annonse
annonse

Sikkerhed

Pas på hvad du putter i porten! USB binder vores computergrej sammen. Men nu viser det sig, at standarden rummer en digital dødsfælde.

annonse

USB er overalt, hvor der findes computere. Printere, webcams, eksterne harddiske og så godt som alt andet, der ikke er trådløst, forbindes til computeren med USB (Universal Serial Bus).

Nu viser det sig imidlertid, at den måde, som USB-enheder taler med computeren på, rummer en fatal sikkerhedsbrist. Den kan ikke fjernes, eftersom den er designet ind i selve USB-standarden med vilje. Og, hvad værre er, kan den kan heller ikke opfanges af antivirusprogrammer.

Når man stikker for eksempel en hukommelsesnøgle i den flade, firkantede USB-port på computeren, aktiveres enhedens indbyggede processor, der kommunikerer med computeren og blandt andet fortæller, hvad det er for en enhed, der er blevet tilkoblet. Programkoden til processoren, den såkaldte firmware, bestemer, hvad der konkret sker, når enheden sættes i porten. Og den programkode ligger ofte i en flashhukommelse, som kan ændres udefra, så hardwaren kan opdateres med nye funktioner og fejlrettelser. Men altså også med skadelige funktioner.

Demonstreres på hackerkonference
To sikkerhedseksperter, Karsten Nohl og Jakob Lell fra det tyske sikkerhedsfirma, Security Research Labs har fundet frem til, at man ved hjælp en USB-nøgle med ondsindet firmware kan overtage kontrollen med en computer, blot ved at stikke nøglen i USB-porten. Teknikken vil blive demonstreret på sikkerhedskonferencen Black Hat 2014, som finder sted i Las Vegas d. 2. til 7. august. Demonstrationen finder sted på torsdag, d. 7. august. Black Hat-konferencen er den mest betydningsfulde – og kontroversielle årlige sikkerhedskonference, eftersom der både deltager sikkerhedsfolk, efterretningstjenester og hackere.

cute-pig-memory

Den ser nuttet ud, men pas på med, hvad du stikker i porten. En USB-nøgle kan indeholde hackerprogrammer, der ikke kan spores af antivirus.

Da sikkerhedsbristen opererer på firmwareniveau, kan den ikke spores med noget kendt antivirusprogram, og man kan slette og formatere en USB-nøgle så mange gange det skal være uden at røre ved programkoden. Folkene bag opdagelsen mener, at det i praksis er umuligt at lukke hullet uden samtidig at gøre USB ubrugeligt.

“Problemerne kan ikke løses med en rettelse. Den fejl, som vi udnytter i vores demonstration, er selve designet af USB-standarden,” siger Karsten Nohl til magasinet Wired.

Nohl og Lell brugte flere måneder på at sætte sig ind i den måde, USB-enheders firmware er programmeret, og på at opbygge nye programmer, der tilsyneladende fungerer akkurat som normalt, men som samtidig overtager kontrollen med værtscomputeren og for eksmpel give hackere adgang til computeren eller omdirigere internettrafikken til dem.

Måske udnyttet af NSA
De tyske sikkerhedseksperter er de første til at offentliggøre USB-svagheden, men andre kan have udnyttet den tidligere, uden at fortælle verden om det. Datalogiprofessor Matt Blaze fra Pennsylvanias universitet mener, at det sagtens kan være den samme sikkerhedsbrist, som ligger bag spionteknologien Conttonmouth, som efterretningstjenesten NSA har brugt. Den afhoppede NSA-mand Edward Snowden har fortalt, at NSA ved hjælp af en USB-enhed har været i stand til at installere malware på computere.

Kilde: Wired

Læs også:

CES 2018

Denne højttaler kan styre resten af dit hjem takket være Google Assistant.

CES 2018

Nye måder at integrere den intelligente belysning på, nye typer lamper samt en ny app.

CES 2018

D-Links smarte strømudtag og stikdåse tilkobles hjemmenetværket og fjernstyres med mobilen.

CES 2018

Første spilmus med to optiske sensorer.

CES 2018

Trådløst hovedsæt og farvestrålende mus og taster fra Kingstons spilafdeling.

CES 2018

De smarte Philips HUE-pærer er med på narrestreger. Samarbejdet betyder, at du kan få stemningsbelysning til dine spil.

CES 2018

Grafikgiganten vil have en gaming-skærm ind på den gode plads i stuen. Og Asus, Acer og HP skal levere dem.

CES 2018

Airthings Wave Plus måler ikke bare luftforurening, men også radon.

24 knitrende julegavetips

I år skal det være hårde pakker, og de skal køre på strøm.

Gør et elektronikkup

Black Friday er blevet en af årets store indkøbsfester. Her er de butikker, der dumper prisen på hjemmeelektronik. OPDATERET!

ÅRETS BEDSTE GADGETS

Det bedste af de sjoveste udstyr i året, der er gået.

Smart-home

Lover sikrere, hurtigere og enklere Wifi med bedre dækning i dit hjem.

På forsiden nå

6 trådløse fitnesspropper

Ikke alle ser det som en fest at trække deres korpus hen til det lokale fitnesscenter for at forbrænde kalorier....

Focal Kanta No.2

Når jeg hører ordet high-end, tænker jeg tre ting: Bedre lyd, end de fleste kan drømme om; dyrere, end næsten...

Annihilation

Annihilation er ikke nogen letfordøjelig film, og den er heller ikke velegnet til tanketom popcornunderholdning en fredag aften. Men både...

Olympus PEN E-PL9

For mange er størrelsen på kameraet afgørende. Hvis det er for stort og tungt, betyder det ofte, at det ikke...

5 streaming-forstærkere

For mange har mobiltelefonen taget over som hovedkilde, når musik skal lægge stemningen derhjemme. Folk, der går op i lydkvalitet,...

The Man With the Iron Heart

Tyskeren Reinhard Heydrich (Clarke) kom ind i nazistpartiet gennem sin meget overtalende kone (Pike). Himmler udpegede ham hurtigt til leder...

Klipsch Heritage HP-3

Hovedtelefoner til 13.000 kroner er ikke hverdagskost. Endnu mere specielt er det, at de kommer fra en producent, der ikke...
annonse
annonse
annonse
annonse