annonse
annonse

Hi-Fi

Lav ”vinylplader” med 3D-printeren

En amerikansk dame har 3D-printet en fuldt brugbar plade til pladespilleren.

San Francisco, blandt andet kendt for sin anderledes og kreative befolkning, er også hjemsted for Amanda Ghassaei. Amanda fandt ud af, at hun ville afprøve grænserne for, hvad en 3D-printer er i stand til. Nemlig ved at printe en plade med musik.

Amanda konverterede en digital lydfil til en cad-model (tegneformatet, som 3D-printeren forstår) af en LP-lignende plade. Denne tog hun med til en butik i San Francisco, som tilbyder 3D-printning med den professionelle printer Objet Connex500. Denne printer med en horisontal opløsning på 600 ppi og horisontal opløsning på 16 mikrometer.

Musikpladen viste sig at være fuldt spilbar, men med kraftig reduceret lydkvalitet i forhold til normale LP-plader. Samplingsfrekvensen blev tilsvarende 11 kHz, hvilket afskærer overtonerne ved ca. 5,5 kHz. Opløsningen på 5-6 bit er under en tusindedel af cd´ers 16-bit. Så det er mere tale om en morsom kuriositet fremfor noget for den audiofile. Men det faktum, at det var fuldt muligt at genkende musikken på pladen, er imponerende nok i sig selv.

Hør resultatet her:

Amanda Ghassei har på sin blog publiceret en detaljeret beskrivelse af, hvordan du kan 3D-printe dine egne plader.

Cad-model af pladen før 3D-printning. Af Amanda Ghassaei.

Kilde: nyteknik.se

Vær altid opdateret!

Fri adgang til Lyd & Billede digitalt i en måned

0,-