annonse
annonse
annonse

BeoLab 90: B&O laver banebrydende højttaler

Bang & Olufsen fejrer 90-års fødselsdagen med et monster af en højttaler!

Foto: Bang & Olufsen
Foto: Bang & Olufsen

18 højttalerenheder, 18 D/A-konvertere, 8.200 watt forstærkereffekt, 65 kg rent aluminium og 135 kg i alt pr højttaler er de vitale mål på BeoLab 90, som er Bang & Olufsens mest ekstreme højttalerkonstruktion nogen sinde. Det kan lyde som “overkill”, men når målet er at bryde lydmuren og bøje akustikkens love, kræves der tungt skyts! Bang & Olufsen har nemlig meget høje ambitioner med sit nye flagskib, som lanceres i anledning af firmaets 90-års jubilæum.

Kompromisløs højteknologisk højttaler
De fleste højttalere fra B&O begynder deres karriere som en skitse på designerens bord. Formen kommer først, imens det er op til ingeniørerne at løse de tekniske udfordringer, og få det hele til at fungere som en højttaler. B&O’s højttalerafdeling har gennem årene opnået stor erfaring, når det gælder om at få god lyd ud af selv de mest “umulige” blyantslanke konstruktioner som BeoLab 18 (topmodellen Beolab 5 var en undtagelse, hvor det i højere grad var lydkvaliteten, der påvirkede David Lewis’ design .)

BeoLab-90-2-psc-w-Avant-Lifestyle-Low-Res
Foto: Bang & Olufsen

Med den nye flagskib er tingene vendt på hovedet. Bang & Olufsens chef, Tue Mantoni, har efter sigende givet ingeniørerne carte blanche til at bygge den højttaler, de helst ville. Derefter har det været op til designafdelingen at finde en form, der passer til de lydnæssige behov. Geoff Martin, som er Bang & Olufsens “gyldne øre” og specialist i lyddesign, har været ansvarlig for udviklingen af ​​lyden, imens designet blev udført af tegnestuen Frackenpohl Poulheim (som blandt andet også står bag Beosound Moment).

Lyd hele vejen rundt

BeoLab-90-side-view-2-psc-Lifestyle-Low-Res
Foto: Bang & Olufsen

Formålet med BeoLab 90 har tydeligvis været at sætte B&O’s navn på kortet hos kræsne high-end-kendere, samt at henvende sig til de kunder, der ikke kerer sig over et ekstra nul eller to på prisen. Resultatet ser meget iøjnefaldende og originalt ud: Højttaleren i sig selv minder om et studie i geometriske former. Kabinettet er sekskantede og støbt i aluminium. Udenpå er højttaleren indsvøbt i flere “sejl” af højttalerstof, som dækker højttaleren på alle sider.

Foto: Bang & Olufsen
Foto: Bang & Olufsen

BeoLab 90 spiller også lyd i alle retninger. Totalt er der syv diskanter, syv mellemtoneenheder og fire basenheder i hver højttaler, alle hente på øverste hylde hos Scanspeak. Og alle med egen forstærker, DSP og D/A-konverter. Tilsammen søger disse for 360 graders spredning af lyden.

Annonse: Artikkelen fortsetter nedenfor

Hvad skal bruge en så stor spredning til, kan man spørge? De fleste af os plejer alligevel at placere højttalerne tæt på en væg og sætte os selv midt foran dem.

Svaret er, at BeoLab 90 er designet til at fungere optimalt i både dette og en række andre lyttescenarier. Lyden, som vi hører fra højttalerne er en kombination af den direkte lyd fra højttaleren og den reflekterede lyd fra de omkringliggende flader, som desværre har en tendens til at farve og maskere den lyd, som vi ønsker at høre. Dette er netop, hvad B&O vil styre med, hvad de kalder Beam Width Control – kontrolleret spredning af lyden i rummet. Virkemidlerne er ret ekstreme, idet højttaler elementer er ikke kun har til opgave at lave en lyd, men også “fjerne” uønsket lyd. Sidder du midt foran højttalere, vil de sidemonterede højttalerenheder blive anvendt til at modvirke reflektioner fra sidevæggene, så du i praksis kun hører den direkte, upåvirkede lyd fra frontmonterede enheder.

Det andet virkemiddel er noget, som B&O kalder Beam Direction Control. Med denne funktion bruges den samme avancerede teknik til at forbedre lyden i andre retninger, for eksempel i retning af spisestuen eller køkkenet, da der lægges vægt på den bedst mulige “omgivelseslyd”. Man kan skifte mellem disse forskellige lyttescenarier med fjernkontrollen.

Det kunne i teorien lyde som noget, Bose eller andre kunne have udklækket til en billigere pris. Men det er lidt mere avanceret end som så: En enkelt BeoLab 90 indeholder lige så megen processorkraft, DAC’er, forstærkere og højttalerenheder, at man kunne sammensætte et temmelig sofistikeret surroundanlæg med det! Og her er der tale om højttalere, dedikeret til at skabe den bedst mulige stereolyd.

Lyd&Billede fik teknikken demonstreret tidligere i år under et besøg bag lukkede døre på fabrikken i Struer, og vi kan nu afsløre, at det var prototypen på Beolab 90, som vi hørte. Vi kan bevidne, at effekten er besnærende. Højttalerne spiller sammen med lytterummet på en måde, vi ikke har oplevet før. Personligt har jeg aldrig hørt et mere holografisk realistisk lydbillede, hverken i eller uden for sweet spot. BeoLab 90 er også en fuldblods, fullrange-højttaler, der ikke overlader noget til tilfældighederne. Geoff Martin og hans team har helt sikkert finpudset og trimmet konstruktionen meget siden dengang – og vi håber at få mulighed for en fuld test af kolosserne i den nærmeste fremtid!

