annonse
annonse

Guide

Overvejer du at købe nyt fjernsyn i år? Her får du en række tips til at vælge det helt rigtige til lige netop dit behov!

annonse

Tv-markedet bliver ofte beskrevet som en jungle, og det er ganske rammende. Ude i butikkerne mødes man bogstavelig talt af en mur af forskellige skærme med et virvar af mærker, modelnumre, størrelser og specifikationer at forholde sig til. Selv hvis du er så heldig at få fat i en sælger, kan det være svært at følge med i salgsargumenter og teknisk jargon. Det er ikke let at vide, hvad man skal vælge, eller hvem man skal stole på.

Men hvad koster et godt tv egentlig, og hvor stort skal det være? Hvilke funktioner er essentielle, og hvilke kan du klare dig uden?

Et tv er en stor investering, som hele familien skal have glæde af i lang tid, så det er en god idé at tænke nogle ting igennem på forhånd. I denne guide vil vi give dig nogle gode råd, som forhåbentlig kan pege dig i retning af det rigtige tv for dig. Vi vil også se på nogle af årets mest spændende modeller.

(Foto: Producent)

 

Anvendelse: Kortlæg dine tv-behov

 

Der findes ikke noget “one size fits all”-tv, som passer til alle. Ligesom med mange andre indkøb gælder det om at vælge de rigtige værktøjer til jobbet. Hvad skal tv’et bruges til og hvor ofte? Hvor skal det placeres? Disse spørgsmål kan virke selvfølgelige, men er værd at overveje, før du begiver dig hen i butikken.

 

Hvilken slags tv-bruger er du?

 

Almindelig tv-seer

 • Hvis du er en gennemsnitlig tv-seer, der mest ser nyheder og underholdning, behøver du ikke at købe det største eller dyreste tv. Derimod kan det være en god idé at lægge vægt på god lyd, enten indbygget i tv’et eller fra en ekstern soundbar. Tv’et bør have en god fjernbetjening med mulighed for at styre kilderne (f.eks. tv-boks) direkte. Eller endda sætte programkortet direkte i tv’et. Lettere bliver det ikke!

 

Forslag til tv: 49-55″ 4K LCD, 8.000 kroner

 

Sportsentusiast

 • Du elsker alle former for sport og kan måske også lide at satse lidt penge på, hvem der vinder. Hver weekend samles vennerne i sofaen med supporter-trøjer, halstørklæder og det hele.
 • Her er det fristende at vælge det største tv, du kan få for pengene. Sport ser bedst ud på en stor skærm!
 • Samtidig kan det være fornuftigt også at tænke lidt på kvaliteten. Fodbold og andre tempofyldte sportsgrene kræver et tv med god billedprocessering, og det er skuffende, hvis tv’et ikke kan følge bolden, og græsbanen ser grødet ud.

Forslag til tv: 65-75″ 4K LCD, 12.000-16.000 kroner

(Foto: Producent)

Spil-idiot

 • Du er hardcore-gamer med flere generationer af Xbox og PlayStation i reolen, kombineret med rat, pedaler, racerstol og andet essentielt tilbehør. Dit callsign topper flere high score-lister, og du leder efter en skærm, der kan hjælpe dig med at vinde flere battles.
 • Her er det ikke nødvendigt med en kæmpeskærm (du sidder alligevel klistret op ad den) og heller ikke den dyreste, men en dedikeret game-mode med mindst mulig forsinkelse er et krav.
 • Input lag (forsinkelse på indgangen) bør være omkring 30 millisekunder eller lavere. Ellers kan du opleve, at bevægelserne på skærmen ikke helt kan følge med controlleren.

Forslag til tv: 55″ LCD, 6.000-8.000 kroner

(Foto: Producent)

Film- og seriefanatiker

 • Hvad foretrækker du, Netflix, HBO, Viaplay eller Amazon? Alle fire, tak! Du har set samtlige episoder af Game of Thrones, og hvis du finder en ny serie, der fænger, kan du godt finde på at binge-watche en hel sæson på en nat.
 • Film skal ses i biografen, sagde man engang, og det er der stadig en vis sandhed i: Spillefilm og tv-serier er kunst, der fortjener at blive set med det bedst mulige billede og ditto lyd. Spar op og køb det bedste udstyr, du har råd til. Ellers kan du let gå glip af små, men vigtige detaljer.

