annonce
annonce

Nye briller lader farveblinde se farver

Og de er ikke meget dyrere end almindelige briller.

Der er grader af farveblindhed; fra dem, der bare kæmper for at se forskellen mellem kontrastfarverne grøn og rød, til dem, der ser verden i nuancer af grå.

Valspar Paint vil nu lade alle se farver, de hidtil er blevet snydt for. Dette i samarbejde med brilleproducenten EnChroma. Sammen har de skabt specielle briller for rød/grøn-farveblindhed.

“Der er intet galt med forbindelsen mellem øjet og hjernen,” siger Donald McPherson, medejer af EnChroma. “Problemet ligger i øjet, i fotopigmentene.”

Overlap
Hos farveblinde, der har problem med rødt og grønt, har de røde og grønne fotopigmenter en større spektral overlapning end hos personer med normalt farvesyn. Med andre ord indfanger de to grupper af pigmenter meget af hinandens lysspektrum, som du også kan se som “crosstalk”. Det røde og grønne farvespektrum overføres normalt til de respektive nerveceller, men i dette tilfælde er det således nogle celler, der reagerer på både rød og grøn, hvilket betyder, at hjernen ikke kan skelne de to farver fra hinanden.

Den gode nyhed er, at dette kan justeres med et par briller, der kompenserer for den måde, øjet modtager farverne på.

I videoen herunder kan du se, hvordan farveblinde bliver ekstatiske, når de ser det fulde farvespektrum for første gang. En kvinde sagde, at verden så kedelig ud, da hun tog sine briller af igen.

Selve brillerne findes forskellige designs og størrelser, og rangerer i pris fra 325 til 450 dollars.

Briller kan bestilles hos enchroma.com, hvor du også kan gennemgå en synstest.

Vær altid opdateret!

Fri adgang til Lyd & Billede digitalt i en måned

0,-