Kast mobilen op i skyen

Med en smartphone kan du tjekke mails, sociale netværk og game. Men du kan meget mere. Hvis du kobler den lille computer til en cloud-tjeneste, hvor de tunge data ligger på servere et sted derude, eksempelvis i USA, kan du lukke op for en verden af muligheder. Læs her, om du udnytter din lille lommecomputers store potentiale.

Gem dine tanker, referater og ideer
Du sidder i toget, og som ramt af lynet slår en idé ned i dig: Ved at åbne en netbutik med varer med emballage, der er nem at åbne, er der et kæmpe marked af ældre, der bliver glade. Sådan en idé skal skrives ned med det samme. Også digte, sange, kærlighedserklæringer og lignende har godt af at komme på skrift, mens de endnu er geniale. Og hvorfor egentlig slæbe en bærbar med til mødet, når smartphonen med Bluetooth-keyboard er lige så god at tage referat på? Når du senere sidder hjemme i stuen, på arbejdet eller med den bærbare i toget, er det nemt at finde noterne frem igen.

Evernote – er nok den mest kendte løsning til noter. Det er gratis, men for 25 kroner per måned får du ekstra plads og muligheder. Der er en app til iPhone, Android, WP7 og BlackBerry.

Übernote – er også kendt. Det er gratis, og der findes en uofficiel app, ”UberPad”, til Android, men det simple mobilsite m.ubernote.com fungerer også udmærket.

SpringPad – er en gratis favorit for mange på iPhone og iPad. Der findes også en app til Android, og derudover må man ty til mobilsitet.

Google Docs – er gratis og fås som app både til iPhone, Android, Nokias Ovi Store og er udmærket til at tage noter i, selvom systemet ikke er bygget op til notebrug og mangler mulighed for at tagge noterne. Til WP7 fungerer Goggle Docs-appen også fint.

Lagr musikken og filmen i skyen
Du kan droppe at købe en giga-micro-USB til al din musik, hvis du beslutter dig for at gemme al din musik i skyen. Ved at streame fra en cloud-tjeneste har du al den musik, du ønsker. Hvor som helst, også fra vennens computer. Afspilning over mobilen kræver dog, at du har en god og billig dataforbindelse. Derudover kan du med nogle tjenester gemme musik offline, når du er i udlandet.

Annonce: Artiklen fortsætter nedenfor

WiMP – for 100 kroner om måneden er WiMP fra norske Aspiro et oplagt valg for flertallet, der vil kunne streame blandt 10 millioner sange. Telenor-kunders dataforbrug er gratis med WiMP. Du kan gemme musik offline i en måned.

TDC Play – er telegigantens streamingtjeneste, som stilles gratis til rådighed for kunderne. Kataloget er en anelse mindre end WiMP’s, men tjenesten har ellers stort set samme funktioner inklusive offline-lytning.

Spotify – er rost til skyerne og er allerede blevet en kæmpe succes, efter tjenesten kom til Danmark for få måneder siden.

iTunes Match – er Apples kommende cloud-tjeneste, som iPhone- og iPad-ejere kan bruge til at lægge al musikken i. Dermed har man altid adgang til hele sit musikkatalog, når man er på farten og har dataforbindelse. iTunes Match er allerede lanceret i USA forventes klar til brug i Danmark til næste år.

TDC Homedisk – er den danske telegigants tilbud om en 500 gigabyte ekstern harddisk til hjemmet med automatisk online-backup inkluderet. Via en app til iPhone og Android kan man lytte til sin digitale musik eller se billeder fra mobilen. Det koster 398 kroner i oprettelse og derefter 49 kroner om måneden.

Voddler – er en gratis film-app til både iOS og Android, hvor du betaler per film, du ser. Mange ældre titler kan ses gratis, reklamefinansieret naturligvis.

Lav backup i skyen
Som du bruger din smartphone mere og mere, får du også fyldt den med vigtige filer, der vil sætte grå hår i hovedet på dig, hvis de skulle fordufte. Det er dokumenter, billeder, videoer, pdf’er og arbejdsdokumenter. Gør dig selv en tjeneste og sov godt om natten. Lav backup.

Dropbox – er den til dato mest kendte tjeneste til at lave backup og deling af store filer. Det gøres manuelt ved hver enkelt fil, og de to første gigabyte er gratis. For godt 50 kroner om måneden får du 50 gigabyte. Der er apps til iOS, Android og BlackBerry.

