annonse
annonse
High-End München 2013, del 2

High-End 2013

Som sædvanlig bød årets Münchenmesse på alt fra standardapparater til virkelige obskøniteter. Del to handler om spændvidden.

annonse

IMG_4910-w1200

Som sædvanligt åbnede udstillingen med alpehorn. Det har altid interesseret mig, hvad der bestemmer, hvilket instrument man vælger at gøre karriere med. Her har seks kvinder valgt at kaste deres kærlighed over netop alpehornet.

IMG_5396-w1200

Opera Only hedder denne fleksible italienske forstærker på 1,5 tons. I lukket tilstand ligner den et 12-sidet sort prisme, men når den skal spille, åbner den sig som en anden Transformer og kan trække på alle sine 2 x 60.000 W til de stakkels højttalere, som er tilsluttede. På udstillingen stod den i en af de store haller og var tilsluttet et par af de små højttalere, du ser til venstre i billedet, hvilket betød, at lydoplevelsen ikke sagde noget som helst….

dipol

Nogle gange er dipolhøjttaler mere interessante bagfra end forfra, men dette italienske(?) design virker næsten til at have lånt lidt omkring spalterne fra forsiden på norske Forsman.

IMG_4926-w1200

Noget af det sjoveste for mig på High-End er alle disse varianter af højttalerdesigns. Disse ”gnomer” fra Zingali skulle kunne skræmme hvem som helst i et svagt oplyst lytterum…

IMG_4939-w1200

Giya G3 er den mindste referencemodel fra sydafrikanske Vivid Audio. Den ser måske underlig ud, men den lyder faktisk virkelig godt. Ophavsmanden, Lawrence Dickie, er manden bag den mageløse Nautilus fra B&W, så ekspertisen er der ikke noget galt med. Hos Vivid udvikler han videre på de erfaringer, han fik med Nautilus.

IMG_4941-w1200

Music Hall MFF11 pladespilleren er topmodellen fra firmaet. På pladetallerkenen ligger en plademåtte af – ko!

IMG_4947-w1200

Den største pladespiller fra Clearaudio er voldsomme sager med blandt andet magneaffjedring, dobbelte pladetallerkener og integreret møbel. Her er den nye statement tangentialtonearm monteret.

IMG_4951-w1200

Dynamikks må stå for noget af det sværeste højttalerdesign at integrere i et normalt hjem.

IMG_4954-w1200

Mono rørtrin med KR rør fra tyske Rike Audio. Hvert trin er forsynet med en strømforsyning omtrent dobbelt så stor som en klassisk stationær computer. Konstruktøren, Georg Arsin, manden med fipskægget i billedet, beretter, at bare den sorte plade i forstærkeren koster 10.000 euro, alt for vibrationsdæmpningens skyld. Prisen? 380.000 euro for et par. Hmmmm…

IMG_4967-w1200

Keith Martin fra strømspecialisten Isotek havde verdenspræmiere på den nye Mosaic-serie, som bygger på Ultima-serien, du ser til højre i billedet. Samme grundlæggende teknik i mindre kabinet. Det handler naturligvis om strømrensere og strømstabilisatorer.

IMG_4971-w1200

Endnu en let placerbar højttaler. Den her får os bedre til at forstå begrebet tweeter, eller hvad?

IMG_4976-w1200

Sand alkymi betyder navnet på disse rundstrålende italienere.

IMG_4979-w1200

Flere italienske ejendommeligheder. Italienerne fører absolut an, når det gælder om at skille sig ud rent designmæssigt.

IMG_4980-w1200

Rundstrålende kan man jo ikke ligefrem kalde det, men det er unægtelig et ret frækt design på højttalerne, som indrammer tv´et.

IMG_4983-w1200

Lækker firepunktslagret schweizisk tonearm bestående af tre fritstående tårne. Har aldrig rigtig forstået det der med tårne, man er vel tvunget til at finde protractoren frem i tide og utide for at kontrollere at alt sidder korrekt?

IMG_4989-w1200

Mageløst grimme højttalere i imiteret bladguld-look. Baselementet optager hele højttalerens bagpanel.

IMG_4992-w1200

Pro-Ject har et enormt bredt udvalg af pladespillere, fra billig til dyr.

IMG_4994-w1200

Det var måske ikke så meget lydanlægget på denne Pagani showstopper, at alle var henne og savle over. Men indeni sidder et kvalificeret anlæg fra Sonus Faber, som bør kunne spille ret højt for kunne overdøve motorlyden. Hvis man da vil spille musik, når bilen lyder så lækkert. Måske en mikrofon ved udstødningsrørene, så man forstærker det yderligere?

IMG_5000-w1200

Anlægget, som smelter ind i hjemmet, eller hvad? Der plejer at være ret heftig lyd herinde, hvor man altid spiller på hornopførelser af en eller anden art. I år lød det dog ikke lige så godt af en eller anden grund. Jeg er normalt ingen fan af horn, men det er altid sjovt, når der findes folk, der skiller sig ud.

