiske udvikling.

Kilde: Ingeniøren

Denne nyhed bringer vi i samarbejde med TV 2 Beep.

Læs også:

Alt om Samsungs 2018 tv-modeller

Samsung lancerer et bredt spektrum af spændende tv’er i 2018, og den avancerede QLED-serie udvides med flere nye modeller.

Hi-Fi

"Det tør vi godt gøre en gang til!" siger en træt, men tilfreds arrangør.

MWC 2018

Asus lancerer to Zenfone 5'ere, hvor skærmen fylder næsten det hele.

Sony viser redesignet Xperia XZ2

På Mobile World Congress i Barcelona viste Sony Mobile mandag sine nye modeller Xperia XZ2 og XZ2 Compact.

Rundere og blødere

Vi fik på MWC mulighed for at få fingre i Sonys nye telefoner, som umiddelbart ser ganske lovende ud.

Nokia lancerer fem nye telefoner

Nokia vil tilbage som en markant spiller på mobilscenen og satser derfor stort på MWC med hele fem nye telefoner på én gang.

Huawei annoncerer Matebook X Pro

Huawei startede dette års mobilmesse af med at lancere en laptop.

MWC 2018

De nye lynhurtige topmodeller har henholdsvis superkamera og dobbeltkamera.

Hi-fi

Danmark har fået en ny hi-fi-messe. Den løber af stablen d. 24-25 februar, og tilslutningen har været overvældende.

Made in Norway

Nogle klistrer deres logo på et kinesisk produkt og kalder det lokalt. Det er ikke godt for Electrocompaniet, som både udvikler og fremstiller deres produkter i hjemlandet Norge.

Et førstehåndsindtryk af Samsung Family Hub 3.0

Hi-Fi

Hi-Fi Klubben erklærer 8. februar som International Hi-Fi-dag – en hyldest til livskvaliteten og den gode lyd.

Friday Lock

Det smarte hjem er andet og mere end kameraer og lys i tusindvis af farver. I USA har de længe...

4 Gaming-tastaturer

Gaming er hot, og tilbehør til spil sælger som varmt brød. Vi har på det seneste testet gaming-mus, gaming-headsets og...

Philips 65OLED873

Mens de andre tv-producenter har travlt med at finpudse, har Philips formået at få deres første 2018-modeller klar i butikkerne....

Geostorm 3D

Lad det være sagt med det samme: Vi har ikke noget imod “hjernedøde” actionfilm uden andet formål end ren popcorn-underholdning....

Sony DSC-RX0

Sony har længe været specialister i miniaturisering. De har lavet de mindste videokameraer, de mindste stillbilledkameraer og de mindste Walkmen....

Hasselblad X1D

Engang for længe siden var alle kameraer store, tunge og uhåndterlige. De glasplader, de anvendte, fyldte meget, de var skrøbelige...

9 rejseradioer

Du behøver kun en radiomodtager, så er du klar til sportsudsendelser, debatprogrammer og musik. Og hvis du har en rejseradio,...

annonse
annonse
annonse
annonse
-

Lyd & Billede

KONKURRENCE

Nu lanceres en af de mest succesrige filmserier gennem tiderne på 4K UHD Blu-ray: Harry Potter 1-7b.

DELTAGE

I samarbejde med Fox/Paramount giver Lyd & Billede nu DIG chancen for at vinde alle otte film på Blu-ray/4K UHD.