Læs Tonmeister Geoff Martins egen “Behind the sceness” blogg om højttalerne her.

BeoLab 90 er den mest komplette højttaler, vi nogen sinde har skabt. Den er et studie i enestående håndvkrk, ideelle materialer og overlegen teknologi. Fremtidige Bang & Olufsen-produkter kommer til at nyde godt af den knowhow, vi har fået i forbindelse med udviklingen af BeoLab 90 – og vore kunder kommer til at elske lyden af denne exceptionelle højttaler i deres hjem,” siger Bang & Olufsens CEO, Tue Mantoni.

BeoLab 90 kan købes i udvalgte Bang & Olufsen-butikker fra den
17. november 2015, som er dagen for Bang & Olufsens 90-års jubilæum. Vejledende udsalgspris: 249.996 kroner pr. stk!

Har du noget at tilføje?

Velkommen til Lyd & Billedes diskussionsforum. Vi vil gerne vide, hvad du mener. Hold dig til emnet og vær saglig, så slipper vi for at slette eller moderere indlæg. Andre spørgsmål eller synspunkter rettes til redaktion@lydogbillede.dk.
Acer går efter Apple New York: Efter succes med at nå gamerne, vil Acer nu have fat på de kreative brugere.
Test
Leica Q2
Verdens bedste ­kompaktkamera

Når kun det bedste er godt nok, kan Leica Q2 være svaret.

Gruppetest
7 væghøjttalere
Hæng lyden op på væggen

Hvorfor acceptere middelmådig lyd, bare fordi du ikke vil have store, prangende højttalere i stuen?

Samsungs super selfie-kamera Den nye A-serie går fra budget til luksus med heldækkende skærm og vendbart tripelkamera.
Test
Sony Xperia 10 Plus
Aflangt langskud

Trods sin 21:9-skærm har Xperia 10 Plus for mange kompromiser til at overbevise.

Samsung Galaxy Fold kan bestilles om 14 dage Danmark er blandt de første lande i verden, hvor Samsung Galaxy Fold kommer til salg.
Test
Motorola moto G7 Plus
Kongen af mellemklassen

Motorola moto G7 Plus taler til fornuften. Selvfølgelig er flagskibsmodellerne på markedet bedre, men de er også tre gange dyrere.

Her er IKEAs smart-højttalere Til sommer kommer højttalerne Symfonisk, som er resultatet af et samarbejde med Sonos.
Åbent kontorlandskab? Disse hovedtelefoner lover evig lykke Logitech lancerer to modeller til dig, der er generet af støj i kontorlokalerne.
Spejlrefleks? Nej, prøv igen Panasonic Lumix G90 er lidt ud over det sædvanlige.
77″ trylleri fra B&O Kan man skjule et tv på næsten to meter i diagonalmål? Bang & Olufsen gør et overbevisende forsøg på det.
Test
Avantgarde Acoustic Zero TA XD
Fuldfed forhammer

Kan nogen få naboerne til at holde kæft? Jeg prøver at høre musik her!

Test
Canon RF 28-70 mm f/2 L USM
Perfektioneret lysstærk zoom

Du har ikke set magen. Det har vi heller ikke. Canons massive 28-70 mm er simpelthen for sej.

annonse
Kan du gætte hvad det er? Det er en McIntosh, men det er ikke en forstærker ...
Gruppetest
Tre Gaming headsets
Strid i familien

Logitech vs. Logitech. Har du brug for den dyreste model for at vinde, eller er den billigste i virkeligheden bedst?

Test
Rega Aura MC
En analog åbenbaring

Rega Aura MC er phono-trinet, der laver guld ud af sort vinyl.

Laptopfølelse på iPad Pro Beskyttelse og bagbelyst tastatur til de nye iPad Pro-modeller.
Test
Huawei P30 Pro
Vildeste mobilkamera nogensinde!

Huawei P30 Pro er den bedste kameramobil på markedet og placerer igen Huawei solidt på kameratronen, hvor de har siddet sikkert siden sidste år.

Test
Argon Audio Forte A4
Over deres klasse

Argons billige minihøjttalere leger David mod Goliat med testerens stereoanlæg.

Kamera med printer Canon Zoemini udskriver dine billeder.
B&O og Rimowa rejser på business class Lancerer eksklusiv flightcase til Beoplay H9i.
Tesla bygger fabrik i Norge Skal køre på batterier og vandkraft. Det berømte vandfald Vøringsfossen lægges i rør.
Test
Pinell Supersound 301
Velklingende bordradio

Pinell Supersound lever op
til sit navn med bedre lyd
end konkurrenterne.

Test
Netgear Orbi Voice RBK50V
En meshforståelse

Mesh-netværk inklusive Alexa-højttaler? Lyder smart, men Netgear Orbi Voice RBK50V er en god idé, der er dårligt udført.

Klassisk rock på biblioteket Oplev vintage high-end på biblioteket, og lyt til musik som på kult-barerne i Japan.
Gruppetest
Tre high-end hovedtelefoner
Gentagne øregasmer

Vi havde aldrig forestillet os, at lukkede hovedtelefoner kunne lyde så forbandet godt!

Support Abonnement

Vores kundecenter hjælper dig, hvis du har spørgsmål vedrørende dit abonnement. Du kan ringe til os eller sende en mail.

Support Tlf: 89 88 28 33 

 

Support email: abo@lydogbilde.no 
×
Modtag Lyd & Billedes Nyhedsbrev


×