Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

Nyhed

Dette er faktisk en højttaler

Eller rettere, det er en vital del af PMC’s kommende Fact Fenestria, et seriøst high-end-flagskib med nogle unikke tekniske løsninger.

Skrevet af / 12/05/2018 - 19:22
Dette er faktisk en højttaler

For nogle er PMC lig med studiehøjttalere; for os er det noget af det fineste, der laves i England til privat brug. De er blandt de få, der har fået transmissionslinje til at fungere efter hensigten. En transmissionslinje er som en lang kanal, der snor sig indvendig i kabinettet, og når det gøres ordentligt, virker den som en forlængelse af bassens frekvensområde.

Den vanvittige Fact Fenestria anvender dette princip. Hos PMC kalder de det Advanced Transmission Line (ATL), og sådan ser det ud indvendig:

(Illustration: PMC)

De fire bas-enheder sidder i par i hver sit kabinet, og den blå linje viser, hvordan de lave frekvenser ledes ud af højttaleren og øger effektiviteten i det dybe register så meget, at højttalerne når ned til 23 Hz. Det er dybere end et koncertklaver og godt nede i et kirkeorgels laveste register.

Fact Fenestria er ikke overraskende flagskibet i Fact-serien og PMC’s hidtil mest radikale konstruktion. De kalder den “The Loudspeaker You Will Never Hear” – en dristig påstand, selv om vores korte tid med højttalerne blæste os bagover med blafrende bukseben på grund af den massive dybbas og den fremragende dynamik.

(Foto: Lasse Svendsen)

PMC mener, at det er lykkedes dem at holde forvrængningen så lav og egenresonanserne så dæmpede, at man slet ikke lægger mærke til højttalerne.

De fire bas-enheders transmissionslinje munder ud i noget, der kaldes Laminair – en måde at styre luftstrømmen på, som de har kopieret fra Formel 1-biler. Laminair reducerer turbulens og luftstøj i mundingen og skal give både renere og dybere bas.

(Foto: PMC)

Den 1,7 meter høje højttaler er bestykket med fire nye 165 mm bas-enheder med kulfibermembran, en 75 mm mellemtone og en 19,5 mm diskant. De to sidste er monteret i et separat modul i støbt aluminium, der er monteret således, at det vil optræde som en fritstående enhed i et baskabinet.

Det skal også dæmpe alle resonanser, der kan påvirke lyden.

(Foto: Lasse Svendsen)

Højttalerne vil være tilgængelige til efteråret og fås i mat hvid silkelakering, dyb valnøddefinér, grafitgrå eller tigermønstret ibenholt-finish.

Og prisen? En lille halv million …

Lasse Svendsen
(f. 1965): Chefredaktør. Lasse har arbejdet for Lyd & Billede siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi og om hi-fi for Audio Video, ligesom han har erfaring som biljournalist fra bladet Drive. Det hele startede i 1980 med en Garrard-pladespiller, en Tandberg-receiver og et par Jamo-højttalere. Lasse har desuden stor erfaring fra hi-fi-branchen og skriver i dag mest om foto, hi-fi, computere og lyd, men også om biler.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vil du læse hele artiklen?

Med LB+ Total får du adgang til ALT indhold på Lyd & Billede og LB Home.

Allerede abonnent? Log ind.

  • Prøv LB+ i 30 dage
    Kun 29,-

    Fornyes efter 30 dage, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 mnd
    93.25 kr/mnd

    Du sparer 312 kr

Ønsker du kun adgang til Lyd & Billede eller L&B Home?

Klik her for at bestille adgang til Lyd & Billede

Klik her for at bestille adgang til L&B Home

Goldmund effektforstærker: Men spørg ikke om prisen ...

En forstærker for drømmere

Vinyl sætter ny rekord

Komplet anlæg i retrostil

Pladespiller med plug and play

Nyt fra schweiziske Soulution

Rogers LS3/5A - klassikeren vi ikke glemmer

En klassiker vi ikke glemmer

Da hi-fi var en livsstil

Noget helt særligt til din pladesamling

Nu kan du linke til alle musiktjenester på én gang

Endelig en prisvenlig Roon-streamer!

0
Lyd & Billede
Scroll to Top