annonse
annonse

10 gange kraftigere end forgængeren

Titan – verdens hurtigste computer

Verdens hurtigste supercomputer har en kapacitet på 20 petaflop. Eller 20.000 billioner udregninger i sekundet.

Det amerikanske energiministeriums nationallaboratorium i Oak Ridge, Tennessee, har afsløret verdens hurtigste supercomputer, Titan.

Den nye supercomputer bruger en række grafiske processorenheder (GPU) fremfor traditionelle processorer (CPU). GPU var oprindeligt lavet til at behandle grafik i computerspil, men har vist sig effektiv også i andre sammenhænge. Hvilket gør, at Titan er i stand til at foretage svimlende 20.000 billioner udregninger i sekundet, eller petaflop. For at prøve at give dig et billede af dette, svarer det til at hvert eneste af verdens syv milliarder mennesker udfører 3 millioner kalkulationer pr. sekund! Titan bliver dermed over 10 gange kraftigere end laboratoriets forrige verdensledende maskine, Jaguar, uden at optage mere plads og ved kun at bruge marginalt mere energi.

Titan vil være vigtig til beregning af energi, klimaforandringer, effektivisering af motorer, materialer og andre områder. Forhåbentlig vil den bane vejen for nye, store fremskridt og præstationer indenfor videnskab og teknologi.

At Titan ikke er større end den tidligere konge på tronen, betyder ikke ligefrem, at den er kompakt...

Kilde: Oak Ridge National Laboratory

 

Vær altid opdateret!

Fri adgang til Lyd & Billede digitalt i en måned

0,-