annonse
annonse
Gadgetfabrikker skaber “Helvede på Jorden”

Forurening

Sporer man vores gadgets hele vejen tilbage til kilden, finder man en kæmpemæssig indsø, fuld af radioaktivt, giftigt søle.

annonse

BBC-reporter Tim Maughan rejste med produktionsselskabet Unknown Fields Division til Kina for at finde ud af, hvor vores teknologiske gadgets kommer fra. Han og holdet besluttede sig for at følge ruten for de kinesiske forbrugsgoder baglæns fra butikken og tilbage til udgangspunktet, hvor de først ser dagens lys.

Sporet endte i det indre Mongoliet, hvor de fandt en kæmpemæssig indsø, fuld af radioaktivt, svovllugtende og giftigt søle.

Den stinkende giftsø grænser op til byen Baotou, som i 1950 havde under 100.000 indbyggere, men som i dag har en befolkning på over 2,5 millioner. Dette er på grund af verdens enorme efterspørgsel efter forbrugerelektronik.

mongolia_forurensning2

Snesevis af rør løber ud fra kysten, og udspyr en strøm af tyktflydende, sort, kemisk affald fra de raffinaderier, der omgiver søen. Lugten af ​​svovl og brølet fra rørene overfalder mine sanser. Det føles som helvede på jorden.”- Tim Maughan

De største forekomster af de såkaldte sjældne jordarter findes i Kina. Og blandt dem finder man de metaller og mineraler, der er meget vigtige bestanddele i forbrugerelektronik – alt fra mobiltelefoner og computere til elbil-motorer – og som er den største grund til, at Kina er verdens største producent af sådanne produkter. Udtrykket sjældne jordarter stammer fra en tid, hvor folk troede, at disse faktisk var sjældne, men i dag ved vi, at de er overalt. Der er med andre ord ingen grund til at tro, at udviklingen af ​​elektroniske dimser vil stilne af lige med det første.

Men selv om mineralerne er udbredte, er de vanskelige at udvinde, og processen er meget skadelig for naturen. Terrænet graves op, og jorden fyldes med kemikalier for at udskille de værdifulde bestanddele.

Helvede på Jorden
Omkring 90 procent af verdens sjældne jordarter stammer fra Baotou, som således har ansvaret for en stor del af vores moderne teknologi livsstil.

Læs også:

Vi har haft OnePlus 6 i hænderne

OnePlus udsender ny flagskibsmobil plus deres første trådløse hørepropper.

Øl, high-end og hornmusik

Hvad der var gammelt, er nu nyt.

Besøg hos Samsung Sound Lab

Når man står over for at skulle købe en soundbar eller højttaler i den billige ende, er forventningerne til lydkvaliteten sjældent ret høje. Men hvorfor nøjes, hvis man kan presse citronen og alligevel få fuld valuta for pengene?

Borg'en er landet

Soloprojekt fra en af Eropas største højttalerbagmand - og med støtte fra legendariske Ken Ishiwata.

Dansk hi-fi indtager München

En tur gennem messehallerne på den tyske high-end-messe er som en spadsertur i velkendte omgivelser.

Dykkerkamera fra Panasonic

Hele 31 meter skal det kunne dykke, det lille robustkamera Lumix FT7.

Lad din iPhone blive hjemme

Vi har prøvet Apple Watch, som nu fås med egen mobilforbindelse.

Underfundig grammofon

Selv om Pro-Jects nye pladespiller går under navnet Yellow Submarine, kan den dog ikke spille under vand.

Se lige den Focal-højttaler!

De massive Utopia Evo koster over en million og bruger elektromagnetisme til at booste bassen.

Opgradér højttalerne med indbygget forstærker

System Audio har lavet en ganske smart løsning med en forstærker, som monteres inde i højttalerne.

Ortofon fejrer 100 år

Century er et passende navn til den nye high-end-pickup, som markerer 100-året for Ortofon.

Marantz fejrer Ken Ishiwata

I 40 har Ken Ishiwata været Marantz’ mest vitale konstruktør, og det skal selvfølgelig fejres med jubilæumsprodukter.

annonse
annonse
annonse
annonse
-

Lyd & Billede

Som læser har du kun ret til at benytte indholdet på lydogbillede.dk til personlige og ikke-kommercielle formål. Du kan downloade, linke til og udskrive indhold fra lydogbillede.dk til private og ikke-kommercielle formål, forudsat at du henviser til kilden og respekterer eventuelle rettighedsangivelser og/eller -forbehold. Du må ikke bruge indhold til andre formål eller på andre måder end dem, der udtrykkeligt er tilladt.