annonse
annonse
annonse

TV GUIDE 2018

Overvejer du at anskaffe et nyt tv? Her er et udpluk af årets mest spændende tv-modeller.

Mens mange af os vasker bilen og skifter til sommerdæk, ruller producenterne et bredt spektrum af blanke og skinnende tv-nyheder ud. Du kan stadig gøre et godt køb med nogle af sidste års topsælgere, men fra månedsskiftet april/maj er restlageret tomt. Derefter er det næsten kun de nye 2018-modeller, der gælder.

På årets CES-messe i Las Vegas i januar blev der vist mange spændende koncepter frem. Hvad med et tv, der dækker hele væggen, eller et, der kan rulles sammen, når du ikke bruger det?

Den slags lanceringer er altid fascinerende, men handler mest om at flekse de teknologiske muskler, skabe opmærksomhed og kaste glans over det øvrige modelsortiment. Der kan gå årevis, før spidsteknologi siver ned i almindeligt prissatte og tilgængelige modeller. Derfor synes vi, det er langt mere interessant at se på, hvad der rent faktisk kommer!

OLED står stærkt …

Salgsstatistik fra den nordiske elektronikbranche fortæller, at vi køber lidt færre tv’er end tidligere, samtidig med at størrelsen og gennemsnitsprisen stiger. De populære OLED-tv’er spiller en vigtig rolle her: Udvalget blev øget kraftigt i 2017, samtidig med at priserne faldt.

OLED-skærmene har en stor fordel i forhold til LCD, nemlig at hver pixel kan tændes og slukkes individuelt og ikke kræver gennemlysning. Det giver en klar forbedring af sortniveau, kontrast og synsvinkel, og kan nok motivere flere til at betale ekstra for en god tv-oplevelse.

Vi kan forvente flere og mere prisgunstige modeller inden for OLED-segmentet i år. Desuden bliver det spændende at se, hvilken af producenterne der formår at trylle den bedste billedkvalitet frem. Bliver det LG, Sony, Panasonic, Philips eller en anden udfordrer? Vi glæder os til at teste!

Annonce: Artiklen fortsætter nedenfor

… men LCD er stadig størst

Selv om OLED bliver mere udbredt og priserne mere favorable, er det stadig relativt dyrt sammenlignet med LCD, især når vi bevæger os op i skærmstørrelser over 55 tommer. Udvalget er heller ikke lige så godt. Derfor vil de fleste af de tv’er, der sælges i år, stadig være af den traditionelle LCD-type.

Markedet er også præget af, at Samsung, som fortsat er verdens største tv-producent, ikke sætter deres lid til OLED. I stedet satser de på QLED, en ny generation af LCD-paneler med avanceret Quantum Dot-teknologi. Kort fortalt drejer det sig om en tynd film med bittesmå metalpartikler, som forbedrer LED-bagbelysningens egenskaber, hvilket resulterer i et bredere farvespektrum og bedre lysudbytte.

Samsung har en stor tro på Quantum Dot-teknologien, og på CES-messen i Las Vegas fremviste de prototyper, der ikke står nævneværdigt tilbage for OLED, hverken hvad kontrast eller sortniveau angår.

Endnu større tv-skærme

(Foto: Producent)

 

De, der drømmer om en ægte biografstorskærm på væggen, behøver ikke at lede længe. De engang så “store” 65-tommere er blevet langt mere tilgængeligt prissat, men vi ser også et stigende udvalg af virkelig store skærme. 75 tommer er blevet det nye stort for dem, der vil tage kampen op mod den lokale biograf.

Du har sikkert undret dig over, hvorfor tv’er kommer i så mange underlige størrelser, og hvorfor de store skærme er så ekstremt dyre. Fra 49 over 55 op til 65 tommer er priserne okay, men derfra skyder de i vejret!

Det skyldes, at panelerne masseproduceres på fabrikkerne i ca. 2 x 3 meters størrelse og så skæres ud til et antal paneler af en vis størrelse, f.eks. seks 46-tommere. Større skærme giver færre skærme pr. glas, og derfor øges omkostningerne også betydeligt. Men efterhånden som det lykkes fabrikkerne at lave større skabeloner, forventer vi, at priserne på store skærme kommer længere ned.

Om nogle år kan det også ske, at “tv-væggen” bliver en realitet. Samsung har f.eks. fremvist et kæmpestort modulopbygget tv, der kan fylde en hel væg!

HDR-formatkrigen fortsætter

Den nye videostandard HDR (High Dynamic Range) er en af de største nyskabelser, tv-branchen har set de seneste år. Video med HDR har et meget bredere kontrast- og farvespektrum, og fortæller skærmen, præcis hvilken lysstyrke indholdet skal have. Det gør det muligt at udnytte skærmens fulde kapacitet og opnå et billede med langt flere nuancer, mere dybde og mere realisme.

HDR-indhold er nu tilgængeligt på en lang række platforme, inklusive Ultra HD Blu-ray, Netflix og iTunes via Apple TV 4K.

For at tage de ekstra detaljer i anvendelse og lede tv-formatet ind i fremtiden er der brug for en ny, fælles videostandard. Og her er der mange om buddet! De mest udbredte formater er “almindelig” HDR (også kaldet HDR10) og det konkurrerende format Dolby Vision, der anvender dynamiske metadata til at gengive større kontrastvariationer.

