annonse
annonse
annonse

8K-tv fra Samsung: Vi har set lyset!

Meget vil have mere, siger man, og på IFA lancerede Samsung deres næste store satsning inden for tv: 8K! Vi fik set nærmere på teknikken og må indrømme, at vi er en lille smule frelst …

Ja, du læste rigtigt: Inden mange af os har nået at købe vores første 4K-tv, er Samsung godt i gang med næste generations tv-teknologi! 8K-prototyper er blevet præsenteret som en fremtidsvision på mange elektronikmesser, men nu står de første produktionsmodeller altså for tur. Det nye flagskib Samsung Q900R kommer i 65, 75 og 85 tommers størrelse med ægte 8K-opløsning, og de første modeller forventes i butikkerne allerede til efteråret.

8K-opløsning (7680 x 4320) er en naturlig udvikling af den nuværende 4K UHD-standard. Med fire gange så mange pixels byder den potentielt på endnu skarpere og mere glasklare billeder, end vi tidligere har set. Men har vi overhovedet brug for det, når 4K-standarden langtfra er moden endnu, og der nærmest ikke er noget 8K-indhold at finde?

Skeptikerne vil nok hævde, at det er lige lovlig tidligt. Men Samsung er verdens største tv-producent og må selvfølgelig slå på den store tromme med jævne mellemrum for at bevare den status. The show must go on, og med konkurrenter, der ånder dem i nakken, gælder det om at tænke nyt, stort og ultraskarpt.

Samsung QE85Q900R i aktion på IFA-messen. (Foto: Audun Hage)

8K på nært hold

Samsungs nye 8K-skærme var afgjort et imponerende syn, som de stod dér og skinnede om kap med hinanden i messehallen. Billedet er som forventet barberbladsskarpt, men samtidig meget behageligt at hvile øjnene på. Mest fascinerende var det at kunne gå helt tæt på skærmen uden at se en antydning af pixels: 85-tommeren har omtrent samme pixeltæthed (ppi) som et 43 tommers 4K-tv! Man må have luppen frem for at kunne skelne individuelle pixels.

Ud over at være knivskarpe er de nye Samsung-skærme ekstremt lysstærke. 3000 nit for 65 og 75 tommers modellerne, mens den største 85 tommers model skal kunne klare 4000 nit. Det er en milepæl for tv’er til hjemmebrug og giver en ny oplevelse af HDR-videomateriale.

8K skal ses i sammenhæng med overgangen til større tv-skærme hjemme i stuen, og det er indlysende, at den øgede opløsning vil give allermest udbytte på skærmstørrelser fra 75-80 tommer og op. Når det er sagt, så gav selv den mindste 65-tommer QE65Q900R en ikke ubetydelig wow-effekt.

Annonse: Artikkelen fortsetter nedenfor
(Foto: Audun Hage)

Intelligent opskalering

Lyd & Billede fik lov til at komme med ind i baglokalet og se nærmere på teknologien bag 8K-skærmene. Teknisk set handler det om QLED LCD-paneler med direkte LED-bagbelysning, baseret på en teknik svarende til 4K-topmodellen QE65Q9FN. Den største forskel (ud over 8K-opløsning) er en helt ny, avanceret Quantum-billedprocessor i Q900R.

Der er ingen tvivl om, at 8K i første omgang handler om opskalering. Der er meget lidt “født” 8K-indhold tilgængeligt endnu, og videostandarden er langtfra færdigudviklet. De nye 8K-skærme vil derfor blive brugt til at vise almindeligt SD-, HD- og 4K-materiale det meste af tiden.

Det er Samsung selvfølgelig fuldt ud klar over, og for at klare det krævende opskaleringsjob, måtte de angiveligt starte fra bunden. Ved hjælp af metoder som maskinlæring og “reverse engineering” har de fundet frem til de bedste algoritmer, bl.a. ved at fodre en supercomputer med 8K-billeder og skalere dem ned til henholdsvis 4K, HD, SD og tilbage til 8K igen og igen. Informationen gemmes i en database, der opdateres kontinuerligt – deraf navnet “AI Upscaling”.

Ud fra hvad vi kunne se i demorummet, gør opskaleringen et imponerende stykke arbejde. Sammenlignet med en almindelig Samsung 4K-skærm var det tydeligt, at 8K-skærmene havde mærkbart flere detaljer, skarpere konturer og mindre tendens til “savtakker” omkring objekter i billedet – selv på ganske groft SD-materiale. HD- og 4K-materiale så bare klarere og skarpere ud på 8K-modellen. Og det uden at producere mere billedstøj – tværtimod.