LiveDrive – er en succesfuld og nem backup-tjeneste, der også har en app til iPhone og iPad. Det koster fra 42 kroner om måneden, men så er der ubegrænset plads.

Box.net – er ligesom Dropbox en simpel backup-tjeneste, hvor der i den gratis version er fem gratis gigabyte og mulighed for at uploade filer, der maksimum fylder 100 megabyte. En opgradering koster godt 50 kroner om måneden. Der er apps til Android, iOS og HP TouchPad, ligesom der er et mobilsite. I øjeblikket kan man få 50 gigabyte gratis plads, hvis man opretter sig som bruger via tjenestens app til iPhone eller iPad.

Arbejd på farten
Alle kan læse og sende arbejdsmails over telefonen på kryds og tværs til kollegerne. Men der eksisterer flere redskaber, der forbedrer din arbejdsevne på farten. De fleste tjenester er gratis for få personer, men koster lidt penge, når det er større virksomheder, der skal bruge dem.

Podio – er en form for socialt værktøj for virksomheder, så medarbejderne nemt kan arbejde sammen. Firmaer kan selv forbedre Podio ved at lave egne apps med funktioner, der passer til deres specifikke behov, eksempelvis en funktion til deling af opgaver eller planlægning af events. Apps til iPhone og Android sørger selvfølgelig for, at du kan arbejde på farten – det fungerer meget bedre end blot at sende e-mails på kryds og tværs.

Basecamp – er et værktøj, der kan få team til at arbejde bedre sammen. I kan dele filer, tilrettelægge kalenderen, styre arbejdsopgaverne og give feedback. Der er et mobilsite, som gør Basecamp til et værktøj på farten.

Yammer – er et socialt værktøj, der er bygget til at få et firmas medarbejdere til at arbejde bedre sammen, crowdsource ideer og lignende. Der er apps til iOS, Android, Windows Mobile og BlackBerry, og værktøjet kan integreres med Sharepoint, Box.net, Twitter og andet.

Confluence – er et samarbejdsværktøj fra australske Atlassian, der har skabt en hybrid mellem et Wiki-site og et socialt netværk med vide muligheder for integrering med eksempelvis Sharepoint og tilpassede funktioner. Der er tredjeparts-apps til iOS og Android, men ellers kan man installere themes, der gør det nemmere at tjekke Confluence på farten.

Din p-OS-shers løsning
Selvom mange, små, selvstændige løsninger er friske og fede, så er det også lækkert, når producenten, der står bag operativsystemet (OS), står for backup og cloud-funktionaliteter. Det medfører som regel en fiks integrering og en glidefri hverdag. Vi tager et kig på de største producenters tilbud.

Android er cloud med sky på
Googles udgangspunkt er, at så meget som muligt skal ligge i skyen. Det betyder, at kontakter eksempelvis lagres online, ligesom eksempelvis Google Dokumenter ligger online. Google har dog ikke en central tjeneste, der står for al backup. Det er spredt ud over forskellige produkter. Hvis du eksempelvis slår Instant Upload til i Googles nye app til det sociale netværk Google+, gemmer mobilen automatisk, via enten mobilnetværket eller Wi-Fi, billeder i Google+. Du kan senere dele dem, hvis du vil. Sms-beskeder og andre filer skal du selv gemme, eksempelvis ved at betale 26 kroner for Android-appen Sprite Mobile Backup, der kan gemme sms-beskeder i din Dropbox eller Box.net.

Apple gør det nemt
Navnet iCloud siger sig selv: Her ligger alt i skyen. Tjenesten sørger automatisk for, at du altid har adgang til musik, apps, billeder og dine dokumenter på tværs af dine Apple-enheder. Tjenesten synkroniserer over Wi-Fi, og også e-mails, kontakter og kalenderen ligger i skyen.

Nokia har haft tilbud længe
Den finske gigant har flere efterhånden ældre tjenester, der hjælper dig med at gemme data i skyen. Med Ovi Share kan du gemme og dele billeder og videoer, mens du med Ovi Sync og Mail gemmer kontakter, mail, kalender, apps og så videre. Når du køber en ny Symbian-mobil, kan du derfor nemt gøre den personlig. Ovi Suite kan også tage backup af sms-beskeder.