Forslag til tv: 65″ OLED/LCD med HDR, 20.000-25.000 kroner

 

 

Det bør du tænke over, når du vælger tv:

 

 1. Skærmstørrelse: Stor eller lille?

Ingen tvivl om, at størrelsen er noget af det vigtigste, når det gælder tv-valg. Et større billede giver afgjort en bedre oplevelse, selv om det betyder, at skærmen bliver tungere og mere pladskrævende. Noget af det første, du bør overveje ved valg af tv, er derfor, hvor stort det skal være. Hvis målet er optimal underholdning og “biograffølelse”, bør skærmstørrelsen vælges ud fra afstanden mellem tv’et og der, hvor du sidder.

 

Anbefalede tv-størrelser (vejledende)

Betragtningsafstand Skærmstørrelse
0,5-1 m 48-50″
1-2 m 50-55″
2-3 m 55-65″
3-4 m 65-75″
4-5 m 75-85″
5-6 m 85-100″

 

Som du kan se, er 55-65 tommer et sikkert valg for de fleste med en almindelig stue. Tal fra den skandinaviske elektronikbranche siger, at omkring en tredjedel af de tv’er, der blev solgt i 2016, var på mellem 55 og 65 tommer.

 

TIP: Hvis du vil have den rigtige biograffølelse, bør du vælge en skærm på 65 tommer eller mere. Den kan virke unødigt stor og prangende, når den står i stuen og er slukket, men er så meget federe, når du tænder for den!

 

 1. Billedkvalitet, billedkvalitet, billedkvalitet

Billedkvaliteten er mindst lige så vigtig som størrelsen. Selv om det kan være fristende at købe det største tv, du kan finde til prisen, er det en god idé at huske, at en større skærm også koster flere penge for tilsvarende billedkvalitet. Der kan være et stort prishop mellem 55 og 65 tommer på samme kvalitetsniveau.

Hele pointen med et tv er at præsentere det indhold, du gerne vil se, i så god kvalitet som muligt. Billedkvalitet handler om god kontrast, naturlige farver, god skarphed og jævne bevægelser, men det kan være svært at sammenligne den slags i butikken, hvor lysforholdene som regel er meget forskellige fra derhjemme.

Læs også:

Sumiko fornyer pickup-sortimentet

En pladespiller uden pickup er som en fisk uden finner. Kontakten med underlaget er afgørende for ydelsen.

Ny serie fra Q Acoustics

Q Acoustics' 3000-serie har arvet teknologi fra den vindende topmodel - og fået et "i" på bagsmækken.

Hjemmebio på 12 kvadratmeter

Hvor der er hjerterum, er der husrum, siger man. Og hvor der er husrum, er der også plads til en hjemmebiograf!

Trådløse sportshørepropper fra Supra

De kevlarforstærkede Nero-X kan tåle hårde træningspas.

Ruark satser på multirum

Med Spotify og Tidal integreret er den lækre MRx fra engelsk Ruark et attraktivt alternativ til de mange trådløse højttalere derude.

LittleZoe dæmper støjen

Her er en forstærker, vi ikke har set før, med en unik løsning på et problem.

Samsung

Samsung lancerer et bredt spektrum af spændende tv’er i 2018, og den avancerede QLED-serie udvides med flere nye modeller.

LG

LG er blevet synonym med kontrastrige OLED-skærme, og sydkoreanerne lancerer et væld af nye modeller i 2018.

Sony

Sony byder på et spændende tv-sortiment lige fra billige LCD-skærme til fuldt spækkede OLED-skærme.

Philips

Philips’ modelsortiment for 2018 domineres af OLED og Ambilight, og de første skærme er allerede ude på butikshylderne!

Panasonic

Japansk Panasonic tilbyder både OLED og LCD i en række prisklasser, og fokus ligger som sædvanlig på at opnå den bedst mulige billedkvalitet.

TCL

Hold øje med kineserne! TCL vil udfordre de etablerede producenter med fuldt spækkede LCD-skærme til gunstige priser.

annonse
annonse
annonse
annonse
-

Lyd & Billede

Som læser har du kun ret til at benytte indholdet på lydogbillede.dk til personlige og ikke-kommercielle formål. Du kan downloade, linke til og udskrive indhold fra lydogbillede.dk til private og ikke-kommercielle formål, forudsat at du henviser til kilden og respekterer eventuelle rettighedsangivelser og/eller -forbehold. Du må ikke bruge indhold til andre formål eller på andre måder end dem, der udtrykkeligt er tilladt.