annonse
annonse

Årets Bedste Forstærkere og Receivere

Forstærkerne har fulgt med tiden, og mange af dem kan nu sluttes til trådløse multirumssystemer. Det gælder også dem med surround-sound.

annonse

Mens verden blev stadig mere trådløs – også når det gælder højttalere – haltede forstærkerne bagefter. Forstærkerproducenterne henvendte sig til gammeldags lyd-entusiaster, mens andre måtte betjene mere moderne mennesker.

Det var før. Nu er forstærkerne også blevet fremtidsrettede. Digitale indgange er blevet almindeligt, og mange kan betjenes fra mobilen, streame musik direkte fra internettet og desuden kobles trådløst til et multirums musiksystem. Dermed får man superfed lyd i stuen, mens lyden forlænges trådløst til andre rum i huset.

 

Streaming

Trådløs lydafspilning er nærmest blevet en forudsætning for mange. Musik-streaming begyndte for alvor med Spotify, der nu har fået konkurrence fra bl.a. Tidal og Apple Music.

Mange forstærkere har streaming indbygget i form af enten Ethernet-tilslutning til husets netforbindelse eller trådløst til hjemmets Wi-Fi-netværk. Små streaming-enheder som Apple TV eller Chromecast løser problemet for dem, hvis forstærker ikke understøtter streaming. Men flere og flere forstærkere kommer med det indbygget, og priserne starter omkring 3.000 kroner for en trådløs forstærker.

Det indebærer også, at man må stille større krav til brugervenligheden. For hvad er pointen med en forstærker, der i teorien kan alt, hvis man ikke kan finde ud af at bruge den?

På brugervenlighed er det Sonos Connect:Amp, der sætter standarden, men du vil bemærke, at den ikke er med i årets kavalkade. Det er, fordi den er blevet overgået i lydkvaliteten af konkurrenter fra bl.a. Bluesound og HEOS.

 

High-end forstærkere

Ligesom tidligere har vi også taget en håndfuld high-end forstærkere med – forstærkere, der er lavet til at løfte lydoplevelserne til de ypperste højder. Og der er ingen af dem, der ikke har digitale indgange. Selv rørforstærkeren fra Audio Research har digitalindgange bagpå, mens den kæmpestore Gryphon Diablo tilbyder det som ekstraudstyr.

 

Surround

I år har vi ikke testet surround-receivere nok til at have dem som separat kategori. Derfor finder du dem sammen med stereoforstærkerne. Hvad enten der er to eller syv kanaler, drejer det sig trods alt om at blæse lyd ud gennem højttalerne. Og også surround-receiverne skal spille musik. De kan alle streame musik over netværket, nogle har multirumsfunktionalitet, og alle har flere digitale indgange, end du har brug for.

 

Vores anbefalinger

På de følgende sider finder du de forstærkere fra 2016, vi bedst kunne lide. Hver og én er blandt de bedste i deres klasse og kan varmt anbefales til alle, der vil have god lyd.

Alle opgivne priser er baseret på gennemsnitlige markedspriser pr. oktober 2016.

 

Vurderede produkter

Følgende produkter var med i konkurrencen om priserne i kategorien Årets Bedste forstærkere og receivere:
Heos Amp
Yamaha R-N602
Hall Audio 2x8W
Denon PMA-2500NE
Pioneer A-70DA
Naim NAC-N 272 og NAP 250 DR
Denon AVR-X2300W
Audio Research GSi75
McIntosh C47 og MC152
Devialet Expert 1000 Pro

 

 

Årets bedste surround-receiver

aaretshemmabioreceiver_yamaha_rx-v781_990

Surround-receiver: Yamaha RX-V781

Det ser ud til, at Yamaha for alvor har knækket hjembio-koden, da de endnu en gang løber med guldet.

I dag skal en hjemmebio-receiver understøtte alle mulige musik- og videoformater, og det gør RX-V781 da også. Desuden har den MusicCast, som er Yamahas multirumsløsning: Her kan du tilslutte en række kompatible lydprodukter i hver sit rum, koble dem til hjemmenetværket og lad dem spille sammen til én stor fest af lyd.

MusicCast er efterhånden blevet rigtig godt og findes i en lang række Yamaha-produkter. Systemet understøtter de fleste populære musik-streaming-tjenester, men pr. november 2016 endnu ikke Tidal og Apple Music.

Receiveren er klassens eneste med multikanals analogudgang til tilslutning af effektforstærker. Det er også den eneste 7.1-receiver, vi kender, der automatisk skifter mellem opsætning til Atmos og 7.1 surround. Du kan altså have et 7.1 højttaler-setup og desuden montere to højttalere i loftet, og anvende i alt ni højttalerudgange.

Hvis filmen har Atmos-lydspor, vælger du Dolby Surround på receiveren, og den bruger så Atmos-højttalerne og kobler de ekstra baghøjttalere fra. Ved film og musikudgivelser med 7.1-lydspor vælger du f.eks. lydindstillingen Straight, og lyden bliver så almindelig 7.1, mens Atmos-højttalerne slås fra. Et godt kompromis, når man kun har syv kanaler at rutte med.

Yamaha anvender YPAO-rumkorrektion, der kan kalibrere lyden for flere placeringer i rummet samtidig. Skærmmenuen er god, omend med en lidt uddateret brugerflade.

Lydkvalitet
RX-V781 har mere kraftoverskud end konkurrenterne. Dialogerne er mere massive, der er mere kontrol over lydeffekter som skud og eksplosioner, og hvor nogle af konkurrenterne har en tendens til krasse dialoger, får stemmer en blødere og varmere behandling her. Yamaha er nærmest som en Denon-receiver på steroider, og det er noget, vi kan lide!

