annonse
annonse

Hvad er streaming?

CD-formatet er ved at udånde. Samtidig falder filmsalget på fysiske medier. Erstatningen er streaming. Men hvad er det? Og er kvaliteten på samme niveau?

annonse

Streaming beskriver processen at føre lyd- video eller billedsignal digitalt fra en kilde til en modtager. Hos kilden ligger signalet som en datafil, som konverteres til lyd eller billede direkte hos modtageren. Enten lagringstedet for datafilen er en lokal computer eller harddisk i et hjemmenetværk eller fjerne servere, hvor brugeren får adgang gennem internettjenester som for eksempel Wimp, Spotify eller YouTube, så er princippet det samme.

Lokal streaming
For brugeren har streaming den fordel, at en fysisk pladesamling er overflødig. I stedet for en stadig voksende CD-samling, som kræver megen vægplads, og som udseendemæssigt kan stride mod det øvrige interiør, er musiksamlingen lagret på en computer eller harddisk. I dag koster en bærbar harddisk i lommeformat på 1 terrabyte typisk kr. 800. Rund regnet bliver det 50 øre for at lagre et helt musikalbum på en time i ukomprimeret CD-kvalitet. Du får plads til omtrent 1600 album af en times varighed på en sådan harddisk – som passer i lommen!

Internetbaseret streaming
Endnu mere praktisk end at kopiere musik og film til en harddisk, er online streaming tjenester. Så kobler du dig bare til internettet, går til den aktuelle tjeneste og trykker ”play”.

YouTube er efterhånden bredt anerkendt som den største video-portal på internettet. Her finder du de fleste videoer, inklusive brugernes hjemmelavede klip. Mange bruger til og med denne tjeneste til at høre musik. Efter vores mening er lydkvaliteten til dette brug som regel for dårlig, plus at muligheden for spillelister er fraværende.

Heldigvis findes glimrende alternativer i form af tjenester som svenske Spotify (ikke tilgængelig i DK p.t.) og norske Wimp samt TDC´s Play, som alle har glimrende musikudvalg (læs: du finder det meste!) og stort set god lyd, såfremt du betaler for tjenesten og vælger højest mulig opløsning i opsætningen. Tjenesterne lader dig nem søge efter kunstner, genre eller album, som du ønsker at høre, og resultatet kommer lynhurtigt frem.

Hvor god er kvaliteten?
Hvorvidt lyd- eller billedkvaliteten er god nok er i princippet ikke afhængig af streaming i sig selv. Streaming tillader i teorien ubegrænset opløsning. Altså bedre end CD-kvalitet på lydsiden, og bedre end Blu-ray kvalitet på billedsiden. Det kommer an på hvad slags metode streaming du bruger. Software, protokol og ikke mindst hvilken opløsning originalfilen, som skal streames, er i.

Internetbaserede streamingstjenester baserer sig altid på højkomprimerede lyd- og billedformater. Musik kan være alt fra dårlig MP3-opløsning (under 160 kbps) til god (256 kbps eller mere), og det kan være i andre formater. Wimp bruger AAC+ i 256 kbps, mens Spotify bruge Ogg Vorbis i 320 kbps. Begge disse protokoller er bedre end MP3, men fælles for begge er, at de ikke lyder lige så godt som CD.

Filmklipstjenesten YouTube bruger endnu højere komprimering. Her kan du glemme lydkvalitet i nærheden af CD-kvalitet, og selv med HD-opløsning er videokvaliteten begrænset. Vi anbefaler derfor kun denne tjeneste til det, den er beregnet til, nemlig at se på filmklip.

Bruger du Apple AirPlay støtter dette højopløst lyd gennem dit netværk, helt op til 24-bit/192 kHz opløsning. Det forudsætter, at du afspiller musiksamlingen via iTunes på PC eller Mac. Bruger du iPod, støtter den maksimalt 16-bit/48 kHz. Altså CD-kvalitet.

Læs også:

Hi-Fi

"Det tør vi godt gøre en gang til!" siger en træt, men tilfreds arrangør.

Made in Norway

Nogle klistrer deres logo på et kinesisk produkt og kalder det lokalt. Det er ikke godt for Electrocompaniet, som både udvikler og fremstiller deres produkter i hjemlandet Norge.

CES 2018

Technics satser hårdt på high-end-pladespillere og lancerer to nye modeller.

Gør et elektronikkup

Black Friday er blevet en af årets store indkøbsfester. Her er de butikker, der dumper prisen på hjemmeelektronik. OPDATERET!

Årets bedste forstærkere

Det er ikke nok med fede højttalere, hvis forstærkeren ikke swinger. Her finder du de allerbedste forstærkere, vi har testet i året, der gik.

Årets bedste lyd- og billedkilder

Der er ikke så meget tvivl om, hvor lyden og billedet skal komme fra. Tjek vores anbefalinger!

Hi-Fi

Den 20. Hi-Fi & Surround cementerede analogrenæssancen. Vinyl er mainstream. Men sideløbende med streaming.

Hi-Fi

Hi-Fi Klubbens 104 butikker i Europa vil sælge B&O PLAY produkter fra 1.november.

Hi-Fi & Surround 2017

I weekenden løber den 20. Hi-Fi & Surround af stablen i København.

Hi-Fi

Britisk hi-fi-håndværk i jaguarklassen.

DAC

Den er mere end bare en lommeforstærker. Den er også en DAC, og den driver de fleste hovedtelefoner.

Hi-Fi

H190 erstatter den meget populære H160, med netværksstyring og "meget bedre lyd". Og for første gang med Spotify Connect.

På forsiden nå

Jabra Elite 65T

Siden Apple frigav deres AirPods i december 2016, er der sket meget og kommet mange konkurrenter til på markedet for...

Marseille, 2. sæson

I 1. sæson blev vi introduceret for det beskidte politiske spil i den multikulturelle by Marseille. Robert Taro (Depardieu) havde...

Sony VPL-VW760ES

Når det gælder at servere ægte 4K-opløsning med fantastisk billedkvalitet, er Sony klart den mest aggressive projektorproducent. Med undtagelse af...

6 trådløse fitnesspropper

Ikke alle ser det som en fest at trække deres korpus hen til det lokale fitnesscenter for at forbrænde kalorier....

Focal Kanta No.2

Når jeg hører ordet high-end, tænker jeg tre ting: Bedre lyd, end de fleste kan drømme om; dyrere, end næsten...

Annihilation

Annihilation er ikke nogen letfordøjelig film, og den er heller ikke velegnet til tanketom popcornunderholdning en fredag aften. Men både...

Olympus PEN E-PL9

For mange er størrelsen på kameraet afgørende. Hvis det er for stort og tungt, betyder det ofte, at det ikke...
annonse
annonse
annonse
annonse