Dolbys format er imidlertid licensbaseret, og ikke alle tv-producenter har været villige til at punge ud. Producenter som Samsung, Panasonic og Philips er gået sammen om det opdaterede HDR10+ format, der skal give mange af de samme fordele som Dolby. Flere indholdsleverandører, bl.a. Amazon, har valgt at satse på formatet, som bliver tilgængeligt på flere 2018-modeller.

Det er værd at bemærke, at HDR (uanset format) stiller store krav til tv’ets kontrast og farvegengivelse. For at få fuldt udbytte af HDR-indhold skal du kigge efter et tv, der opfylder de såkaldte Ultra HD Premium-krav eller tilsvarende. Det vil typisk være en OLED-skærm, alternativt en LCD-skærm med avanceret LED-bagbelysning, som er nødvendigt for at opnå den ønskede kontrast.

Styr tv’et med stemmen

(Foto: Producent)

 

Stemmestyrede assistenter som Google Assistant og Amazon Alexa er blandt årets vigtigste trends på smart-fronten. Google meddelte for nylig, at Google Assistant om ikke så længe vil kunne forstå de nordiske sprog! Det betyder, at vi snart vil kunne styre og kommunikere med en lang række enheder ved hjælp af stemmen. Her spiller tv’et en vigtig rolle, både som underholdningscenter og smart-assistent.

 

Har du noget at tilføje?

Velkommen til Lyd & Billedes diskussionsforum. Vi vil gerne vide, hvad du mener. Hold dig til emnet og vær saglig, så slipper vi for at slette eller moderere indlæg. Andre spørgsmål eller synspunkter rettes til redaktion@lydogbillede.dk.
Samsung slår sine folder Den første foldbare mobil på markedet er en realitet. Sig velkommen til Samsung Galaxy Fold. Og hav den store pengepung parat, hvis du vil købe den.
Test
Nokia 8.1
Er et “Nokia” nok? Tja …

Nokia 8.1 er en god mellemklasse-mobil til prisen. Men har den noget særligt at byde på? Ud over navnet?

Flagskibet Samsung Galaxy S10 er her Vi har haft Samsungs nye monstermobil i hænderne, og den har alle de funktioner, man kan forestille sig.
High end-weekend i Aarhus Hotel Royal i Aarhus er i den kommende weekend rammen om en omfattende messe for hi-fi og high-end.
anmeldelse
Pacific Rim: Uprising
Møgfilm! Efterfølger til “gigarobotter smadrer kæmpemonstre” skuffer stort.
Dyk med droner Glem flyvende droner, undervandsdroner er sjovere.
Test
Datacolor SpyderX Pro
Sådan får du korrekte farver

Fotografer må kalibrere skærmen, hvis farverne skal gengives korrekt.

Lysstærk Nikon-zoom Nikon Z er pludselig blevet endnu mere interessant.
Test
SteelSeries Stratus Duo
Gør PC’en til en konsol

SteelSeries’ trådløse controller er perfekt til rend-og-hop-spil på PC’en og mobilen.

Test
Sonos Amp
Dobbelt kraft

Endelig en Sonos-forstærker kraftig nok til at drive ordentlige højttalere med overbevisning. Og selvfølgelig med fuld multirumsfunktion.

Panasonics 2019-TV-modeller får Dolby Vision og HDR10+ Det er kun den allerbilligste TV-model, der må stå uden for det gode selskab, når Panasonic ruller forbedrede HDR-formater ud. Og Dolby Atmos.
Handsker til touch-skærme Brug mobilen uden at fryse om fingrene.
Lukket topmodel og forstærker fra Focal De fantastiske Utopia har fået et lukket alternativ i form af Stellia. Focal giver os også lige hovedtelefonforstærkeren Arche, nu de er i gang.
annonse
Gruppetest
Seks 4K-TV’er i budgetklassen
Et godt TV nummer 2

På udkig efter et billigt ekstra-TV? Nu hvor butikkernes lagre skal tømmes for sidste års modeller, kan du gøre et decideret kup!

Canon gravlægger spejlrefleks Med det nye spejlløse EOS RP ser vi enden på spejlreflekskameraerne.
Trådløs soundbar fra McIntosh Se soundbaren, der tror, at den er et anlæg.
Topsejt rejsekamera fra Fujifilm Fujifilm X-T30 får lav pris og vilde egenskaber.
anmeldelse
The Truth Matters
Løgnene bag Irak-krigen Bush-regeringen løj om årsagerne til den anden Irak-krig – og pressen undlod at stille dem til ansvar.
anmeldelse
The Predator (2018)
Et pust fra ­fortiden Ikke et remake, men en mislykket fortsættelse af og en trist homage til originalfilmen fra 1987.
16x zoom fra Olympus Kompakt 12-200 mm zoom.
Tre nye Leica specialobjektiver Sådan ser de ud, de tre specialobjektiver, som Leica for nylig udsendte til M-systemet.
Test
Nikon Z6
Fuldtræffer med fuldformat

Det billigste er det bedste i Nikons nye Z-serie af systemkameraer.

anmeldelse
Peppermint
Fuldstændig ­uengagerende Blodtørstig Jennifer Garner i blodfattig actionkliché.
Audiovector slipper musikken fri Med jording af højttalerne er det lykkedes Audiovector at forbedre lyden.
anmeldelse
BlacKkKlansman
En politisk ­knytnæve Spike Lee leverer en af sine bedste film – om racehad før og nu.
Bedre skærmkalibrering Datacolor har forbedret kalibreringen.