Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Blinde ser med elektronisk chip

En computerchip implanteret i en blind persons hjerne gør, at vedkommende kan se.

Skrevet af / 30/04/2012 - 13:14
Blinde ser med elektronisk chip

Computerchipsene laves af Monash Vision Group på Monash University i Australien og implanteres i personens visuelle cortex, hjernedelen i baghovedet, som styret synet. De kobles trådløst til et par briller, som har et lille videokamera, der fanger alt i lavopløst sort/hvid.

Elektrisk kapacitet
Hovedudfordringen med teknologien er elektrisk kapacitet. Sammenlignet med et implantat, man bruger for hørelsen, er informationen meget større. Mængden af processorkraft og antallet af elektroder, man har brug for, er derfor stort. Et høreimplantat kræver ca. 15 elektroder, mens den visuelle cortex må have 600, altså 40 gange flere. Dette er til lavopløst video i sort/hvid. Et typisk 1,4V batteri til høreimplantat giver 520 milliamperetimer (mAh), og det skal oplades hver dag. Ganger man dette med 40, ender vi op med over 20.000 mAh. Det er bare for implantatet.

Videokameraet i brillerne skal også drives. Vi ender med en seriøs batteripakke at bære på. Her må der komme en løsning, før produktet kan blive en realitet for brugerne. Alligevel vil vi tro, at det at slæbe på en stor batteripakke er noget mange blinde er villige til at gøre, hvis det giver dem synet tilbage.

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft et fuldtidsjob, før han kom til Lyd & Billede. Her har han til gengæld været næsten halvdelen af sit liv, siden han i 2001 sendte en jobansøgning til den forkerte adresse (han ville egentlig søge job i et lydstudie af samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsagelig inden for hi-fi, hovedtelefoner og hjemmebiograf, men det sker, at han brillerer på andre områder.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Styr computeren med hjernen

Solpaneler i øjnene?

Googles AI fantaserer sig frem til spil

Ny AI udfordrer GPT-4

Google lancerer mini-AI

Kinas supercomputer slår rekord

AI-generator skaber realistiske videoer

ChatGPT får hukommelse - som kan slås fra

Kan dette pandebånd kontrollere drømme?

Googles chatbot skifter navn til Gemini

ISS modtager opgraderet computer

Nu bliver Googles AI meget klogere - på dansk!

0
Lyd & Billede
Scroll to Top