TV GUIDE 2018

Overvejer du at anskaffe et nyt tv? Her er et udpluk af årets mest spændende tv-modeller.

Mens mange af os vasker bilen og skifter til sommerdæk, ruller producenterne et bredt spektrum af blanke og skinnende tv-nyheder ud. Du kan stadig gøre et godt køb med nogle af sidste års topsælgere, men fra månedsskiftet april/maj er restlageret tomt. Derefter er det næsten kun de nye 2018-modeller, der gælder.

På årets CES-messe i Las Vegas i januar blev der vist mange spændende koncepter frem. Hvad med et tv, der dækker hele væggen, eller et, der kan rulles sammen, når du ikke bruger det?

Den slags lanceringer er altid fascinerende, men handler mest om at flekse de teknologiske muskler, skabe opmærksomhed og kaste glans over det øvrige modelsortiment. Der kan gå årevis, før spidsteknologi siver ned i almindeligt prissatte og tilgængelige modeller. Derfor synes vi, det er langt mere interessant at se på, hvad der rent faktisk kommer!

OLED står stærkt …

Salgsstatistik fra den nordiske elektronikbranche fortæller, at vi køber lidt færre tv’er end tidligere, samtidig med at størrelsen og gennemsnitsprisen stiger. De populære OLED-tv’er spiller en vigtig rolle her: Udvalget blev øget kraftigt i 2017, samtidig med at priserne faldt.

OLED-skærmene har en stor fordel i forhold til LCD, nemlig at hver pixel kan tændes og slukkes individuelt og ikke kræver gennemlysning. Det giver en klar forbedring af sortniveau, kontrast og synsvinkel, og kan nok motivere flere til at betale ekstra for en god tv-oplevelse.

Vi kan forvente flere og mere prisgunstige modeller inden for OLED-segmentet i år. Desuden bliver det spændende at se, hvilken af producenterne der formår at trylle den bedste billedkvalitet frem. Bliver det LG, Sony, Panasonic, Philips eller en anden udfordrer? Vi glæder os til at teste!

Annonce: Artiklen fortsætter nedenfor

… men LCD er stadig størst

Selv om OLED bliver mere udbredt og priserne mere favorable, er det stadig relativt dyrt sammenlignet med LCD, især når vi bevæger os op i skærmstørrelser over 55 tommer. Udvalget er heller ikke lige så godt. Derfor vil de fleste af de tv’er, der sælges i år, stadig være af den traditionelle LCD-type.

Markedet er også præget af, at Samsung, som fortsat er verdens største tv-producent, ikke sætter deres lid til OLED. I stedet satser de på QLED, en ny generation af LCD-paneler med avanceret Quantum Dot-teknologi. Kort fortalt drejer det sig om en tynd film med bittesmå metalpartikler, som forbedrer LED-bagbelysningens egenskaber, hvilket resulterer i et bredere farvespektrum og bedre lysudbytte.

Samsung har en stor tro på Quantum Dot-teknologien, og på CES-messen i Las Vegas fremviste de prototyper, der ikke står nævneværdigt tilbage for OLED, hverken hvad kontrast eller sortniveau angår.

Endnu større tv-skærme

(Foto: Producent)

 

De, der drømmer om en ægte biografstorskærm på væggen, behøver ikke at lede længe. De engang så “store” 65-tommere er blevet langt mere tilgængeligt prissat, men vi ser også et stigende udvalg af virkelig store skærme. 75 tommer er blevet det nye stort for dem, der vil tage kampen op mod den lokale biograf.

Du har sikkert undret dig over, hvorfor tv’er kommer i så mange underlige størrelser, og hvorfor de store skærme er så ekstremt dyre. Fra 49 over 55 op til 65 tommer er priserne okay, men derfra skyder de i vejret!

Det skyldes, at panelerne masseproduceres på fabrikkerne i ca. 2 x 3 meters størrelse og så skæres ud til et antal paneler af en vis størrelse, f.eks. seks 46-tommere. Større skærme giver færre skærme pr. glas, og derfor øges omkostningerne også betydeligt. Men efterhånden som det lykkes fabrikkerne at lave større skabeloner, forventer vi, at priserne på store skærme kommer længere ned.

Om nogle år kan det også ske, at “tv-væggen” bliver en realitet. Samsung har f.eks. fremvist et kæmpestort modulopbygget tv, der kan fylde en hel væg!

HDR-formatkrigen fortsætter

Den nye videostandard HDR (High Dynamic Range) er en af de største nyskabelser, tv-branchen har set de seneste år. Video med HDR har et meget bredere kontrast- og farvespektrum, og fortæller skærmen, præcis hvilken lysstyrke indholdet skal have. Det gør det muligt at udnytte skærmens fulde kapacitet og opnå et billede med langt flere nuancer, mere dybde og mere realisme.

HDR-indhold er nu tilgængeligt på en lang række platforme, inklusive Ultra HD Blu-ray, Netflix og iTunes via Apple TV 4K.

For at tage de ekstra detaljer i anvendelse og lede tv-formatet ind i fremtiden er der brug for en ny, fælles videostandard. Og her er der mange om buddet! De mest udbredte formater er “almindelig” HDR (også kaldet HDR10) og det konkurrerende format Dolby Vision, der anvender dynamiske metadata til at gengive større kontrastvariationer.

