annonce
annonce
Sommertilbud: Få fuld digital adgang til Lyd & Billede i 4 uger for 0 kr Prøv i 4 uger
annonce
annonce
(Foto: Producent)
annonce

Hvad pokker er IMAX Enhanced?

For et par dage siden kom meldingen om, at “IMAX kommer hjem til dig”. Denon og Marantz er først ude med certificerede produkter. Men hvad er det egentlig?

IMAX er på vej ud i de små hjem. Et udvalg af nye hjemmebioprodukter vil få “IMAX Enhanced”-certificering, og på lydsiden er det Denons receivere AVR-X4500H og AVR-X6500H og desuden Marantz’ nye processor AV7705, der er først ude.

Når det gælder surround-sound i hjemmet, er Dolby Atmos og DTS:X det nye sort, da disse lydformater giver ægte objektbaseret 3D-lyd derhjemme. Det skyldes, at man får lyd fra loftet såvel som rundt om én, og man får følelsen af, at objekter hænger i luften frem for at komme fra højttalere.

IMAX-biograferne har deres egen variant af dette, kaldet IMAX Immersive Sound. I princippet gør det meget af det samme, men det er et eget lydformat. Tænk, nu får vi IMAX derhjemme, i form af IMAX Enhanced. I samarbejde med DTS. Men hvad er det?

Filmtitler, der udkommer på forbrugermarkedet, har ikke noget separat IMAX-lydspor. Med andre ord må der være tale om en ren certificering frem for at tilføje noget eget. Eller hvad? Tjah, der er måske noget om det alligevel.

IMAX Enhanced og DTS:X

Man kan nemlig læse på imaxenhanced.com, at det er et samarbejde med DTS. Går man mere i dybden, finder man ud af, at DTS:X og biograf-lydformatet IMAX Immersive Sound begge har rødder i samme lydplatform, nemlig MDA (Multi-Dimensional Audio), der er udviklet af SRS Labs. Med andre ord er de ikke så langt fra hinanden, og det kan meget vel være, at IMAX Enhanced kan tage et DTS:X-lydspor og trække det i retning af IMAX Immersive Sound i dekodningen.

Også billede

IMAX Enhanced gælder ikke kun lyd, men også billede. Her i samarbejde med bl.a. Sony og Paramount. Ud over at være ren certificering for tv’er, der opfylder IMAX’ hemmelige standarder (og hvor tv-producenterne er villige til at betale for certificeringen), så skal IMAX Enhanced genkende 4K HDR-titler, der er digitalt remastered af IMAX, og give billedet på disse titler noget ekstra i form af skarphed, kontrast og dybdefølelse.

Værd at vente på?

Hver gang der kommer en ny generation af receivere, bringer de noget nyt med sig. Denne gang ville det være naturligt med fuld understøttelse af HDMI 2.1 – og så alligevel ikke. Jo, de nye Denon- og Marantz-produkter får understøttelse af visse HDMI 2.1-funktioner såsom eARC (HD-lyd gennem lydreturkanalen), men ikke af 8K video-opløsning. Det kunne forgængerne sådan set også, så nyheden denne gang lader til at være netop IMAX Enhanced. Som vil tilføre noget, men ikke nødvendigvis skriger “må have!” i denne omgang i hvert fald.

Endelig ser vi ud til at få en ny generation af receivere, der ikke får én til at føle, at sidste års modeller er forældede. Med andre ord: Hvis du ejer den fantastiske Marantz SR8012 eller den glimrende Denon AVR-X6400H, ser det ikke – ved første øjekast – ud til, at der er nogen grund til at opgradere.

imaxenhanced.com

 

Læs også

4K Blu-ray spillere

4K Blu-ray spillere

4K Blu-ray jorder streaming-tjenesterne og udfordrer professionelle biografer på lyd- og billedkvalitet. Der er linet op til duel i high-end-klassen!

Tilføj som favorit
SVS lover at sprænge grænserne

SVS lover at sprænge grænserne

Ingen andre subwoofere giver bedre ydelse for pengene end SB-3000 og PB-3000, ifølge SVS.Tilføj som favorit
Hjemmebio i millionklassen

Hjemmebio i millionklassen

Lyt til high-end og se ultra-hjemmebio i Hortshøj ved Aarhus d. 14. november.Tilføj som favorit
Dobbelt op på high-end

Dobbelt op på high-end

Rekordmange mærker og udstillere gør den københavnske messe til årets high-end-trækplaster. Ken Ishiwata kommer også!Tilføj som favorit
Sony-soundbars får bedre lyd på lydreturkanalen

Sony-soundbars får bedre lyd på lydreturkanalen

Sony giver tre af deres eksisterende soundbars eARC-opdatering.Tilføj som favorit
Bluesound-soundbar kan nye tricks

Bluesound-soundbar kan nye tricks

Pulse Soundbar 2i får AirPlay 2 og kan spille højopløst lyd via lydreturen med eARC.Tilføj som favorit
Kovending i HiFi Klubben

Kovending i HiFi Klubben

Hi-Fi Klubben vil ændre alle sine butikker i Europa til demorum. At salg skal i stedet ske over nettet.Tilføj som favorit
Pioneers første 4K Blu-ray-afspillere oser af kvalitet

Pioneers første 4K Blu-ray-afspillere oser af kvalitet

UDP-LX500 og UDP-LX800 er designet til at minimere støj og give det bedste inden for billede og lyd.Tilføj som favorit