Film med Atmos-lydspor bliver mere medrivende, når lyden også kommer ovenfra. Regn, der falder; folk, der står på toppen af bygninger og råber; en helikopter, der drøner hen over vores hoveder; det hele bliver mere underholdende. Filmmusikken bliver også større, våben brager højere – alting lyder i det hele taget federe end på konkurrenterne i prisklassen.

Pris: 6.399 kroner
Web: yamaha.dk
Samlet vurdering (1-6): 6
Læs testen her

 

 

Årets bedste trådløse forstærker

aaretstrdlforst_bluesound-powernode-2_990

Trådløs forstærker: Bluesound POWERNODE 2

Glem konkurrenternes diffuse og anæmiske klang. Her er streaming-forstærkeren, der kan slå de andre i gulvet.

Bluesound er NAD’s søsterselskab og deres våben i kampen mod Sonos, Samsung og andre multirumsproducenter. På anden generation af deres trådløse forstærkere er der mange forbedringer at spore både med hensyn til design og brugervenlighed. Sammenlignet med forgængeren er POWERNODE 2 en kompakt sag med afrundede kanter og knapper til betjening på toppen.

Udbuddet af musiktjenester er godt, bl.a. med både Spotify og Tidal, og man kan også afspille højopløste 24 bit musikfiler fra USB-harddisk eller netværk. Bluetooth er rart, og tv’et kan tilsluttes via optisk indgang. Hvis du har en pladespiller, kan den sluttes til den analoge indgang – dog med en pladespillerforstærker imellem.

Hvad lyden angår, er denne type produkter normalt ikke forvænt med topkvalitet, og slet ikke når vi taler kræfter. Men her brillerer Bluesound-forstærkeren med et seriøst fundament og tyngde bag såvel stortrommer som klavertoner og guitarspil. Der er masser af snert, og kvindelige sangstemmer lyder større og mere følelsesfulde end på konkurrenter fra f.eks. Sonos og HEOS.

Det mærkes også, at forstærkeren har højere opløsning og skildrer klangstrukturer i tonerne bedre. Lydbilledet er både stort og præcist, og betydelig mere nærværende end med de nærmeste konkurrenter.

Hiphop og R&B gengives med god snert og tyngde, og man kan spille overraskende højt, før højttalerne eller forstærkeren går i kompression. Der er rigeligt med dynamisk overskud, så du skal ikke hænge dig i, at den på papiret kun har 2 x 60 watt.

Men også på klassisk musik formår Bluesound at engagere. Hør f.eks. Anne Sofie von Otters fortolkning af Schuberts “Ave Maria”, som får mere stilhed bag tonerne og en klar, tydelig vokal. Jazz tages ligeledes i stiv arm, f.eks. Lars Danielsson og Mathias Eicks “II Blå”. Her kan vi høre overtoner, som vi savner på konkurrenterne, mens bassen anslås stramt og præcis. Selv high-end entusiaster må indrømme, at det er godt.

Her får du en kompakt trådløs forstærker, der lyder som ægte hi-fi på højt niveau.

Læs også:

Sumiko fornyer pickup-sortimentet

En pladespiller uden pickup er som en fisk uden finner. Kontakten med underlaget er afgørende for ydelsen.

Ny serie fra Q Acoustics

Q Acoustics' 3000-serie har arvet teknologi fra den vindende topmodel - og fået et "i" på bagsmækken.

Hjemmebio på 12 kvadratmeter

Hvor der er hjerterum, er der husrum, siger man. Og hvor der er husrum, er der også plads til en hjemmebiograf!

Trådløse sportshørepropper fra Supra

De kevlarforstærkede Nero-X kan tåle hårde træningspas.

Ruark satser på multirum

Med Spotify og Tidal integreret er den lækre MRx fra engelsk Ruark et attraktivt alternativ til de mange trådløse højttalere derude.

LittleZoe dæmper støjen

Her er en forstærker, vi ikke har set før, med en unik løsning på et problem.

Samsung

Samsung lancerer et bredt spektrum af spændende tv’er i 2018, og den avancerede QLED-serie udvides med flere nye modeller.

LG

LG er blevet synonym med kontrastrige OLED-skærme, og sydkoreanerne lancerer et væld af nye modeller i 2018.

Sony

Sony byder på et spændende tv-sortiment lige fra billige LCD-skærme til fuldt spækkede OLED-skærme.

Philips

Philips’ modelsortiment for 2018 domineres af OLED og Ambilight, og de første skærme er allerede ude på butikshylderne!

Panasonic

Japansk Panasonic tilbyder både OLED og LCD i en række prisklasser, og fokus ligger som sædvanlig på at opnå den bedst mulige billedkvalitet.

TCL

Hold øje med kineserne! TCL vil udfordre de etablerede producenter med fuldt spækkede LCD-skærme til gunstige priser.

annonse
annonse
annonse
annonse
-

Lyd & Billede

Som læser har du kun ret til at benytte indholdet på lydogbillede.dk til personlige og ikke-kommercielle formål. Du kan downloade, linke til og udskrive indhold fra lydogbillede.dk til private og ikke-kommercielle formål, forudsat at du henviser til kilden og respekterer eventuelle rettighedsangivelser og/eller -forbehold. Du må ikke bruge indhold til andre formål eller på andre måder end dem, der udtrykkeligt er tilladt.