(Foto: Audun Hage)

HDMI 2.0

Efter hvad vi har erfaret fra Samsung, vil de første 8K-modeller kun understøtte den aktuelle HDMI 2.0-standard til at begynde med. Det sætter grænserne for, hvilken båndbredde videosignalerne kan overføres på, til maks. 4K/60 fps og 8K/30 fps (fps = frames per second, billeder i sekunder) over HDMI-indgangene. Videomateriale i 4K/120 fps og 8K/60 fps vil kræve HDMI 2.1.

Q900R anvender en ekstern One Connect-boks, så der kan tænkes at være mulighed for opgradering i fremtiden, men det er ikke bekræftet endnu.

(Foto: Audun Hage)

Positivt førsteindtryk

Om du så har brug for 8K, er nok mere usikkert, men hvis vores førsteindtryk fra IFA-messen er noget at gå efter, kan det se ud, som om barren er blevet hævet. Og når man først har set “state of the art” af, hvad der kan opnås inden for billedkvalitet, vil man som regel ikke vende tilbage.

Nu var det en demonstration i Samsung-regi med håndplukket demomateriale til lejligheden. Hvordan Q900R håndterer direkte sendt tv-materiale, 4K Blu-ray, Netflix og spilkonsoller, må komme an på en mere grundig test. Og vi har selvfølgelig bestilt det første testeksemplar af Q900R!

Samsung Q900R kommer i butikkerne til oktober.

Priser:
QE65Q900R – 39.990 kr.
QE75Q900R – 49.990 kr.
QE85Q900R – 114.990 kr.

 

Har du noget at tilføje?

Velkommen til Lyd & Billedes diskussionsforum. Vi vil gerne vide, hvad du mener. Hold dig til emnet og vær saglig, så slipper vi for at slette eller moderere indlæg. Andre spørgsmål eller synspunkter rettes til redaktion@lydogbillede.dk.
Ja, du læste rigtigt: Inden mange af os har nået at købe vores første 4K-tv, er Samsung godt i gang med næste generations tv-teknologi! 8K-prototyper er blevet præsenteret som en fremtidsvision på mange elektronikmesser, men nu står de første produktionsmodeller altså for tur. Det nye flagskib Samsung Q900R kommer i 65, 75 og 85 tommers størrelse med ægte 8K-opløsning, og de første modeller forventes i butikkerne allerede til efteråret.8K-opløsning (7680 x 4320) er en naturlig udvikling af den nuværende 4K UHD-standard. Med fire gange så mange pixels byder den potentielt på endnu skarpere og mere glasklare billeder, end vi tidligere har set. Men har vi overhovedet brug for det, når 4K-standarden langtfra er moden endnu, og der nærmest ikke er noget 8K-indhold at finde?Skeptikerne vil nok hævde, at det er lige lovlig tidligt. Men Samsung er verdens største tv-producent og må selvfølgelig slå på den store tromme med jævne mellemrum for at bevare den status. The show must go on, og med konkurrenter, der ånder dem i nakken, gælder det om at tænke nyt, stort og ultraskarpt.[caption id="attachment_82746" align="alignnone" width="678"] Samsung QE85Q900R i aktion på IFA-messen. (Foto: Audun Hage)[/caption]

8K på nært hold

Samsungs nye 8K-skærme var afgjort et imponerende syn, som de stod dér og skinnede om kap med hinanden i messehallen. Billedet er som forventet barberbladsskarpt, men samtidig meget behageligt at hvile øjnene på. Mest fascinerende var det at kunne gå helt tæt på skærmen uden at se en antydning af pixels: 85-tommeren har omtrent samme pixeltæthed (ppi) som et 43 tommers 4K-tv! Man må have luppen frem for at kunne skelne individuelle pixels.Ud over at være knivskarpe er de nye Samsung-skærme ekstremt lysstærke. 3000 nit for 65 og 75 tommers modellerne, mens den største 85 tommers model skal kunne klare 4000 nit. Det er en milepæl for tv’er til hjemmebrug og giver en ny oplevelse af HDR-videomateriale.8K skal ses i sammenhæng med overgangen til større tv-skærme hjemme i stuen, og det er indlysende, at den øgede opløsning vil give allermest udbytte på skærmstørrelser fra 75-80 tommer og op. Når det er sagt, så gav selv den mindste 65-tommer QE65Q900R en ikke ubetydelig wow-effekt.[caption id="attachment_82747" align="alignnone" width="678"] (Foto: Audun Hage)[/caption]