IMG_5036-w1200

Tyske Avantgarde Acoustics er en af de fremmeste eksponenter for hornhøjttalere og gennem årene lyder det bare bedre og bedre fra deres konstruktioner, må jeg (modvilligt) erkende. Her spiller de højt inde, og med så meget bas, du vel egentlig kan få – bare tjek bassen mellem højttalerne. Den lille røde firkantede sag er vældig spændende. Det er deres nye (dansk udviklede) Zero 1, som er en fuld aktiv skabelse, som spillede, så publikum troede, at det var de store horn – plus basdelen – som var i gang.

IMG_5042-w1200

Wilson Audios sympatiske og ikke mindst musikkyndige demoguru, Peter McGrath, leder efter numre at spille på firmaets uhyre kompetente gulvhøjttalere, Alexia. Må-have faktoren er enorm, men de koster en halv million….

IMG_5049-w1200

Sony associerer vi normalt ikke med high-end. Det betyder ikke, at de ikke kan. Jeg konstaterede med glæde, at disse højttalere spillede virkelig godt, og konstruktionen virkede meget kompetent.

IMG_5056-w1200

Midt i ørkenvandringen mellem det ene musikeksempel tristere end det andet (nordiske udstillinger er et himmerige i forhold til München) hørtes dakadak meget højt i korridoren – indledningsakkorden til Pinball Wizard. Jeg og flere andre gik straks ind og fik vasket ørerne med lidt klassisk rock af bedste art. Det er manden fra PCM, som demonstrerede hvad deres nye Fact12 kunne klare. Det kunne de også! Jeg tog ham i hånd og takkede for at han turde give den fuld gas. Folk trak det også ind…

IMG_5058-w1200

Vil man have en oplevelse af en koncert, der lyder, som var man der selv, så findes der vel ingen bedre måder end at gå til MBL`s rum. Og som sædvanlig havde man musikere på plads, og på et andet tidspunkt var der også en italiener, der spillede opera og demonstrerede sine indspilninger. Hos MBL vover man at spille live og på deres anlæg i samme åndedrag – og det fungerede. Stærkt.

IMG_5094-w1200

King´s Audio med deres guitarhøjttalere – jo, det er en bånddiskant i halsen. Selv synes jeg, at netop disse højttalere trækker interessen lidt ned for deres øvrige produkter. Men ja, jeg ville da gerne have haft dem – just for fun….

IMG_5095-w1200

Pornografi for båndentusiasten.

Læs også:

Vi har haft OnePlus 6 i hænderne

OnePlus udsender ny flagskibsmobil plus deres første trådløse hørepropper.

Øl, high-end og hornmusik

Hvad der var gammelt, er nu nyt.

Besøg hos Samsung Sound Lab

Når man står over for at skulle købe en soundbar eller højttaler i den billige ende, er forventningerne til lydkvaliteten sjældent ret høje. Men hvorfor nøjes, hvis man kan presse citronen og alligevel få fuld valuta for pengene?

Borg'en er landet

Soloprojekt fra en af Eropas største højttalerbagmand - og med støtte fra legendariske Ken Ishiwata.

Dansk hi-fi indtager München

En tur gennem messehallerne på den tyske high-end-messe er som en spadsertur i velkendte omgivelser.

Dykkerkamera fra Panasonic

Hele 31 meter skal det kunne dykke, det lille robustkamera Lumix FT7.

Lad din iPhone blive hjemme

Vi har prøvet Apple Watch, som nu fås med egen mobilforbindelse.

Underfundig grammofon

Selv om Pro-Jects nye pladespiller går under navnet Yellow Submarine, kan den dog ikke spille under vand.

Se lige den Focal-højttaler!

De massive Utopia Evo koster over en million og bruger elektromagnetisme til at booste bassen.

Opgradér højttalerne med indbygget forstærker

System Audio har lavet en ganske smart løsning med en forstærker, som monteres inde i højttalerne.

Ortofon fejrer 100 år

Century er et passende navn til den nye high-end-pickup, som markerer 100-året for Ortofon.

Marantz fejrer Ken Ishiwata

I 40 har Ken Ishiwata været Marantz’ mest vitale konstruktør, og det skal selvfølgelig fejres med jubilæumsprodukter.

annonse
annonse
annonse
annonse
-

Lyd & Billede

Som læser har du kun ret til at benytte indholdet på lydogbillede.dk til personlige og ikke-kommercielle formål. Du kan downloade, linke til og udskrive indhold fra lydogbillede.dk til private og ikke-kommercielle formål, forudsat at du henviser til kilden og respekterer eventuelle rettighedsangivelser og/eller -forbehold. Du må ikke bruge indhold til andre formål eller på andre måder end dem, der udtrykkeligt er tilladt.