annonse
annonse

Forurening

Sporer man vores gadgets hele vejen tilbage til kilden, finder man en kæmpemæssig indsø, fuld af radioaktivt, giftigt søle.

annonse

BBC-reporter Tim Maughan rejste med produktionsselskabet Unknown Fields Division til Kina for at finde ud af, hvor vores teknologiske gadgets kommer fra. Han og holdet besluttede sig for at følge ruten for de kinesiske forbrugsgoder baglæns fra butikken og tilbage til udgangspunktet, hvor de først ser dagens lys.

Sporet endte i det indre Mongoliet, hvor de fandt en kæmpemæssig indsø, fuld af radioaktivt, svovllugtende og giftigt søle.

Den stinkende giftsø grænser op til byen Baotou, som i 1950 havde under 100.000 indbyggere, men som i dag har en befolkning på over 2,5 millioner. Dette er på grund af verdens enorme efterspørgsel efter forbrugerelektronik.

mongolia_forurensning2

Snesevis af rør løber ud fra kysten, og udspyr en strøm af tyktflydende, sort, kemisk affald fra de raffinaderier, der omgiver søen. Lugten af ​​svovl og brølet fra rørene overfalder mine sanser. Det føles som helvede på jorden.”- Tim Maughan

De største forekomster af de såkaldte sjældne jordarter findes i Kina. Og blandt dem finder man de metaller og mineraler, der er meget vigtige bestanddele i forbrugerelektronik – alt fra mobiltelefoner og computere til elbil-motorer – og som er den største grund til, at Kina er verdens største producent af sådanne produkter. Udtrykket sjældne jordarter stammer fra en tid, hvor folk troede, at disse faktisk var sjældne, men i dag ved vi, at de er overalt. Der er med andre ord ingen grund til at tro, at udviklingen af ​​elektroniske dimser vil stilne af lige med det første.

Men selv om mineralerne er udbredte, er de vanskelige at udvinde, og processen er meget skadelig for naturen. Terrænet graves op, og jorden fyldes med kemikalier for at udskille de værdifulde bestanddele.

Helvede på Jorden
Omkring 90 procent af verdens sjældne jordarter stammer fra Baotou, som således har ansvaret for en stor del af vores moderne teknologi livsstil.

Læs også:

Sumiko fornyer pickup-sortimentet

En pladespiller uden pickup er som en fisk uden finner. Kontakten med underlaget er afgørende for ydelsen.

Ny serie fra Q Acoustics

Q Acoustics' 3000-serie har arvet teknologi fra den vindende topmodel - og fået et "i" på bagsmækken.

Hjemmebio på 12 kvadratmeter

Hvor der er hjerterum, er der husrum, siger man. Og hvor der er husrum, er der også plads til en hjemmebiograf!

Trådløse sportshørepropper fra Supra

De kevlarforstærkede Nero-X kan tåle hårde træningspas.

Ruark satser på multirum

Med Spotify og Tidal integreret er den lækre MRx fra engelsk Ruark et attraktivt alternativ til de mange trådløse højttalere derude.

LittleZoe dæmper støjen

Her er en forstærker, vi ikke har set før, med en unik løsning på et problem.

Samsung

Samsung lancerer et bredt spektrum af spændende tv’er i 2018, og den avancerede QLED-serie udvides med flere nye modeller.

LG

LG er blevet synonym med kontrastrige OLED-skærme, og sydkoreanerne lancerer et væld af nye modeller i 2018.

Sony

Sony byder på et spændende tv-sortiment lige fra billige LCD-skærme til fuldt spækkede OLED-skærme.

Philips

Philips’ modelsortiment for 2018 domineres af OLED og Ambilight, og de første skærme er allerede ude på butikshylderne!

Panasonic

Japansk Panasonic tilbyder både OLED og LCD i en række prisklasser, og fokus ligger som sædvanlig på at opnå den bedst mulige billedkvalitet.

TCL

Hold øje med kineserne! TCL vil udfordre de etablerede producenter med fuldt spækkede LCD-skærme til gunstige priser.

annonse
annonse
annonse
annonse
-

Lyd & Billede

Som læser har du kun ret til at benytte indholdet på lydogbillede.dk til personlige og ikke-kommercielle formål. Du kan downloade, linke til og udskrive indhold fra lydogbillede.dk til private og ikke-kommercielle formål, forudsat at du henviser til kilden og respekterer eventuelle rettighedsangivelser og/eller -forbehold. Du må ikke bruge indhold til andre formål eller på andre måder end dem, der udtrykkeligt er tilladt.