Intelligent opskalering

Lyd & Billede fik lov til at komme med ind i baglokalet og se nærmere på teknologien bag 8K-skærmene. Teknisk set handler det om QLED LCD-paneler med direkte LED-bagbelysning, baseret på en teknik svarende til 4K-topmodellen QE65Q9FN. Den største forskel (ud over 8K-opløsning) er en helt ny, avanceret Quantum-billedprocessor i Q900R.Der er ingen tvivl om, at 8K i første omgang handler om opskalering. Der er meget lidt “født” 8K-indhold tilgængeligt endnu, og videostandarden er langtfra færdigudviklet. De nye 8K-skærme vil derfor blive brugt til at vise almindeligt SD-, HD- og 4K-materiale det meste af tiden.Det er Samsung selvfølgelig fuldt ud klar over, og for at klare det krævende opskaleringsjob, måtte de angiveligt starte fra bunden. Ved hjælp af metoder som maskinlæring og “reverse engineering” har de fundet frem til de bedste algoritmer, bl.a. ved at fodre en supercomputer med 8K-billeder og skalere dem ned til henholdsvis 4K, HD, SD og tilbage til 8K igen og igen. Informationen gemmes i en database, der opdateres kontinuerligt – deraf navnet “AI Upscaling”.Ud fra hvad vi kunne se i demorummet, gør opskaleringen et imponerende stykke arbejde. Sammenlignet med en almindelig Samsung 4K-skærm var det tydeligt, at 8K-skærmene havde mærkbart flere detaljer, skarpere konturer og mindre tendens til “savtakker” omkring objekter i billedet – selv på ganske groft SD-materiale. HD- og 4K-materiale så bare klarere og skarpere ud på 8K-modellen. Og det uden at producere mere billedstøj – tværtimod.[caption id="attachment_82748" align="alignnone" width="678"] (Foto: Audun Hage)[/caption]

HDMI 2.0

Efter hvad vi har erfaret fra Samsung, vil de første 8K-modeller kun understøtte den aktuelle HDMI 2.0-standard til at begynde med. Det sætter grænserne for, hvilken båndbredde videosignalerne kan overføres på, til maks. 4K/60 fps og 8K/30 fps (fps = frames per second, billeder i sekunder) over HDMI-indgangene. Videomateriale i 4K/120 fps og 8K/60 fps vil kræve HDMI 2.1.Q900R anvender en ekstern One Connect-boks, så der kan tænkes at være mulighed for opgradering i fremtiden, men det er ikke bekræftet endnu.[caption id="attachment_82749" align="alignnone" width="678"] (Foto: Audun Hage)[/caption]

Positivt førsteindtryk

Om du så har brug for 8K, er nok mere usikkert, men hvis vores førsteindtryk fra IFA-messen er noget at gå efter, kan det se ud, som om barren er blevet hævet. Og når man først har set “state of the art” af, hvad der kan opnås inden for billedkvalitet, vil man som regel ikke vende tilbage.Nu var det en demonstration i Samsung-regi med håndplukket demomateriale til lejligheden. Hvordan Q900R håndterer direkte sendt tv-materiale, 4K Blu-ray, Netflix og spilkonsoller, må komme an på en mere grundig test. Og vi har selvfølgelig bestilt det første testeksemplar af Q900R!Samsung Q900R kommer i butikkerne til oktober.Priser: QE65Q900R – 39.990 kr. QE75Q900R – 49.990 kr. QE85Q900R – 114.990 kr. 
Vi tester mere end 450 produkter om året. Læs denne test, og få fuld adgang til Lyd & Billede.
Allerede abonnent? Log ind.
Prøveabonnement
0,-
Fri adgang til lydogbillede.dk
Bronzeabonnement
369,-pr/halvår
1/2 år (6 numre) Digitaludgaven Fri adgang til lydogbillede.dk
Sølvabonnement
660,-pr/år
1 år (11 numre) Velkomstgave Fri adgang til lydogbillede.dk Digitaludgaven
Guldabonnement
1.049,-pr/år
1 år (11 numre) Ny digital film hver måned Velkomstgave Fri adgang til lydogbillede.dk Digitaludgaven
Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris: 49 kr om måneden.

