annonse
annonse

Rumfoto

I jagten på fjerne planeter behøves kamerateknologi af en ganske anden slags, end vi forbrugere får serveret.

annonse

Jagten på fjerne planeter, såkaldte eksoplaneter, synes ikke at aftage. I stedet tages den nu til et helt nyt niveau, med avanceret teknologi.

Indtil nu har man opdaget fjerne planeter ved at studere moderstjernes opførsel. Enten ved at observere hvordan planetens gravitation påvirker stjernens bane eller ved at se små variationer i stjernens lys.

Direkte planetobservation
Nu er det tid til at stoppe med at rode rundt og i stedet tage billeder direkte af planeterne. Ved at blokere stjernes lys, men slippe lyset igennem, som planeterne reflekterer. Sig goddag til rumkameraet Gemini Planet Imager, eller GPI.

Problemer med strølys fra stjernerne
Eftersom GPI skal stationeres på bjerge og ikke sendes op i verdensrummet, er kameraet udsat for problemer med strølys fra stjernerne, forårsaget af jordens atmosfære. Det er også denne effekt, som gør, at det ser ud som om, stjernerne står og blinker på nattehimmelen, og alt af sådanne artefakter er uønskede, når man skal forsøge at observere ting omkring stjernen. Problemet skal løses, hvis man skal have mulighed for at se objekter i nærheden af stjernen. Løsningen er såkaldt adaptiv optik.

GPI-MEMS3

Et spejl på størrelse med en mønt bruger 4.000 aktuatorer for at kompensere for forvrængninger i jordens atmosfære. Foto: Daren Daren Dillon/UCSC.

Adaptiv optik
De fleste store teleskoper på jorden bruger adaptiv optik – et spejl vrikkes omtrent tusind gange i sekundet for at kompensere for forvrængninger i atmosfæren, som forårsager strølys fra stjernerne. Adaptiv optik omdirigerer strølys og forvandler dermed stjernen til en knivskarp pixel.

Avanceret silisiumspejl
GPI tager denne teknologi til sit yderste ved hjælp af over 4.000 sensorer, som styrer et spejl til at omdirigere strølystet. Normalt vil det kræve et spejl, som måler over 40 cm på tværs. Men ved at lave spejlet af silisium i stedet for glas, har man klaret at krympe det ned til størrelsen af en mønt! Dette har været nødvendigt for at få det til at passe sammen med det 8 meter lange teleskop ved navn Gemini South, stationeret i Chile.

Fjerne stjerne, afsløre planeten
Når strølys er borte, vil et instrument kaldet en koronagraf totalt blokere for lyset fra stjernen, men samtidig slippe lys ind, som de omkredsende planeter reflekterer. Således kan astronomerne se planeten, mens stjernen forsvinder.

Aflæs varme og atmosfære
Derefter vil noget så smart som en spektrograf aflæse den infrarøde varme fra planeten og desuden kunne aflæse sammensætningen af metan, vanddamp eller carbondioxid i atmosfæren. Dette er helt nyt og vil gøre det langt nemmere at kunne finde beboelige planeter.

Hvorvidt E.T. ringer hjem efter dette er en helt anden sag.

Kilde: Wired.com

Læs også:

Alt om Samsungs 2018 tv-modeller

Samsung lancerer et bredt spektrum af spændende tv’er i 2018, og den avancerede QLED-serie udvides med flere nye modeller.

Hi-Fi

"Det tør vi godt gøre en gang til!" siger en træt, men tilfreds arrangør.

MWC 2018

Asus lancerer to Zenfone 5'ere, hvor skærmen fylder næsten det hele.

Sony viser redesignet Xperia XZ2

På Mobile World Congress i Barcelona viste Sony Mobile mandag sine nye modeller Xperia XZ2 og XZ2 Compact.

Rundere og blødere

Vi fik på MWC mulighed for at få fingre i Sonys nye telefoner, som umiddelbart ser ganske lovende ud.

Nokia lancerer fem nye telefoner

Nokia vil tilbage som en markant spiller på mobilscenen og satser derfor stort på MWC med hele fem nye telefoner på én gang.

Huawei annoncerer Matebook X Pro

Huawei startede dette års mobilmesse af med at lancere en laptop.

MWC 2018

De nye lynhurtige topmodeller har henholdsvis superkamera og dobbeltkamera.

Hi-fi

Danmark har fået en ny hi-fi-messe. Den løber af stablen d. 24-25 februar, og tilslutningen har været overvældende.

Made in Norway

Nogle klistrer deres logo på et kinesisk produkt og kalder det lokalt. Det er ikke godt for Electrocompaniet, som både udvikler og fremstiller deres produkter i hjemlandet Norge.

Et førstehåndsindtryk af Samsung Family Hub 3.0

Hi-Fi

Hi-Fi Klubben erklærer 8. februar som International Hi-Fi-dag – en hyldest til livskvaliteten og den gode lyd.

Reloop HiFi Turn5

Medmindre du har været DJ de seneste år, er chancen for, at du har hørt om Reloop, ret lille. De...

Friday Lock

Det smarte hjem er andet og mere end kameraer og lys i tusindvis af farver. I USA har de længe...

4 Gaming-tastaturer

Gaming er hot, og tilbehør til spil sælger som varmt brød. Vi har på det seneste testet gaming-mus, gaming-headsets og...

Philips 65OLED873

Mens de andre tv-producenter har travlt med at finpudse, har Philips formået at få deres første 2018-modeller klar i butikkerne....

Geostorm 3D

Lad det være sagt med det samme: Vi har ikke noget imod “hjernedøde” actionfilm uden andet formål end ren popcorn-underholdning....

Sony DSC-RX0

Sony har længe været specialister i miniaturisering. De har lavet de mindste videokameraer, de mindste stillbilledkameraer og de mindste Walkmen....

Hasselblad X1D

Engang for længe siden var alle kameraer store, tunge og uhåndterlige. De glasplader, de anvendte, fyldte meget, de var skrøbelige...

annonse
annonse
annonse
annonse
-

Lyd & Billede

KONKURRENCE

Nu lanceres en af de mest succesrige filmserier gennem tiderne på 4K UHD Blu-ray: Harry Potter 1-7b.

DELTAGE

I samarbejde med Fox/Paramount giver Lyd & Billede nu DIG chancen for at vinde alle otte film på Blu-ray/4K UHD.