Dolbys format er imidlertid licensbaseret, og ikke alle tv-producenter har været villige til at punge ud. Producenter som Samsung, Panasonic og Philips er gået sammen om det opdaterede HDR10+ format, der skal give mange af de samme fordele som Dolby. Flere indholdsleverandører, bl.a. Amazon, har valgt at satse på formatet, som bliver tilgængeligt på flere 2018-modeller.

Det er værd at bemærke, at HDR (uanset format) stiller store krav til tv’ets kontrast og farvegengivelse. For at få fuldt udbytte af HDR-indhold skal du kigge efter et tv, der opfylder de såkaldte Ultra HD Premium-krav eller tilsvarende. Det vil typisk være en OLED-skærm, alternativt en LCD-skærm med avanceret LED-bagbelysning, som er nødvendigt for at opnå den ønskede kontrast.

Styr tv’et med stemmen

(Foto: Producent)

 

Stemmestyrede assistenter som Google Assistant og Amazon Alexa er blandt årets vigtigste trends på smart-fronten. Google meddelte for nylig, at Google Assistant om ikke så længe vil kunne forstå de nordiske sprog! Det betyder, at vi snart vil kunne styre og kommunikere med en lang række enheder ved hjælp af stemmen. Her spiller tv’et en vigtig rolle, både som underholdningscenter og smart-assistent.

 

Har du noget at tilføje?

Velkommen til Lyd & Billedes diskussionsforum. Vi vil gerne vide, hvad du mener. Hold dig til emnet og vær saglig, så slipper vi for at slette eller moderere indlæg. Andre spørgsmål eller synspunkter rettes til redaktion@lydogbillede.dk.

Alt om Samsungs 2019 QLED-TV’er

Samsungs kommende 2019-modeller får et markant løft i billedkvalitet, og denne gang gælder det ikke kun for topmodellerne.

Test
Samsung QE65Q900R

8K mod 4K-TV: ­Teknisk knockout

Er Samsungs mindste og billigste 8K-skærm bedre end et almindeligt godt 4K-TV? Vi tester!

Tidal giver studielyd på iPhone

Tidal-brugere kan glæde sig over, at iPhone har fået MQA-understøttelse og dermed kommer tættere på lyden på studieoptagelsen.

Gruppetest
5 trådløse hovedtelefoner med støjreduktion

Dejlig stille på flyet

Støjreducerende hovedtelefoner modvirker træthed og beskytter din hørelse på lange flyrejser.

Messebilleder fra Sound Society 2019

Fuldt hus, da Hotel Royal for anden gang var rammen om den aarhusianske high-end-messe.

Test
Acer Swift 5 SF515-51T-58UX

Acer på slankekur

Acer Swift 5 er den letteste ultrabærbare i sin kategori. Men derfor er den alligevel ikke nogen letvægter!

anmeldelse
Triple Frontier

Greed is good…

Tidligere amerikanske elitesoldater beslutter sig for at røve en sydamerikansk narkobaron. Det går helt ikke helt efter planen.

Test
Audiovector QR5

Den mest komplette ­højttaler

QR5 leverer rytmerne uden tøven, giver musikken luft – og slår næsten benene væk under deres egne topmodeller.

Test
ikko OH1

Biller i ørerne

Kinesiske ikko debuterer med høje ambitioner til hverdagspris.

Test
RME ADI-2 DAC

Den bedste lyd vi har hørt

Du finder næppe en bedre DAC til prisen end RME ADI-2 DAC.

Test
Stax SR-009s

Det her er ikke lyd – det er magi

Nu ved jeg, hvordan det er at have et helt univers presset ind mellem ørerne.

anmeldelse
A star is Born

Kemien slår gnister

Cooper og Gaga synger sig ind i filmhistorien med et medrivende remake af “modgang gør stærk”-klassiker.

Lysstærk Leica 35 mm

Her er den første vidvinkel til Leicas SL full-frame-kameraer.

Test
IKEA TRÅDFRI Sæt med udtag

Tænd og sluk med mere

Gør dum elektronik lidt smartere. Især sammen med TRÅDFRI Gateway.

Test
IKEA TRÅDFRI Gateway

IKEAs port til det smarte hjem

Skal man have mest muligt ud af sine TRÅDFRI Smart Home-produkter, kommer man ikke uden om TRÅDFRI Gateway.

Gruppetest
5 gaming-tastaturer

Fingeren på fyr-knappen

Luftfartsmaterialer og toptunet finmekanik er, hvad der skal til, hvis du vil komme sejrende ud af kampen på skærmen. Vi har lagt hånd på fem af de bedste mekaniske tastaturer til spil.

Sigma udsender objektiver til Panasonic og Leica

11 nye Art-objektiver til full-frame-kameraer med L-fatning.

Skarpere portrætobjektiv fra Sony

Det lysstærke 135 mm f/1.8 er lavet til full-frame-kameraer.

10 mm ultravidvinkel til full-frame

Supervidvinkel til de største kameraer.

Test
Nikon Nikkor Z 50 mm f/1.8 S

Nikons skarpeste 50 mm

Nikons bedste objektiv er en følsom 50-millimeter.