Med et abonnement på Lyd & Billede får du:

Fri adgang til lydogbillede.dk Digitaludgaven (iPad/Android) hver måned Betydelig rabat Vælg selv længden af dit abonnement - og med eller uden film Stor velkomstgave
Acer går efter Apple New York: Efter succes med at nå gamerne, vil Acer nu have fat på de kreative brugere.
Test
Leica Q2
Verdens bedste ­kompaktkamera

Når kun det bedste er godt nok, kan Leica Q2 være svaret.

Gruppetest
7 væghøjttalere
Hæng lyden op på væggen

Hvorfor acceptere middelmådig lyd, bare fordi du ikke vil have store, prangende højttalere i stuen?

Samsungs super selfie-kamera Den nye A-serie går fra budget til luksus med heldækkende skærm og vendbart tripelkamera.
Test
Sony Xperia 10 Plus
Aflangt langskud

Trods sin 21:9-skærm har Xperia 10 Plus for mange kompromiser til at overbevise.

Samsung Galaxy Fold kan bestilles om 14 dage Danmark er blandt de første lande i verden, hvor Samsung Galaxy Fold kommer til salg.
Test
Motorola moto G7 Plus
Kongen af mellemklassen

Motorola moto G7 Plus taler til fornuften. Selvfølgelig er flagskibsmodellerne på markedet bedre, men de er også tre gange dyrere.

Her er IKEAs smart-højttalere Til sommer kommer højttalerne Symfonisk, som er resultatet af et samarbejde med Sonos.
Åbent kontorlandskab? Disse hovedtelefoner lover evig lykke Logitech lancerer to modeller til dig, der er generet af støj i kontorlokalerne.
Spejlrefleks? Nej, prøv igen Panasonic Lumix G90 er lidt ud over det sædvanlige.
77″ trylleri fra B&O Kan man skjule et tv på næsten to meter i diagonalmål? Bang & Olufsen gør et overbevisende forsøg på det.
Test
Avantgarde Acoustic Zero TA XD
Fuldfed forhammer

Kan nogen få naboerne til at holde kæft? Jeg prøver at høre musik her!

Test
Canon RF 28-70 mm f/2 L USM
Perfektioneret lysstærk zoom

Du har ikke set magen. Det har vi heller ikke. Canons massive 28-70 mm er simpelthen for sej.

annonse
Kan du gætte hvad det er? Det er en McIntosh, men det er ikke en forstærker ...
Gruppetest
Tre Gaming headsets
Strid i familien

Logitech vs. Logitech. Har du brug for den dyreste model for at vinde, eller er den billigste i virkeligheden bedst?

Test
Rega Aura MC
En analog åbenbaring

Rega Aura MC er phono-trinet, der laver guld ud af sort vinyl.

Laptopfølelse på iPad Pro Beskyttelse og bagbelyst tastatur til de nye iPad Pro-modeller.
Test
Huawei P30 Pro
Vildeste mobilkamera nogensinde!

Huawei P30 Pro er den bedste kameramobil på markedet og placerer igen Huawei solidt på kameratronen, hvor de har siddet sikkert siden sidste år.

Test
Argon Audio Forte A4
Over deres klasse

Argons billige minihøjttalere leger David mod Goliat med testerens stereoanlæg.

Kamera med printer Canon Zoemini udskriver dine billeder.
B&O og Rimowa rejser på business class Lancerer eksklusiv flightcase til Beoplay H9i.
Tesla bygger fabrik i Norge Skal køre på batterier og vandkraft. Det berømte vandfald Vøringsfossen lægges i rør.
Test
Pinell Supersound 301
Velklingende bordradio

Pinell Supersound lever op
til sit navn med bedre lyd
end konkurrenterne.

Test
Netgear Orbi Voice RBK50V
En meshforståelse

Mesh-netværk inklusive Alexa-højttaler? Lyder smart, men Netgear Orbi Voice RBK50V er en god idé, der er dårligt udført.

Klassisk rock på biblioteket Oplev vintage high-end på biblioteket, og lyt til musik som på kult-barerne i Japan.
Gruppetest
Tre high-end hovedtelefoner
Gentagne øregasmer

Vi havde aldrig forestillet os, at lukkede hovedtelefoner kunne lyde så forbandet godt!

Support Abonnement

Vores kundecenter hjælper dig, hvis du har spørgsmål vedrørende dit abonnement. Du kan ringe til os eller sende en mail.

Support Tlf: 89 88 28 33 

 

Support email: abo@lydogbilde.no 
×
Modtag Lyd & Billedes Nyhedsbrev


×