Microsoft har store ambitioner
Microsoft My Phone er Microsofts backup-tjeneste til Windows Phone 7. Med My Phone kan du gemme billeder og synkronisere kontakter, kalendere, beskeder og så videre. Du kan også uploade billeder til gigantens backup-tjeneste SkyDrive. De basale tjenester er gratis. Også delingsværktøjet SharePoint Workspace Mobile er en fast del af Microsoft Office Mobile på WP7. Og så har giganten deres Microsoft Exchange, der er et yderst populært synkroniseringsprodukt for kalendere og e-mails for virksomheder – det virker på de fleste smartphones.

Har du noget at tilføje?

Velkommen til Lyd & Billedes diskussionsforum. Vi vil gerne vide, hvad du mener. Hold dig til emnet og vær saglig, så slipper vi for at slette eller moderere indlæg. Andre spørgsmål eller synspunkter rettes til redaktion@lydogbillede.dk.
Duel
Gaming laptops

Ny sherif i byen

De første maskiner med Nvidias hidtil hurtigste PC-grafikprocessor er ankommet. Hvem kommer først over målstregen?

Det er nu du skal købe iPad

Hvis du går med planer om at købe en ny tablet, så er tiden inde.

Lysstærkt portrætobjektiv til Sony Alpha

Stille, hurtigt og med nydelig bokeh er blandt egenskaberne på 85 mm f/1.4 fra Samyang.

Test
Canon EOS RP

Røverkøb fra Canon

Canon EOS RP er ikke uden kompromiser, men er aggressivt prissat og meget tilfredsstillende at bruge.

Alt om Samsungs 2019 QLED-TV’er

Samsungs kommende 2019-modeller får et markant løft i billedkvalitet, og denne gang gælder det ikke kun for topmodellerne.

Messebilleder fra Sound Society 2019

Fuldt hus, da Hotel Royal for anden gang var rammen om den aarhusianske high-end-messe.

Test
Line Magnetic Audio LM-805iA

Glødende klangmester

Fordomme står for fald med en af de bedste rørforstærkere, vi har testet.

Vores yndlingskamera er blevet bedre

Leica Q2 er måske det perfekte rejsekamera.

Sonos One får ny indmad

Brugeroplevelsen med Sonos One Gen 2 er den samme som før. Så hvad er egentlig nyt og anderledes?

Test
Acer Swift 5 SF515-51T-58UX

Acer på slankekur

Acer Swift 5 er den letteste ultrabærbare i sin kategori. Men derfor er den alligevel ikke nogen letvægter!

anmeldelse
Triple Frontier

Greed is good…

Tidligere amerikanske elitesoldater beslutter sig for at røve en sydamerikansk narkobaron. Det går helt ikke helt efter planen.

Test
Audiovector QR5

Den mest komplette ­højttaler

QR5 leverer rytmerne uden tøven, giver musikken luft – og slår næsten benene væk under deres egne topmodeller.

Test
ikko OH1

Biller i ørerne

Kinesiske ikko debuterer med høje ambitioner til hverdagspris.

Test
RME ADI-2 DAC

Den bedste lyd vi har hørt

Du finder næppe en bedre DAC til prisen end RME ADI-2 DAC.

Test
Stax SR-009s

Det her er ikke lyd – det er magi

Nu ved jeg, hvordan det er at have et helt univers presset ind mellem ørerne.

Test
IKEA TRÅDFRI Gateway

IKEAs port til det smarte hjem

Skal man have mest muligt ud af sine TRÅDFRI Smart Home-produkter, kommer man ikke uden om TRÅDFRI Gateway.

Test
IKEA TRÅDFRI Lysdæmpersæt

Smart pære for nybegyndere

IKEA TRÅDFRI Lysdæmpersæt er nemt at komme i gang med. Men er ikke særlig smart på egen hånd.

Test
Klipsch Cornwall III

Sprælsk 60-årig

De store Klipsch-højttalere spiller overraskende friskt og levende af 60-årige at være.

MWC 2019: Nye PC’er fra Lenovo

MWC er ikke kun en mobilmesse. Lenovo havde pc'er til både sjov og alvor.

Gruppetest
5 gaming-tastaturer

Fingeren på fyr-knappen

Luftfartsmaterialer og toptunet finmekanik er, hvad der skal til, hvis du vil komme sejrende ud af kampen på skærmen. Vi har lagt hånd på fem af de bedste mekaniske tastaturer til spil.