TESTS Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

Kommer Ultra HD Blu-ray i 2015?

Næste generation af Blu-ray-formatet, som får 4K-opløsning, ventes klar sidst på på året.

Skrevet af / 26/01/2015 - 14:39
Kommer Ultra HD Blu-ray i 2015?

Elektronikåret 2015 blev officielt skudt i gang under CES-messen tidligt i januar. Men med undtagelse af Panasonics afsløring af en ny prototype var det sparsomt med nyheder om et kommende Blu-ray format med 4K-opløsning.

Organisationen bag BD-formatet, Blu-ray Disc Association, har imidlertid offentliggjort nogle af specifikationerne på det kommende format, som har fået det officielle navn Ultra HD Blu-ray.

Nyt fysisk diskformat
UHD BD-skiverne vil med undtagelse af et nyt logo ligne dagens 12 centimeters BD- og cd-skiver. Forskellen ligger i indhold og lagringskapacitet. UHD BD-skiverne rummer fra 66 GB (dobbeltlags) til 100 GB (trippeltlags). UHD BD-afspillerne bliver bagud kompatible med standard BD, DVD’er og cd’er.

Opløsningen bliver på 3.840 x 2.160 pixels med billedfrekvenser op til 60 fps (frames per second). Med andre ord åbnes der for, at film som Hobbitten, der er optaget med højere billedfrekvens (også kalt HFR) kan vises i originalt format. Interessant nok nævnes der ikke noget om 3D i de nye specifikationer. Det er i så fald dårligt nyt for Avatar-instruktør James Cameron, og andre tilhængere af 3D-film.

UHD BD åbner også for at vise et bredere farvespektrum end tidligere. Nærmere bestemt 10 bits farvedybde med støtte for HDR (High Dynamic Range).

Specifikationerne for lydsiden er ikke bekræftet, men det ventes, at et eller flere objektbaserede lydformater som Dolby Atmos, Auro 3D og DTS-X bliver en del af den nye standard.

HEVC videokompression
For at få plads til en helaftensfilm, lydspor og ekstramateriale på diskene er der brug for en effektiv komprimering. Standarden for videokompression vil være HEVC, den samme som bl.a Netflix i dag bruger til streaming af sit 4K-indhold. UHD BD lover imidlertid en langt højere bitrate (Over 100 Mb/s) sammenlignet med streaming (15-20 Mb/s), hvilket kan oversættes til bedre billedkvalitet med mindre synlig komprimering.

De endelige specifikationer for Ultra HD Blu-ray bliver offentliggjort  senere i 2015. De første afspillere ventes lanceret i USA i julen 2015 med en efterfølgende europæisk lancering tidligt i 2016. Erfaringsvis kan det betyde, at vi skal ind i 2016 eller 2017, før formatet får ordentligt fodfæste med et fornuftigt udvalg af film.

Lanceringen kommer i en tid, hvor streamingtjenester som Netflix og Amazon er i hastig vækst, og hvor det også er muligt at downloade 4K-film til harddisk. Nogle vil derfor hævde, at det er sidste udkald for at lanceret et nyt fysisk filmformat. UHD BD henvender sig imidlertid til entusiaster, som ønsker højest mulig kvalitet på billede og lyd, og som sætter pris på at have en fysisk filmsamling. Noget, som i hvert fald BDA ser ud til at have en tro på vil gælde også i fremtiden.

Hvad mener du? Er de nye Ultra HD Blu-ray film og afspillere værd at vente på?

Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun blev ansat som journalist på Lyd & Billede i 2004 og har spillet en aktiv rolle i udviklingen af Lyd & Billede som magasin og website. Audun er ekstremt kvalitetsbevidst og kendt for sine kræsne ører og sit skarpe blik. Som redaktionschef holder han et vågent øje med alt, hvad journalisterne skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Billedes TV-tests.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

Nyhed

LB+ Total uge

Fuld adgang til alt indhold i en uge

LB+ Total måned

Fuld adgang til alt indhold i en måned

LB+ Total 12 måneder

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder

25,- / for 1 uge
49,- / for 30 dage
93.25,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.

Ny super-soundbar fra Klipsch

Ny hjemmebiograf-sværvægter fra Denon

Samsungs lancerer nye laserprojektorer

Epson frister med gigantbillede

Vanvittig soundbar fra Nakamichi

Budgetvenlige højttalere

Alt hvad du har brug for til hjemmebiografen

Google-streamer med kunstig intelligens

Dolby vision kommer til en biograf nær dig

4K-projektor: Hjemmeunderholdning på den store skærm

Hisense PX3-PRO: Kæmpebillede på kort afstand

Her er årets nye hjemmebiograf-produkter fra Sony

Scroll to Top